Egy új kutatás szerint a kedvenc üdítőid akár meg is ölhetnek: van, amelyikkel az agyvérzést kockáztatod

szénsavas üdítő
Shutterstock - fongbeerredhot
kutatás üdítőital stroke gyümölcslé
Hogy a kávé növeli az agyvérzés kockázatát, azt eddig is sejtettük, és a kóláról sem lehet sok jót elmondani azon túl, hogy sokan szeretik. Ám vannak olyan üdítőitalok, gyümölcslevek, amelyekről egészen biztosan nem tudtad, hogy akár meg is ölhetnek. Pedig egy új kutatás szerint ez az igazság.

A Galwayi Egyetem, a kanadai McMaster Egyetemmel és stroke-kutatók nemzetközi hálózata együttműködésével vezetett új globális kutatások megállapították, hogy a szénsavas üdítők vagy gyümölcslevek rendszeres fogyasztása összefügg a stroke magasabb kockázatával. A kutatás azt is megállapította, hogy a napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén növeli az agyvérzés kockázatát.

kutatás, szénsavas üdítő, dobozos üdítő, üdítős polc, szupermarket
Egy új kutatás szerint a szénsavas üdítők vagy gyümölcslevek rendszeres fogyasztása összefügg a stroke magasabb kockázatával
Forrás: Shutterstock

Az eredmények az INTERSTROKE kutatási projekt két elemzéséből származnak, amelyeket már közzétettek: a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek/italok és a víz hatásairól a Journal of Stroke című folyóiratban, a teával és a kávéval kapcsolatos eredményekről pedig az International Journal of Stroke című folyóiratban számoltak be.

A kutatás 27 országban közel 27 000 ember bevonásával zajlik, köztük közel 13 500 olyan emberrel, aki először szenvedett stroke-ot

A tanulmányban, amely a szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztására összpontosított, a következő megállapításokat tették:

  • A szénsavas italok, beleértve a cukorral édesített és a mesterségesen édesített, például diétás vagy nulla cukortartalmú italokat is, 22 százalékkal nagyobb eséllyel járnak együtt a stroke kialakulásával, és a kockázat jelentősen megnő, ha naponta kettőt vagy többet iszunk ezekből az italokból.
  • A szénsavas üdítőitalok és a stroke esélye közötti kapcsolat Kelet- és Közép-Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában volt a legnagyobb.
  • A kutatás megállapította, hogy sok gyümölcslé néven forgalmazott termék sűrítményből készül, és hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmaz, ami ellensúlyozhatja a friss gyümölcsökkel általában összefüggésbe hozott előnyöket, és valójában növeli a stroke kockázatát.
  • A gyümölcsléitalok a vérzés (koponyaűri vérzés) miatti stroke esélyének 37 százalékos növekedésével hozhatók összefüggésbe. Napi két ilyen ital fogyasztása esetén a kockázat megháromszorozódik.
  • A nőknél a gyümölcslevekkel/italokkal összefüggő vérzés (koponyaűri vérzés) okozta stroke esélye növekedett mega legnagyobb mértékben.
  • A napi több mint 7 csésze víz fogyasztása összefüggésbe hozható a vérrög okozta stroke esélyének csökkenésével.

Andrew Smyth professzor, a Galwayi Egyetem klinikai epidemiológia professzora és a Galwayi Egyetemi Kórházak szakorvosa elmondta: „Nem minden gyümölcsital egyforma, 

a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek.

 Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket”.

Ezzel párhuzamosan készült egy másik tanulmány is, amely az emberek kávé- és teafogyasztására összpontosított, és a következő megállapításokra jutott:

  • A napi négy csészénél több kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke esélyét, de alacsonyabb fogyasztás esetén nem volt összefüggés a stroke kockázatával.
  • A tea fogyasztása 18-20 százalékkal csökkentette a stroke esélyét.
  • Napi 3-4 csésze fekete tea fogyasztása — beleértve a reggeli és az Earl Grey teákat, de a zöld teát vagy a gyógyteákat nem — 29 százalékkal alacsonyabb stroke esélyével járt együtt.
  • Napi 3-4 csésze zöld tea fogyasztása 27 százalékkal csökkentette a stroke kialakulásának esélyét.
  • A tej hozzáadása csökkentheti vagy blokkolhatja a teában található antioxidánsok jótékony hatását. A teafogyasztás által okozott stroke-csökkenés esélye elveszett azoknál, akik tejet adtak a teájukhoz.
  • Az eredmények között jelentős földrajzi különbségek mutatkoztak: Kínában és Dél-Amerikában a tea alacsonyabb, Dél-Ázsiában viszont magasabb eséllyel jár a stroke kialakulásának esélyével.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.