Ezek a legfontosabb tudnivalók az irányított véradásról! - Így adhatsz vért Sallai Nórának

véradás, irányított véradás
Shutterstock - Pixel-Shot
Sallai Nóra balesete irányított véradás véradás
Az irányított véradással kapcsolatban számos tévhit kering, ami sok esetben akadályt gördíthet a véradás elé. Éppen ezért összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit irányított véradásról tudni kell.

Az irányított véradás egy speciális véradási forma, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a véradó meghatározza, kinek szánja a tőle levett vért. Általában egy konkrét beteg számára ad vért az illető, aki családtag vagy közeli barát, de előfordul, hogy a közösségi médiában is rendeznek gyűjtést rászorulók számára, mint most Sallai Nórának a balesete miatt. 

véradás, irányított véradás
Az irányított véradás egy speciális véradási forma, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a véradó meghatározza, kinek szánja a tőle levett vért. 
Forrás: Shutterstock

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervezi és irányítja a véradást, ideértve az irányított véradásokat is. Az irányított véradásnak megvannak a sajátos szabályai és feltételei.

Az irányított véradás menete és feltételei:

Az irányított véradást a véradás előtt jelezni kell az OVSZ-nél. Ezt a beteg és a véradó egyaránt kezdeményezheti. A szervezés érdekében a betegnek, vagy az arra meghatalmazott személynek előre kell értesítenie a vérellátó szolgálatot, hogy melyik kórházban van és milyen vérre van szüksége.

Az irányított véradáshoz a véradónak meg kell felelnie az általános véradási feltételeknek, amelyről a life.hu részletes összefoglalót készített.

  • 18-65 éves életkor
  • Legalább 50 kg testsúly
  • Jó egészségi állapot (nincs fertőző betegség vagy más egészségügyi akadály)
  • Minimum 56 napnak kell eltelnie a legutóbbi véradás óta

Az irányított véradás csak abban az esetben történhet meg, ha a beteg vércsoportja és a véradó vércsoportja kompatibilis. A vérátömlesztés során figyelni kell a vércsoportokra és Rh faktorokra (A, B, AB, 0, Rh pozitív vagy Rh negatív).

Az irányított véradás előnyei:

A véradók biztosak lehetnek abban, hogy egy szerettük kapja a vért.
A beteg is megnyugodhat, hogy megbízható forrásból kap vért, ha szükséges.

Előfordulhat azonban, hogy az irányított véradást nem lehet megvalósítani, például ha a vér nem kompatibilis vagy ha sürgős esetekben nincs idő irányított véradásra.

A levett vér a protokoll szerinti teszteken megy keresztül, és ha nem felel meg a biztonsági követelményeknek, nem használható fel.
Az irányított véradást az országos véradó állomásokon és kijelölt véradó helyszíneken lehet lebonyolítani. Fontos előre időpontot egyeztetni az OVSZ-szel, különösen, ha egy konkrét kórházhoz vagy beteghez kötődik az adományozás. Az irányított véradás folyamata azonos a hagyományos véradással, azonban az adminisztráció miatt az előkészületek több időt vehetnek igénybe.

Az irányított véradás során, ha a konkrét betegnek nem adják be a vért, akkor a levett vér a vérkészletek közé kerül, és azt más beteg számára használják fel. Ha a címzett betegnek később mégis szüksége lesz vérre, akkor a vérellátó rendszeréből biztosítanak számára vért a megfelelő csoportból.

Fontos tudni, hogy bár az irányított véradás során a donor vérét konkrét személynek szánják, a vér végső felhasználása mindig az orvosi szükségletek és a vérellátó szolgálat szabályai alapján történik.

Irányított véradás esetében van lehetőség a vér becserélésére is abban az esetben, ha a levett vért valamilyen okból nem lehet közvetlenül a címzett beteg számára felhasználni. 

Ilyen helyzetek lehetnek:

  • Nem megfelelő vércsoport: ha a vércsoport vagy az Rh faktor nem kompatibilis a betegével, akkor az irányítottan levett vér nem kerül közvetlenül felhasználásra. Azonban ebben az esetben a vér nem kerül kidobásra, hanem a vérellátó szolgálat rendszerébe eltárolják, és más rászoruló betegnek adják.
  • Orvosi szükségletek változása: előfordulhat, hogy a beteg állapota megváltozik, és végül nincs szüksége a levett vérre. Ilyen esetekben az irányított vért a vérellátó rendszerén belül más betegek számára használják fel.
  • Nem megfelelő minőség vagy vizsgálati eredmények: minden levett vért alapos laboratóriumi vizsgálatoknak vetnek alá. Ha a vér nem felel meg a minőségi követelményeknek vagy egyes fertőzés jeleit mutatja, akkor azt nem használhatják fel, és nem kerül becserélésre. Ebben az esetben a vért megsemmisítik.

Súlyos baleset történt pénteken Alsónémediben, ahol két személyautó ütközött össze. Az egyik autóban a Jóban rosszban színésznője, Sallai Nóra és ötéves kisfia ült, a gyereket a helyszínen újra kellett éleszteni. A baleset pénteken történt Alsónémediben. A 44 éves színésznő és ötéves kisfia egy családi látogatásról tartottak hazafelé. Anya és fia egy szürke Opelben utaztak és éppen egy mellékutcáról kanyarodtak ki a Haraszti útra.  Az ott haladó BMW sofőrje azonban olyan sebességgel haladt, hogy hiába próbálta elrántani a kormányt, amikor észrevette a kanyarodó járművet, így hatalmas erővel nekiütközött - számolt be róla a Life.hu. 

További híreinket a tragédiáról itt olvashatod. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.