Harc a mellrák ellen: Sztárok, akik megmutatták, hogy a remény soha nem hal meg

Multiethnic,Ladies,Volunteers,In,Pink,Cancer,Awareness,T-shirts,Standing,Together
Shutterstock - Prostock-studio
hírességek mellrák Prevenciós és Így tedd betegségek világnap
Az emlőrák leginkább a nőket érinti, bár férfiaknál is előfordulhat. Jó pár híresség is megküzdött a mellrákkal, ami nemcsak egy betegség, hanem számos nő életét megváltoztató harc is. Íme 5 sztár, akik nyíltan beszéltek átélt tapasztalataikról, ezzel inspirálva másokat a küzdelemre és a reményre.

A mellrák elleni küzdelem komoly érzelmi kihívás, amely sokakat érint, köztük a hírességeket is. A következő sztárok kitartása és elszántsága példaértékű, ahogyan szembenéztek a betegséggel. Tapasztalataik megosztásával nemcsak saját harcukat vívják, hanem másoknak is reményt adnak a gyógyulásra és a megelőzés fontosságára. Bár még mindig a vezető halálokok között szerepel, a rákot egyre több módszerrel vagyunk képesek legyőzni, vagy legalábbis egy időre visszaszorítani. 

mellrák
Kylie Minogue édesanyjával, elhagyja a kórházat Párizsban mellrák kezelése után.
Forrás: Abaca/ Northfoto/ABACA

Sztárok, akik legyőzték a mellrákot

1. Sheryl Crow

A rockzenésznek nem volt korábban a családjában senki sem, aki rákos lett volna. Azonban Crow sűrű emlőszövete megnehezítette az önvizsgálatokat. Amikor 2006-os mammográfiája aggasztó eredményeket mutatott, a radiológus azt javasolta, hogy hat hónap múlva nézzen vissza. Ekkor nőgyógyásza biopsziát ajánlott a szövettani minták ellenőrzésére és miután a vizsgálatok eredményei DCIS-t, azaz korai stádiumú mellrákot mutattak, Crow lumpektómián esett át, amely csak a rákos szövetet távolítja el, és ezt követően 7 hét sugárkezelést kapott. Crow esete arra világít rá, hogy a mellrákos esetek többsége nem kapcsolódik a családi előzményekhez. Bár a genetika fontos tényező lehet, számos más tényező is növelheti a mellrák kockázatát.

14TH ANNUAL REVLON RUN/WALK FOR WOMEN IN LOS ANGELES
Sheryl Crow 
Forrás:  Northfoto 

2. Kylie Minogue

Az ausztrál-brit popénekesnő, Kylie Minogue elmondta, hogy orvosa 2005-ben tévesen diagnosztizálta mellrákját. Csak néhány héttel később, amikor egy második véleményt kért, derült ki a hiba. Szerencsére az újabb vizsgálat miatt sikerült korai stádiumban felfedezni betegséget, de így is meg kellett műteni és hat hónapig tartó kemoterápiás kezelést kapott. Az eset óta nyíltan beszél tapasztalatairól, és arra hívja fel a nőtársai figyelmét, hogy bízzanak az ösztöneikben. Ha kétségeik vannak, menjenek vissza  kontrollvizsgálatra.

96th Oscars Academy Awards - Vanity Fair Party
Kylie Minogue
Forrás: AFP

3. Cynthia Nixon

A Szex és New York sztárja kétszer is átesett mellrákon. 2006-ban mellrákot diagnosztizáltak nála. Két évig eltitkolta a betegségét a nyilvánosság előtt, mert attól tartott, hogy tönkretenné a karrierjét. 2008-ban viszont felvállalta nyíltan a küzdelmét a betegséggel, ami aztán sikerrel is végződött. Nixon 35 évesen kezdett rendszeres mammográfiás vizsgálatokra járni, ami korábbi, mint ami általában ajánlott a különösebb kockázatokkal nem rendelkező nők számára. Az orvosának köszönheti, hogy elrendelte a biopsziát, amely 5 évvel később kimutatta a rákot. Bár a daganat kicsi volt, az orvos gyanút fogott, mert a korábbi szűrővizsgálatok során nem derült ki. Az ő esete is bozonyítja, hogy bár a mellrák kockázata valóban nő az életkor előrehaladtával, fiatal nők is megbetegedhetnek. Ezért fontos, hogy minden életkorban figyeljünk a mellünk egészségére. 

Tony Awards Meet the Nominees
Cynthia Nixon 
Forrás: AFP

4. Anastacia

A különleges hangú énekesnő kétszer győzte le a mellrákot, igazi harcos, és a nehézségek ellenére is imádja az életet. 2003-ban és 2013-ban is mellrákkal diagnosztizálták, és ő mindkétszer meggyógyult. Az első megbetegedése után mellrák elleni alapítványt hozott létre, a The Anastacia Fundot, ami azóta is támogatja a sorstársait, de sokat jótékonykodik is. 13 éves korában Crohn-betegséggel diagnosztizáltak és komoly műtéten esett át. Ennek és mellműteinek nyomait a mai napig a testén viseli, de nem érzi magát áldozatnak. 

Anastacia
Anastacia
Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

5. Christina Applegate

Applegate az évek során őszintén beszélt egészségügyi problémáiról, beleértve a korai stádiumban felfedezett mellrákról is, amely miatt 2008-ban kettős maszektómiát kellett végrehajtani nála. Néhány éve tudta meg, hogy súlyos neurológiai betegségben, szklerózis multiplexben szenved. A színésznő 2021-ben jelentette be, hogy gyógyíthatatlan beteg. Évekig figyelmen kívül hagyta a rosszulléteket, holott egyensúlyi problémák, beszédproblémák, kézremegés is előfordult nála, de mindig megmagyarázta valamivel. Podcastjában azóta könyörtelenül őszintén beszél az idegrendszeri autoimmun betegség következményeiről és az új kihívásokról, amikkel a mindennapjaiban kell szembenéznie.

USA - Christina Applegate Star Ceremony - Los Angeles
Christina Applegate
Forrás:  © JLPPA/Northfoto

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.