Ezért egyél naponta csokoládét! Nem csak finom, de egészséges is!

csoki, étcsoki, csokoládé, étcsokoládé
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A -
édesség csokoládé étcsokoládé pozitív hatás
A csoki szó hallatán valószínűleg nem az egészség jut először eszünkbe. Pedig a mértékkel fogyasztott csokoládé jótékony hatással van a testünkre, és persze ez az ínycsiklandó édesség a lelkünket is kényezteti.

Ha te is olyan vagy, mint Gombóc Artúr, akit a csokoládé bármilyen formája boldoggá tesz, akkor van egy jó hírünk számodra! Válaszd a tej- vagy fehér csokoládé helyett az étcsokoládét, hiszen nem csupán finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Ismerd meg, hogy hogyan válhat a csokoládé a kedvenc egészséges nassolnivalóddá!

csoki, étcsoki, csokoládé, étcsokoládé
A csokoládé nem csak fantasztikus ízű édesség, hanem jelentős egészségügyi előnyökkel is bír.
Forrás: Shutterstock/Igor Normann

A csokoládé 5 bizonyított jótékony hatása

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú változat fogyasztása az élvezeti értéke mellett számos jótékony hatással is rendelkezik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben kellene csokoládét fogyasztanod naponta. A csokoládé továbbra is sok kalóriát tartalmaz, és könnyű túlenni. 

1. Erőteljes antioxidáns forrás

Az ORAC, vagyis az oxigénszabadgyök-elnyelő kapacitás, az ételek antioxidáns aktivitásának mértéke. A kutatások szerint a csokoládé gazdag antioxidánsokban, azonban az ORAC értékek biológiai jelentősége vitatott. 

Az étcsokoládé tele van olyan szerves vegyületekkel, amelyek antioxidánsként működnek, például polifenolokkal és flavonoidokkal. 

A kutatások szerint az étcsokoládé polifenoljai segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin szintjét, ha más ételekkel, például mandulával együtt fogyasztják. Az étcsokoládé fogyasztása javíthatja a szívbetegségek szempontjából fontos kockázati tényezőket, és védelmet nyújthat a magas koleszterin ellen.

2. Segíthet a vérkeringés javításában és a vérnyomás csökkentésében

Az étcsokoládé flavonoidjai serkenthetik az endotéliumot, az artériák belső bélését, hogy nitrogén-oxidot (NO) termeljenek.  A NO egyik feladata, hogy jeleket küldjön az artériáknak, hogy lazuljanak el, ami csökkenti a véráramlás ellenállását, így csökkenti a vérnyomást. 

Számos kutatás kimutatta, hogy a kakaó és az étcsokoládé javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a vérnyomást, bár a hatások általában mérsékeltek.  

Egy kutatás azonban, amelyet 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő embereken végeztek, nem mutatott ki hatást, így ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. Lehetséges, hogy azok, akik már magas vérnyomás kezelés alatt állnak, nem tapasztalnak további előnyöket a kakaó flavanolok étrendbe való beillesztéséből. Mivel ezzel a témával kapcsolatos kutatások között nagy eltérések vannak, további kutatásokra van szükség.

3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt mennyiségű csokoládéfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az étcsokoládéban található vegyületek rendkívül védőhatásúak az LDL oxidációjával szemben. Hosszú távon ez azt eredményezheti, hogy sokkal kevesebb koleszterin rakódik le az artériákban, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a flavanolokban gazdag kakaó vagy csokoládé fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget.  Mivel a biológiai folyamat ismert (alacsonyabb vérnyomás és alacsonyabb oxidációnak kitett LDL), valószínű, hogy az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.   

 

4. Nagyon tápláló

Ha minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládét vásárolsz, az igazán tápláló lehet. Ez a csokoládé jelentős mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és gazdag ásványi anyagokban is. Egy 100 grammos étcsokoládé tábla, amely 70–85% kakaót tartalmaz, a következőket kínálja:  

- 11 gramm rostot  
- a napi vasbevitel 66%-át  
- a napi magnéziumbevitel 57%-át  
- a napi rézbevitel 196%-át  
- a napi mangánbevitel 85%-át  

Ezenkívül bővelkedik káliumban, foszforban, cinkben és szelénben is. Azonban az étcsokoládét az egészségügyi előnyei ellenére is a legjobb mértékkel fogyasztani. 

Az étcsokoládé stimuláló anyagokat, mint a koffein és a teobromin is tartalmaz, de valószínűtlen, hogy ébren tartson az éjszaka folyamán, mivel a koffeintartalma nagyon alacsony a kávéhoz képest.  

5. Javíthatja az agyműködést  

És ha ennyi pozitív hatás még nem lett volna elég, van még egy jó hír, hiszen az étcsokoládé javíthatja az agyad működését is. 

Kutatások kimutatták, hogy a flavanolokban gazdag kakaó fogyasztása növelheti a véráramlást az agyban fiatal felnőtteknél. Ez magyarázhatja, miért tűnik úgy, hogy a kakaó napi fogyasztása javítja a figyelmet, a verbális tanulást és a memóriát.  

A kakaó flavanolok segíthetnek a kognitív funkciók fenntartásában idősebb felnőtteknél, akik enyhe kognitív károsodással küzdenek, és csökkenthetik a demenciába való átmenet esélyét, azonban a pontos hatások megállapításához további kutatásokra van még szükség.  

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.