Otthoni praktikák pattanások ellen: próbáltad már az almafőzetet?

gyulladt bőr zöldség pattanás gyümölcs
Összegyűjtöttünk néhány természetes receptet és tippet, hogy ez a kellemetlen bőrprobléma ne keseríthesse meg a mindennapjaidat. Vedd fel a harcot a pattanások ellen!

Az arcot, a hátat, a dekoltázst elcsúfító pattanásokat illetően a nyár kissé ellentmondásos időszak: a napfény segít, az izzadás, a kimelegedés viszont ront a bőr állapotán. A gond valójában az, hogy a verejték kiváló táptalajt jelent a gyulladt, piros dudorokat okozó baktériumok számára. Ezért érdemes jól szellőző ruhát viselni, tiszta törölközővel felitatni az izzadtságot, és a lehető leghamarabb hajat mosni, zuhanyozni.

pattanás, gyulladt bőr
A pattanások megkeseríthetik a mindennapokat.
Forrás: Shutterstock

Otthoni praktikák pattanások ellen

Próbáld ki az alábbi zöldségeket, gyümölcsöket, ha tiszta, sima bőrre vágysz!

Alma: Használd ki az almasav gyengéden hámlasztó, gyulladáscsökkentő hatását! Önts forró vizet 1 szelet gyümölcsre, várj pár percig, majd vedd ki belőle az almadarabot, és hagyd hűlni egy kicsit, mielőtt az aknés bőrfelületre helyeznéd. Hagyd hatni 20 percig.
Paradicsom: Szintén rengeteg savat tartalmaz, ezért a mitesszerek ellen is hatásos. Hámozd meg, karikázd fel, és helyezd a szeleteket az arcodra 15 percre. Végül langyos vízzel öblítsd le, és töröld szárazra a bőrödet.
Uborka: A zöldség leve tisztító, frissítő, nyugtató és puhító hatású. Pépesíts botmixerrel 1 db uborkát, majd adj hozzá 2 csepp rozmaringolajat. Forgasd bele 1 db tojásfehérjéből vert, kemény habba. A keveréket a szemkörnyéket kihagyva óvatosan vidd fel az arcodra, majd 15 perc múlva töröld le.
Grépfrútmagolaj: Tegyél 250 ml vízbe 15 csepp grépfrútmagkivonatot, és töröld át vele a pattanásos bőrt. Ezt követően 3 percig finoman masszírozd a gyulladt felületet, majd hagyd beszívódni az elegyet.

Fontos tanácsok:

* Fogd össze a hajadat, hogy a tincsek ne lógjanak az arcodba, mert elzárhatják a bőrt a friss levegőtől és a napfénytől

* Figyelj oda a táplálkozásodra! Ha pattanásos a bőröd, jobb, ha lemondasz a csokoládéról, a tejről és a fűszeres, csípős ételekről.

* Válogasd meg, hogy mihez nyúlsz hozzá! A mitesszerek közül a fekete, nyílt közepűeket – lehetőleg gőzölést vagy forró vízbe mártott pamutkendővel történő borogatást követően – eltávolíthatod, a fehér tetejűeket azonban jobb, ha kozmetikus veszi kezelésbe. Az olyan pattanást se piszkáld, amelyik még nem érett meg, különben az összegyűlt faggyú nem távozik, hanem csak lejjebb jut a bőrbe, és az még jobban begyullad.

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal a szép bőrért

A szelén egy magas antioxidáns-tartalmú mikroelem, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, és a hámszövet rugalmasságáért is felel. Nagy mennyiségben tartalmazza a paradió (brazildió). A szelén bőrvédő mechanizmusát fokozza a sárgarépában található, A-vitaminná alakuló béta-karotin. A bogyós gyümölcsök, citrusok C-vitaminja a pattanás okozta foltok halványításában segít. Az E -vitamin javítja a sejtek regenerációját, mérsékli a gyulladásos folyamatokat, ezért érdemes gyakran brokkolit, májat, avokádót és tojást fogyasztani.

Erre gondoltál már?

Milyen gyakran tisztítod a mobilodat? A telefonon rengeteg a piszok és a kórokozó, magától értetődő tehát, hogy a bőrhöz érve a halántékon, a fül mellett és az állon a pórusok begyulladását okozhatja. Rendszeresen töröld át tehát a felületet speciális tisztítókendővel, és szokj le arról, hogy folyton az arcodhoz nyúlsz: a kezedről szintén sok szennyeződés kerül a bőrre.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.