Pisi a zuhany alatt – Ezért nem jó ötlet

fürdőszoba, vírus, baktérium
Shutterstock - Deek
higiénia egészség életmód
A zuhany alatt pisilni nem csak a higiénia miatt rossz ötlet. Igaz, hogy a vizeletcseppek szanaszét fröccsennek, és a bennük lévő bacik komoly fertőzéseket okozhatnak, de ez csak az egyik ok, amiért a pisilést valóban a wc-n kell elvégezni.

Sokan gondolják, hogy nincs semmi gond azzal, ha néha zuhanyzás közben könnyítenek magukon – hiszen víz folyik, tisztaság van, és minden azonnal eltűnik a lefolyóban. Bár elsőre ártalmatlannak tűnhet, valójában van néhány érv, amiért érdemes átgondolni ezt a szokást. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas a Tiktokon osztotta meg tanácsait. Íme a lista, miért jobb, ha nem pisilsz a zuhany alatt.

pisi a zuhany alatt
Pisi a zuhany alatt- nem jó ötlet
Forrás: Shutterstock

Pisi a zuhany alatt – Nem praktikus és nem is egészséges

1. Az agy szokásokat alakít ki

A test és az agy közötti kapcsolat erős, különösen olyan dolgoknál, amelyeket rendszeresen végzünk. Ha megszokássá válik a zuhanyzás közbeni vizelés, az agy elkezdheti összekapcsolni a folyó víz hangját a vizelési ingerrel. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a későbbiekben, ha folyó vizet hallasz, például mosogatás közben, vizelési ingert érzel. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas szerint ez nem csak kellemetlen lehet hanem idővel akár kontrollproblémákhoz, vagy akár inkontinenciához is vezethet.

2. Növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát

Bár a zuhanyvíz tisztának tűnhet, nem biztos, hogy az is, főleg, ha megáll egy kicsit a lefolyó körül. A húgyúti fertőzések gyakran bakteriális eredetűek, és ha a vízbe kerülnek baktériumok, ezek visszakerülhetnek a testünkre. Emellett a meleg, párás környezetben a baktériumok gyorsan szaporodnak, így nőhet a fertőzés esélye. Olyan betegségeket szedhetünk össze néhány perc alatt, amelyekkel egyébként soha nem találkoznánk. 

3. Nem minden fürdőszobai lefolyó alkalmas rá

A legtöbb zuhanylefolyó kifejezetten szappan, sampon és víz levezetésére van kialakítva, nem pedig más típusú anyagokra. A vizeletben található anyagok, például a húgysav és a kreatinin, idővel akár károsíthatják a csöveket vagy szagot okozhatnak. Emellett, ha egyáltalán nem tisztítjuk megfelelően a lefolyót, a vizeletmaradványok felhalmozódhatnak, és kellemetlen szagokat okozhatnak.

4. Egészségtudatosság és személyes higiénia 

A legtöbben azért zuhanyozunk, hogy tiszták legyünk, és frissnek érezzük magunkat. Bár a vizelet alapvetően steril, amikor elhagyja a testet, azonnal érintkezésbe kerül baktériumokkal, amelyek a zuhanyzó vagy a fürdőszoba különböző felületein megtalálhatóak. Ez nemcsak a végeredményt befolyásolja, hiszen a fröccsenő cseppek maradványai kórokozókkal keveredve bomlásnak indulnak, hanem a közérzetet is, hiszen ki szeretne úgy kilépni a fürdőszobából, hogy talán néhány pisicseppet nem tudott lemosni magáról. 

5. A vizeletürítési reflexek megfelelő kondicionálása

Az optimális hólyagműködéshez szükséges, hogy a szervezet bizonyos szituációkhoz igazítsa a vizelési reflexeket. A vizeletürítés és a vécé használatának összekapcsolása a természetes reflexek része, ami segít az agynak és a hólyagnak megfelelően együttműködni. Ha a zuhanyban történik a vizelés, ez a kondicionálás megzavarodhat, ami hosszabb távon akár vizelettartási problémákhoz is vezethet, ami komoly stressz a hétköznapokban. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.