Ezt az öt ételt edd, hogy elkerüld a demenciát!

Senior,Woman,Combining,Jigsaw,Puzzle,For,Dementia,Rehabilitation
Shutterstock/Copyright (c) 2020 LightField Studios/Shutterstock. No use without permission. - LightField Studios
étrend demencia ételek
A koncentrálóképesség-romlás szinte bárkivel előfordulhat, de nem mindegy, hogy az idő múlásával milyen méretet öltenek a panaszok. Bizonyos ételek fogyasztása azonban csökkenti a demencia kockázatát és serkenti az agy működését. Te fogyasztod őket?

A demencia a szellemi hanyatlással járó agyi elváltozások összefoglaló neve. Hátterében állhat Alzheimer-kór, Parkinson-kór, Huntington-kór, stroke, a fejet ért sérülés, de a memóriavesztés, emlékezetkiesés lehet az időskor velejárója is. Ám egészséges táplálkozással nem csak a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket előzhetjük meg, hanem a szellemi frissességünket is megőrizhetjük.

Demencia: ételekkel enyhíthető
Demencia, mint népbetegség: bizonyos ételekkel csökkenthető a kialakulása
Forrás: Shutterstock

A demencia ezekkel az ételekkel késleltethető:

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök finom ízük mellett nagyon egészségesek, remek antioxidáns-források, tele vannak létfontosságú vitaminokkal, zsírsavakkal, ásványi anyagokkal – ennek megfelelően erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet és serkentik az agyműködést. Lehetőség szerint fogyasszunk minél többet belőlük: elsősorban málnát, áfonyát, ribizlit és epret.

Halak

Az egészséges táplálkozásba fontos, hogy beillesszük az alacsony zsírtartalmú csirkehúst, sovány sertéshúst, valamint az olyan olajos halakat, mint a lazac, makréla, hering, pisztráng és szardínia melyek kiváló fehérje-, vitamin- és ásványi anyag források, illetve sok egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami komoly védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

Hüvelyesek

A hüvelyesek nemcsak növényi fehérjeforrásként válnak be, de bővelkednek telítetlen zsírsavakkal, rostokkal, fehérjékkel, valamint magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Ide tartoznak az alábbiak: bab, borsó, lencse, csicseriborsó, valamint a szójabab. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente legalább egyszer ajánlott.

Health,And,Body,Building,Food,With,Fish,And,Meat,,Supplement
A diók, magvak, hüvelyesek fogyasztása agyserkentő hatású 
Forrás: Shutterstock

Olajos magvak

Az olajos magvak, diófélék, mogyoró, mandula, pisztácia és testvérei nagyon hasznosak az agy működése számára, segíthetnek megakadályozni a kognitív funkciók romlását és a korai demencia kialakulását, ezért fontos, hogy ne csak nassolnivalóként gondoljunk rájuk. Napi egy maréknyi ezekből a finomságokból képes frissen tartani a memóriánkat.

Zöld leveles zöldségek

A friss zöldségek – spenót, káposzta, sóska, mángold – tele vannak jelentős B1-, B2-, C-, K- vitaminokkal- folsavval-, valamint ásványi anyagokkal – magnézium, kálium, cink, szelén-, melyek fogyasztása mindamellett, hogy óvja a csontokat, megakadályozza az erek elmeszesedését, hatásos védelmet nyújt a demencia kialakulásában, valamint enyhíti a szellemi leépülés tüneteit.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.