Azonosították a halálos Marburg-vírus eredetét: ezekről az állatokról terjedt az emberre

betegség Marburg-vírus fertőzés
Sikerült azonosítani a Marburg-vírus fertőzések forrását: a halálos kór feltehetően repülőkutyákról terjedt át emberekre – jelentette be az egészségügyi minisztérium.

A Marburg-vírus szeptemberi ruandai kitörésének forrását a repülőkutyákban találták meg, amik vélhetően egy barlang és egy bánya közelében fertőzték meg az embereket. A járvány eddig több mint 60 fertőzést és 15 halálesetet okozott. A Marburg-vírus az ebolához hasonlóan végzetes kimenetelű, és elsősorban közvetlen érintkezéssel terjed.

vírus, baktérium, Marburg-vírus
A Marburg-vírus szeptemberi ruandai kitörésének forrását a repülőkutyákban találták meg.
Forrás: Shutterstock

Megtalálták a Marburg-vírus fertőzések forrását

Ruandában megtalálták a Marburg-vírus fertőzések forrását, a kór repülőkutyákról terjedhetett át emberekre - ismertette vasárnap az egészségügyi minisztérium Kigaliban.

„Sikerült visszakövetnünk a járvány kitörését és megállapítani, hogy zoonózis (állatról emberre terjedés) történt" - közölte Sabin Nsazimina egészségügyi miniszter Kigaliban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a fertőzéseket sikerült visszakövetni egy olyan barlangig, ahol repülőkutyák élnek, s aminek közelében egy bánya található. Nsazimina szerint itt kerülhettek kapcsolatba munkások a fertőzött állatokkal, amelyekről a vírus átterjedt az emberre.

Ruandában szeptember 27-én jelentették a vérzéses lázzal járó kór kitörését. október 26-ig összesen 65 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 15-en elhunytak.

A németországi Marburg városáról elnevezett - az ebolához hasonló - vírust 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták Marburgba. A fertőzés közeli érintkezés révén terjed, és kezelés, orvosi ellátás híján akár 88 százalékában végzetes lehet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.