Ezt az öt ételt edd, hogy elkerüld a demenciát!

Senior,Woman,Combining,Jigsaw,Puzzle,For,Dementia,Rehabilitation
Shutterstock/Copyright (c) 2020 LightField Studios/Shutterstock. No use without permission. - LightField Studios
étrend demencia ételek
A koncentrálóképesség-romlás szinte bárkivel előfordulhat, de nem mindegy, hogy az idő múlásával milyen méretet öltenek a panaszok. Bizonyos ételek fogyasztása azonban csökkenti a demencia kockázatát és serkenti az agy működését. Te fogyasztod őket?

A demencia a szellemi hanyatlással járó agyi elváltozások összefoglaló neve. Hátterében állhat Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Huntington-kór, stroke, a fejet ért sérülés, de a memóriavesztés, emlékezetkiesés lehet az időskor velejárója is. Ám egészséges táplálkozással nem csak a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket előzhetjük meg, hanem a szellemi frissességünket is megőrizhetjük.

Demencia: ételekkel enyhíthető
Demencia, mint népbetegség: bizonyos ételekkel csökkenthető a kialakulása
Forrás: Shutterstock

A demencia ezekkel az ételekkel késleltethető:

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök finom ízük mellett nagyon egészségesek, remek antioxidáns-források, tele vannak létfontosságú vitaminokkal, zsírsavakkal, ásványi anyagokkal – ennek megfelelően erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet és serkentik az agyműködést. Lehetőség szerint fogyasszunk minél többet belőlük: elsősorban málnát, áfonyát, ribizlit és epret.

Halak

Az egészséges táplálkozásba fontos, hogy beillesszük az alacsony zsírtartalmú csirkehúst, sovány sertéshúst, valamint az olyan olajos halakat, mint a lazac, makréla, hering, pisztráng és szardínia melyek kiváló fehérje-, vitamin- és ásványi anyag források, illetve sok egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami komoly védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

Hüvelyesek

A hüvelyesek nemcsak növényi fehérjeforrásként válnak be, de bővelkednek telítetlen zsírsavakkal, rostokkal, fehérjékkel, valamint magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Ide tartoznak az alábbiak: bab, borsó, lencse, csicseriborsó, valamint a szójabab. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente legalább egyszer ajánlott.

Health,And,Body,Building,Food,With,Fish,And,Meat,,Supplement
A diók, magvak, hüvelyesek fogyasztása agyserkentő hatású 
Forrás: Shutterstock

Olajos magvak

Az olajos magvak, diófélék, mogyoró, mandula, pisztácia és testvérei nagyon hasznosak az agy működése számára, segíthetnek megakadályozni a kognitív funkciók romlását és a korai demencia kialakulását, ezért fontos, hogy ne csak nassolnivalóként gondoljunk rájuk. Napi egy maréknyi ezekből a finomságokból képes frissen tartani a memóriánkat.

Zöld leveles zöldségek

A friss zöldségek – spenót, káposzta, sóska, mángold – tele vannak jelentős B1-, B2-, C-, K- vitaminokkal- folsavval-, valamint ásványi anyagokkal – magnézium, kálium, cink, szelén-, melyek fogyasztása mindamellett, hogy óvja a csontokat, megakadályozza az erek elmeszesedését, hatásos védelmet nyújt a demencia kialakulásában, valamint enyhíti a szellemi leépülés tüneteit.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.