A MIND-diéta nemcsak az alakunknak, az elménknek is jót tesz

Woman,Holding,Human,Brain,Model,With,Variety,Of,Healthy,Fresh
Shutterstock/Copyright (c) 2020 RossHelen/Shutterstock. No use without permission. - RossHelen
Agykarbantartás diéta mediterrán diéta
A legtöbb diéta célja a súlyfelesleg minél gyorsabb leadása. A MIND-diéta erre is tökéletesen megfelel, de ezen felül erősíti az immunrendszert, és szellemileg is frissen tart bennünket.

Manapság egyre több diétával találkozik az ember, nehéz eldönteni, hogy melyiket kövesse. A kérdés mindig az, hogy mi a fő cél, hiszen legtöbbször a fogyásra utazunk. A MIND-diéta ennél többet is ad, hiszen egy életmódváltásról van szó, melynek során nemcsak a zsírpárnáktól szabadulhatunk meg, de az agyunk egészsége is egyre jobb lesz. De mi a diéta lényege, és miért hatásos? Ennek jártunk utána.

A MIND-diéta felturbózza az agyunkat.
A MIND-diéta az olyan ételeket részesíti előnyben, melyek az agyunkra is jó hatással vannak.
Forrás: Shutterstock

A mediterrán- és a DASH-diéta keveréke

A mediterrán diéta zöldségekben, gyümölcsökben, halakban, hüvelyesekben és diófélékben gazdag, és a diéta szigorúan korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, a cukor és a vörös hús fogyasztását. A DASH-diétát főképp magas vérnyomásban szenvedőknek szokták javasolni, hiszen célja a vérnyomásértékek lecsökkentése – de mindenki másnak is érdemes ezt az étkezési szokást tartania. A diéta a napi kalóriaigény függvényében különféle adagokat javasol különféle ételcsoportokból. A fogyás üteme lassú, de hosszú távon fenntartható. A MIND-diéta ennek a két diétának az elemeit ötvözni: vagyis létrehoz egy olyan étkezési mintát, amely az agy egészségét támogatja. Az étkezési terv lényege, hogy a legjobb agyvédő ételekből minél többet fogyasszunk. Ezek: zöld leveles zöldségek, diófélék, teljes kiőrlésű gabona, hal, szárnyasok, hüvelyesek, olívaolaj, bogyós gyümölcsök, vörösbor (legfeljebb naponta egy pohár).

A MIND-diéta lassíthatja az időskori kognitív hanyatlást

A felsorolt ételek rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, melyek csökkentik az oxidatív stressz káros hatásait, és a szervezetben kialakuló gyulladási folyamatokat gátolják. Emellett megakadályozzák a béta-amiloid plakkok képződését; az Alzheimer-kóros betegek agyában kialakuló plakkok elsősorban béta-amiloid plakkokat tartalmaznak. A Cincinnati Egyetem egy kutatása során a MIND-diéta és a demencia megelőzése volt a főszerepben, a felmérés során összesen 14.145, 64-70 éves résztvevőt vizsgáltak, tíz éven át. „A lakosság körében egyre növekszik a demencia gyakorisága, így létfontosságú, hogy megtaláljuk a módját, hogyan késleltethetjük vagy lassíthatjuk a kognitív problémák kialakulását” – jelentette ki Dr. Russel P. Sawyer, a kutatás vezetője. 

Hozzátette, hogy a kutatás során kimondottan arra voltak kíváncsiak, hogy az étrend hatással lehet-e a kognitív hanyatlásra. 

Kiderült, hogy azon résztvevők esetében, akiknek az étrendje nagyban hasonlított a MIND-diéta étrendjére, sokkal kisebb volt a kognitív hanyatlás kockázata, legalábbis a nők körében. Mind a férfiak, mind a nők esetében pedig megfigyelhető volt, hogy a kognitív funkciók romlása lelassult azok esetében, akik szigorúan betartották a MIND-diéta szabályait. „Bár további kutatásokra lesz szükség, izgalmas a lehetőség, hogy néhány egyszerű változtatás az étkezésben segíthet csökkenteni a kognitív problémák kialakulásának az esélyét” – tette hozzá Sawyer.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.