Óriás zöldségek: Rekordok és titkok a gigantikus növénytermesztés világában

Harrogate Autumn Flower Show
NORTHFOTO/PA Wire - Lynne Cameron
világrekord egyesült királyság zöldségek klímaváltozás
Íme a megalomán vegán, akinél a méret számít. Peter Glazebrook óriás zöldség termesztő már húsz éve uralja a kiállítási zöldségek világát, ahol a méret és a súly a legfőbb mérce. De vajon az íz is ugyanilyen figyelemreméltó?

Az Észak-Angliai Kertészeti Társaság (NEHS) közel ötven éve rendez versenyszerű gyümölcs- és zöldségkiállításokat, ahol az Egyesült Királyság kertészeit ünneplik a túlméretezett zöldségtermesztésben elért sikereikért. Idén sem volt ez másképp, hiszen a legjobb termések kerültek bemutatásra, mint például Peter Glazebrook rekordot döntő 27,48 kg-os karfiolja, 89,7 cm hosszú futóbabja és 4,98 kg-os burgonyája. Az idei Harrogate Őszi Kertészeti Kiállítást Észak-Yorkshire-ben szeptember 13. és 15. között tartották, míg a Malvern Őszi Kiállításra Worcestershire-ben került sor szeptember 27. és 29. között. Emberek ezrei voltak kíváncsiak az eseményre, hogy saját szemükkel is megcsodálhassák a lenyűgöző óriás zöldségeket.

óriás zöldségek
Az Észak-Angliai Kertészeti Társaság (NEHS) közel ötven éve rendez versenyszerű gyümölcs- és zöldségkiállításokat - Óriás zöldségek minden mennyiségben
Forrás: NORTHFOTO/PA

 

Óriás zöldség rekordok, íme a világ legnagyobb zöldségei

A fine dining gasztronómia pöttöm adagjaihoz képest itt valóban a méret volt a lényeg. Óriás retek, hatalmasra nőtt hagyma, vagy rekord hosszúságú uborka, hogy csak néhányat említsünk azok közül a világ legnagyobb zöldségei közül, amelyeket bemutattak az idei Harrogate Őszi Kertészeti Kiállításon. Idén két versenyző duplán is győzelmet aratott, amikor Stephen Purvis, Durham megyéből származó kertész, elnyerte a legnehezebb póréhagyma és a legnehezebb hagyma díját is. Óriás zöldség terményei 8,96 kg-os, illetve 7,6 kg-os súllyal büszkélkedhettek. A másik versenyző, aki két kategóriában is diadalmaskodott, Chris Marriot volt Mansfieldből, aki a legnehezebb céklát termesztette, ami 18,8 kg-ot nyomott, valamint a legnehezebb sárgarépát, ami 7,85 kg-os volt. További győztesek között szerepel Carmel Atherton Mansfieldből, aki az 1 méter hosszú uborkájával nyerte el a leghosszabb uborka címet, illetve Andy Dawson Billinghamből, aki büszkén mutatta be 38,59 kg-os óriás tökét.

Harrogate Autumn Flower Show
Carmel Atherton
Carmel Atherton Mansfieldből, aki az 1 méter hosszú uborkájával nyerte el a leghosszabb uborka címet
Forrás: PA/Northfoto

Új brit rekord született

Egy ikertestvér megdöntötte a brit rekordot, miután egy több mint egy tonnát nyomó óriástököt neveltek, amely olyan hatalmas, hogy daruval kellett a mérlegre emelni a megyei kiállításon. 

A 63 éves Ian és Stuart Paton naponta három órát töltöttek a gigantikus, 1198,2 kg-os tök gondozásával Lymingtonban, Hampshire-ben, három hónapon keresztül. Ezután roppant óvatosan vezettek négy és fél órát a Malvern Őszi Kiállításra, hogy elnyerhessék a világ legnehezebb tökje címet. A világrekordot nem sikerült megdönteniük, amely 1 247 kg, de így is örömmel állítottak fel új brit rekordot, hiszen a tökük nagyjából akkora súlyú, mint egy kisebb autó. A világrekord, a legnagyobb tök rekordját jelenleg egy óriás tartja, amelyet „Michael Jordannak” becéznek, és 1 247 kg-ot nyom.

A megalomán vegán: az óriás zöldség termesztésének nagymestere

A versenyszellem és az elhivatottság az, ami összeköti az óriászöldségek termesztőit világszerte. Sok nyugdíjas élvezi, hogy kertészkedik, és néhány zöldséget nevel saját fogyasztásra. Azonban a 80 éves Peter Glazebrook esetében ez egy kicsit másképp alakul. Ő nem egyszerűen csak pár paradicsomot termeszt a nyári salátákhoz, hanem rekordokat döntöget a 27,48 kg-os karfioljaival, 89,7 cm-es futóbabjaival és 4,98 kg-os burgonyáival.  Több mint 20 évvel ezelőtt Peter meghódította a kiállítási zöldségek és a zöldségtermesztés világát, ahol a termesztők a megjelenést, az alakot és az állapotot helyezik előtérbe. Ezután fordította zöld ujjait az óriászöldségek izgalmas és versenyszerű világára, ahol a méret és a súly az elsődleges szempont. 

Giant Fruit And Vegetables At The Malvern Autumn Show
A 80 éves Peter Glazebrook
Forrás: Malvern Autumn Show at Three Counties Showground. Peter Glazebrook with his kohl rabi. 21st September 2023.    The Three Counties Showground in Malvern is set to transform into a blaze of autumnal colour when the Malvern Autumn Show returns. The event from 22 – 24 September is the UK’s biggest harvest season celebration.  One of the defining features of the show is the Giant Vegetables Championships, which is set to return again this year with more oversized fruit & vegetables. 2023 ***EXCLUSIVE***/Giant Fruit And Vegetables At The Malvern Autumn Show

Peter Glazebrook, aki már huszonötszörös Guinness-rekord nyertes, és jelenleg hat rekordot tart (köztük a legnehezebb padlizsán, 3,12 kg, és a legnagyobb futóbab levelek, 63,8 cm x 67,7 cm), egyértelműen sikeresnek mondható az óriászöldségek termesztésében.

Büszkén pózol a nyertes zöldségeivel, de ne felejtsük el, hogy ez csupán a végeredmény. A háttérben hónapok kemény munkája, szakértelme és elhivatottsága áll, amely lehetővé teszi, hogy ezek a valószerűtlen méretű növények megszülessenek.

A hatalmas zöldségek termesztése elkötelezettséget igényel

Sok zöldségnek hosszú növekedési időszakra van szüksége ahhoz, hogy elérje a óriás méretet. Ez különleges felszerelést igényel, mint például mesterséges fűtést és világítást, napi öntözést, és természetesen rengeteg szeretetet és gondoskodást. „A legtöbbször nem tudok nyaralni, mert ott kell lennem, hogy ellenőrizzem a zöldségeket” – mondja. Ez szükséges ahhoz, hogy versenyezzen a világ legjobb termesztőivel. Az Egyesült Királyságban számos esemény zajlik az ország különböző pontjain, ahol Peter és társai összemérhetik, kié a legnagyobb, legnehezebb vagy éppen leghosszabb zöldség „Nagyon versenyképes, de barátságos a légkör. Szívesen beszélgetünk egymással és cserélünk magokat” – magyarázza. Emellett a Facebookon is erős közösség működik, ahol a termesztők kapcsolatban maradhatnak egymással és frissíthetik híreiket a bemutatók között.

A klímaváltozás megnehezíti a zöldségek termesztését

A kiélezett verseny mellett a klímaváltozás időjárásra gyakorolt hatása is komoly kihívást jelent. Ez az év különösen nehéz volt Angliában, mivel az ingadozó időjárás megnehezítette a kényes termesztési folyamatokat. 

Ahogy az emberi tevékenység okozta klímaváltozás súlyosbodik, az extrém időjárási jelenségek egyre gyakoribbak és tartósabbak lesznek az Egyesült Királyságban. Ez mindenféle termesztő, a gazdáktól a gigantikus zöldségkedvelőkig hatással van.

 Mindezek ellenére a gigantikus zöldség közösségnél az elmúlt 20 évben sok új versenyző lépett a színre. A versenynaptár csúcsát a Malvern Őszi Kiállításon megrendezett országos óriás zöldségtalálkozó jelenti. Az Egyesült Királyság különböző részeiről érkező termesztők itt mutatják be gigantikus zöldségkincseiket. Peter is itt érte el sok világrekordját. 

Hogyan neveljünk óriás zöldségeket?

Harrogate Autumn Flower Show
A gigantikus zöldség közösségnél az elmúlt 20 évben sok új versenyző lépett a színre
Forrás: PA/Northfoto

Ha érdekel az óriás zöldségek világa, Peter adott néhány hasznos tippet, például, hogy a nyári zöldségekkel érdemes kezdeni, mint a paradicsom, mivel ezeknek rövid a tenyészidejük, és nem igényelnek sok különleges felszerelést, mint például üvegházakat és fűtést. „Fontos, hogy a megfelelő magokat válaszd. Soha nem fogsz óriás zöldséget termelni, ha nem a megfelelő fajtát használod. Ezután pedig meg kell teremteni a megfelelő növekedési körülményeket a kiválasztott zöldséghez. Lehet, hogy különleges struktúrákat kell építened a kertben, biztosítani kell a fényt, jó komposztot, és folyamatos öntözést. Valójában minden nap figyelni kell rájuk.”– mondta.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.