5 csodaszer, ami enyhíti a menopauza tüneteit

gyógytea
Shutterstock/Copyright (c) 2024 svetlanabalyn/Shutterstock. No use without permission. - svetlanabalyn
változókor gyógynövény menopauza
A menopauza természetes, de nem könnyű időszak a nők életében. Megkönnyebbülést tud okozni, amikor a változókori tünetek ellen olyan természetes megoldásokat találunk, amelyek segítik ezt a kihívásokkal teli időszakot elviselhetőbbé tenni.

A menopauza hirtelen hormonális változásokkal jár, ennek következtében számos olyan kellemetlen tünetet tapasztalnak a nők, mint a hangulatingadozások, hőhullámok, szorongás, feszültség, koncentrációs zavar, alvászavar, izom-és ízületi fájdalmak. Sokan keresnek természetes gyógymódokat a menopauza tüneteinek enyhítésére. A gyógynövények alkalmazása kiváló alternatíva lehet, akár étrend-kiegészítőként, vagy teaként fogyasztjuk őket, de léteznek olyan illóolajok, homeopátiás gyógyszerek is, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében.

menopauza, gyógytea
A gyógynövények  alkalmazása kiváló alternatíva lehet a menopauza ellen
Forrás: Shutterstock

Ezek a gyógynövények segíthetnek enyhíteni a menopauza tüneteit

1. Zsálya

zsálya
A zsálya idegerősítő hatással bír
Forrás: Shutterstock

Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó aromás fűszer- és gyógynövény. Sokan a torokgyulladásra történő alkalmazását ismerik, de a zsálya idegerősítő hatással bír, ráadásul remek izzadásgátló lehet: összehúzza a pórusokat, így jó alternatívát jelenthet a menopauza következtében fellépő hőhullámok és izzadás ellen. Leforrázva, teaként érdemes fogyasztani akár naponta kétszer vagy háromszor is. Este, lefekvés előtt alkalmazva csökkenti az éjszakai verejtékezést és segíti a pihentető alvást.

2. Ashwaganda

Ashwagandha övény
Az ashwaganda a menopauza számos tünete ellen jelenthet megoldást
Forrás: Shutterstock

Az ashwagandát több, mint 3000 éve alkalmazzák gyógyításra. Az ayurvéda egyik alapvető gyógynövénye; főként az idegrendszerre, a testi-lelki egyensúlyra gyakorolt gyógyító hatása miatt vált népszerűvé. A menopauza számos tünete ellen jelenthet megoldást: természetes immunerősítő, gyulladáscsökkentő, hatékony lehet a hőhullámok, az ingerlékenység és az alvászavar ellen, valamint segíti a testet a hormonális változásokhoz való alkalmazkodásban.

3. Orbáncfű

orbáncfű
Az orbáncfű a szexuális életet is fellendítheti
Forrás: Shutterstock

Az orbáncfű elsősorban álmatlanság elleni hatékonysága miatt ismert gyógynövény. Idegnyugtató hatással bír, ezért a menopauza következtében fellépő stressz kezelésére is kiválóan alkalmas lehet, mivel a tudósok szerint az orbáncfű blokkolja a szerotonin lebontásáért felelős anyagot. A gyógynövény klimaxra gyakorolt hatását vizsgáló szakemberek azt állapították meg, hogy a 12 hetes orbáncfű kúra résztvevőinek 76%-a nem csupán fizikai és lelki javulást tapasztalt, de a gyógynövény hatására a szexuális életük minősége is fellendült.

Fontos azonban tudni, hogy vérhígító mellé tilos fogyasztani.

4. Vöröshere

Vöröshere, lóhere
A vöröshere segíti az ösztrogénszint helyreállítását
Forrás: Shutterstock

A vöröshere, vagy ismertebb nevein: réti here, lóhere a közismert gyógynövények közé tartozik a menopauza tüneteinek kezelésében. Jótékony hatásai: a légúti panaszok, az ekcéma, pikkelysömör, valamint a hormonális problémák enyhítése. A fiatalabbaknál fokozza a termékenységet, míg a változó korban lévő nőknél magas ásványianyag tartalmának köszönhetően csillapítja a menopauza tüneteit, valamint segíti az ösztrogénszint helyreállítását.

5. Jamgyökér

Yam
A jamgyökér igazi csodaszernek minősül
Forrás: Shutterstock

A Mexikóból származó jamgyökér igazi csodaszernek minősül. Magas béta-karotin és dioszgenin tartalma miatt kiválóan támogatja a hormonháztartást. A jamgyökér erősíti az immunrendszert, csillapítja a stresszt, valamint növeli a libidót. Természetes progeszteronként helyreállítja a ciklust és segíti a teherbeesést.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.