Piócaterápia – Ott kezelnek, ahol a probléma van

Girl,With,Medical,Leeches
Shutterstock - igrushechnik
piócakezelés pióca terápia
Ezeket a kis élőlényeket több évezrede ismeri az ősi gyógyászat. A piócaterápia, vagyis a hirudoterápia nagyon jól használható a testben zajló gyulladások kezelésére, valamint különböző betegségek enyhítésére és gyógyítására. Íme néhány fontos információ róla.

Piócaterápia a mindennapokban? Meglehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában a természet utánozhatatlan csodái ezek az „undi” kis élőlények. A hirudoterápiának gyakorlatilag nincs ellenjavallata, vagy mellékhatása, így nyugodtan társítható az orvoslás hagyományos eljárásaival is. Döbbenetes, de Magyarország még néhány éve pióca nagyhatalom volt, nagyszüleink nosztalgiával emlékeznek vissza rá. Te kipróbálnád?

Piócaterápia ősi gyógymód
Piócaterápia, az ősi gyógymód
Forrás: Shutterstock

Piócaterápia: ettől ennyire különleges

A pióca nyála több, mint 100 féle enzimet tartalmaz. A vér minőségének megváltozása jelentős szerepet játszik az orvosi pióca terápiában. A pióca nyála véralvadás gátló, vérnyomás csökkentő, vérrög feloldó, gyulladásgátló, immunstimuláló, fájdalomcsillapító és bakteriosztatikus. Hatására javul az általános körérzet, nyugodtabb az alvás, normalizálódik a testhőmérséklet, javul a vérkép, normalizálódik a vérnyomás, csökken a fájdalom érzet és javul az anyagcsere. Legnagyobb előnye, hogy segíti a trombusok (vérrögök) felszabadulását.

Mi pontosan az orvosi pióca?

Az orvosi pióca valójában egy apró szimbiota gyűrűsféreg, amely egészségünkre gyakorolt jótékony hatását évszázadok óta alkalmazzák. Ez az kis élőlény a nyirokfolyadékból táplálkozik és ide juttatja be a hatóanyagait, így képes a felgyülemlett méreganyagok eltávolítására, ezzel segítve a test természetes megújulási folyamatait. Az orvosi piócák egészségügyileg ellenőrzött körülmények között nevelkednek, alkalmazásuk pedig biztonságos orvosi körülmények között történik.

Leeches,Bite,Marks,On,The,Neck,After,Medicinal,Leech,Therapy,
A piócák harapását a páciens szúnyogcsípésként érzékeli
Forrás: Shutterstock

Mennyire fáj a pióca harapása?

Annak ellenére, hogy a piócának közel 300 foga van, a fején 5 pár szemmel, harapása egyáltalán nem veszélyes és nem fájdalmas. Úgy képzeld el, mint egy szúnyogcsípést. Nagyjából 1,5 milliméterre hatol a test felületébe, ahol harapásával azonnal fájdalomcsillapító anyag kerül a szervezetbe.

Mire jó pontosan a piócaterápia?

  • Fájdalomcsillapítás: Segíthet krónikus fájdalmak, például ízületi gyulladás, osteoarthritis vagy hátfájás esetén.
  • Vérkeringés javítása: A piócák nyála olyan anyagokat tartalmaz, amelyek javíthatják a vérkeringést, és segíthetnek a vérrögök megelőzésében.
  • Sebgyógyulás: Alkalmazható sebek és bőrproblémák gyógyítására, mivel a piócák által kiválasztott enzimek elősegítik a gyógyulást.
  • Bőrproblémák kezelése: Ekcéma, pikkelysömör és más bőrbetegségek esetén is használható.
  • Vénás problémák: A piócaterápia segíthet a varixok és egyéb vénás rendellenességek kezelésében.
  • Fertőzések kezelése: Néhány esetben a piócák segíthetnek a fertőzések megelőzésében vagy kezelésében.
Traditional,Alternative,Medicine,-,Doctor,Doing,Procedure,Of,Hirudotherapy,For
A pióca nyála, olyan anyagot tartalmaz, ami megakadályozza véralvadást
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Vershinin89/Shutterstock.  No use without permission.

Vannak mellékhatásai a kezelésnek?

A piócaterápia a megfelelő odafigyeléssel, precíz végrehajtással nagyon ritkán jár komoly mellékhatással. A harapás helyén előfordulhatnak helyi reakciók. Emellett a páciensnél olykor  fordul elő gyengeség, fáradtság.

Hol alkalmazható?

  • Orvosi rendelőkben: Szakképzett terapeuták végzik, általában orvosi felügyelet mellett.
  • Rehabilitációs központokban: Fizioterápiás kezelések részeként.
  • Alternatív gyógyászati központokban: Olyan helyeken, ahol természetes gyógymódokat alkalmaznak.

Ezek a cikk is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.