A Galwayi Egyetem, a kanadai McMaster Egyetemmel és stroke-kutatók nemzetközi hálózata együttműködésével vezetett új globális kutatások megállapították, hogy a szénsavas üdítők vagy gyümölcslevek rendszeres fogyasztása összefügg a stroke magasabb kockázatával. A kutatás azt is megállapította, hogy a napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén növeli az agyvérzés kockázatát.
Az eredmények az INTERSTROKE kutatási projekt két elemzéséből származnak, amelyeket már közzétettek: a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek/italok és a víz hatásairól a Journal of Stroke című folyóiratban, a teával és a kávéval kapcsolatos eredményekről pedig az International Journal of Stroke című folyóiratban számoltak be.
A tanulmányban, amely a szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztására összpontosított, a következő megállapításokat tették:
Andrew Smyth professzor, a Galwayi Egyetem klinikai epidemiológia professzora és a Galwayi Egyetemi Kórházak szakorvosa elmondta: „Nem minden gyümölcsital egyforma,
a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek.
Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket”.
Ezzel párhuzamosan készült egy másik tanulmány is, amely az emberek kávé- és teafogyasztására összpontosított, és a következő megállapításokra jutott:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.