A betegségmegelőzés kulcsa: immunerősítés ősszel

egészséges életmód, sport, egészséges táplálkozás, immunrendszer erősítése
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Studio Romantic/Shutterstock. No use without permission. - Studio Romantic
immunrendszer immunerősítés egészség ősz
A beteségmegelőzés egyik pillére az immunrendszer erősítése. Míg nyáron a gyerekeknek élvezhették a szabadtéri mozgás előnyeit, ősszel, az osztálytermekbe szorulva már sokkal nehezebb megszervezni a rendszeres testmozgást. Pedig az immunerősítés ősszel fontos, az alapja pedig az egészséges életmód.

Amint visszaülnek a gyerekek az iskolapadba, borítékolható, hogy csak hetek kérdése, és jönnek a gyulladásos betegségek, a vírusos és baktériumos fertőzések. És ahol a baktérium felüti a fejét, ott bizony az antibiotikum is megjelenik, amely a gyógyulás szempontjából fontos, viszont a bélflóra egyensúlyát és az egyedi mikrobiom összetételét felborítja. Ráadásul, ahol egy gyerek beteg lesz, ott nagy eséllyel a család többi tagja is elkapja, ahogy az osztálytársak és az ő családjaik is. Ezért elengedhetetlen az egészséges életmód és az immunerősítés ősszel. 

immunerősítés ősszel
A betegségmegelőzés kulcsa az immunerősítés ősszel
Forrás: Shutterstock

Immunrendszerünk összetett, de a kutatók egyre több módszert fedeznek fel arra, hogyan maradhat erős és működőképes, hiszen ez a betegségmegelőzés alapja. Az immunrendszerünk harctere nem csak az orrban és a tüdőben van, valójában az immunsejtek 80 százaléka a bélben él. A bélrendszerünkben sok milliárd baktérium él, ezek a mikrobiomunk részei, a bennünk és rajtunk élő mikrobák közössége. Az immunrendszer felelős azért, hogy a barátságosakat tolerálja, a károsakkal pedig mielőbb elbánjon. Egyértelmű, hogy az egészséges bélflóra kialakítása az egyik legfontosabb cél kell, hogy legyen.  

Immunerősítés ősszel, de hogyan?

Hogyan erősítsük az immunrendszert? Többféleképpen is megtehetjük, de lássuk, melyek a legjobb immunerősítő módszerek!

Talán már te is hallottál a testmozgás és immunrendszer kapcsolatáról, de hogy mennyire szoros, azt csak egy néhány évvel ezelőtti vizsgálat mutatta ki. Egy 2019-es tanulmány szerint a testmozgás javítja a bélmikrobiomot, mivel az aktivitás növeli a jó bélbaktériumok számát. Ez segíthet kiszorítani a fertőzőeket. Ám a fizikai aktivitás más módon is javítja immunitásunkat. Nem is kell, hogy ez egy bizonyos típusú testmozgás legyen, már a séta is jótékony hatással van az immunrendszerre. Egy 2021-es tanulmányban 500 ezer embert vizsgáltak: a hetente legalább 150 percet sportoló emberek 31 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg, mint azok, akik kevesebbet mozogtak. Ezek az aktívabb emberek 37 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg fertőzésben.

Az egészséges táplálkozás és immunrendszer kapcsolata sem ismeretlen fogalom, hiszen, ahogy azt olvashattad, az egészséges mikrobiom és a bélflóraegyensúly az erős immunrendszer alapja. Ahhoz, hogy ez meglegyen, nem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk. Nem a zsíros, szénhidrátdús ételekben van a megoldás, bár ezek is a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz tartoznak. Ám, ha szeretnéd ténylesen erősíteni az immunrendszeredet, fogyassz több zöldséget, nem agyon főzve, hanem még roppanósra elkészítve. A rostdús ételek táplálják a bélflórát, ahogy a fermentált ételek is, mint példul a savanyúságok. A kurkuma a gyulladáscsökkentő ételek táborát erősíti, a kurkumás ételek és italok, hála a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású kurkuminnak, a legjobb immunerősítő ételek közé tartoznak. A jó hír, hogy a forró csokoládét sem kell elfelejtened, a titok az elkészítésben rejlik: ne instant verziót válassz, készítsd el otthon, hiszen a kakaó tele van antioxidánsokkal. A gránátalma és a gyömbér is kitűnő választás: előbbi tele van immunerősítő C-vitaminnal, utóbbi pedig szintén gyulladáscsökkentő hatású.

A szabadban töltött idő is kedvező hatású. Néhány tanulmány mérhető előnyökről számolt be. Az erdőkben töltött idő például csökkentette az allergiás reakciókat, beleértve a viszkető bőrkiütéseket és az asztma miatti légszomjat. Két tanulmány azt is megállapította, hogy a vízesések közelében a levegő részecskéinek belélegzése javította az asztmás gyerekek légzését. Ugyanakkor a természetben lenni stresszoldó is, ami tekintve, hogy a stressz hatása az immunitásra kifejezetten negatív, megerősít abban, hogy ősszel is minél több időt töltsünk a szabadban.

A gyógyteák nem csak betegségek esetén segítenek, akkor is ajánlottak, ha megelőznéd azokat. Vannak, amelyek energiával töltenek fel, frissítenek, mások a vérkeringésünkre vagy az alvásminőségünkre vannak pozitív hatással. Fontos, hogy mindig olvasd el az adagolásukat, és annak megfelelően fogyaszd őket.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.