Egy új kutatás szerint a szívroham jele lehet ez a gyakori, a vécén is észlelhető tünet

wc, vécé, vécépapír, emésztés, széklet
Shutterstock/ - baona
kutatás szívroham szívbetegség székrekedés
Egy új kutatás kimutatta, hogy egy gyakori emésztési panasz szívproblémák jele is lehet. A vécén észlelhető tünet egy közelgő szívroham jele is lehet.

Szakértők figyelmeztetést adtak ki, miszerint egy gyakori emésztési zavar, amely világszerte sok embert érint nap mint nap, a szívroham korai figyelmeztető jele lehet. A kutatás a melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak nevéhez fűződik, akik nemrég felfedezték, hogy a székrekedés összefügg a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség fokozott kockázatával. 

kutatás, aranyér, vécé használat, megelőzés, széklet, szívroham
A kutatás összefüggést talált a székrekedés és a szívroham között
Forrás: Shutterstock/Rafa Fernandez

A kutatás alapján a székrekedés és a szívroham között meglepő kapcsolat áll fenn

A tudósok közleményt adtak ki a vizsgálat tapasztalatairól: 

„A Monash Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tanulmány meglepő összefüggést talált a székrekedés és a súlyos szívbetegségek (MACE), köztük a szívinfarktus, a stroke és a szívelégtelenség fokozott kockázata között” — írták a 400 ezer résztvevővel készült kutatási eredményeikről.

Skóciában évente legalább 10 000 kórházi felvétel történik szívroham miatt — ez napi 28, vagy 50 percenként egy felvételt jelent. A Brit Szív Alapítvány adatai szerint Skóciában ma körülbelül 150 000 ember él túl szívrohamot.

Az úttörő jelentőségű új tanulmányt készítő tudóscsoport vezetője, Francine Marques professzor azt mondta, a tanulmány arra utal, hogy a székrekedés, egy gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi probléma, amelyik jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

„Az olyan hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás, az elhízás és a dohányzás, már régóta a szívbetegségek fő kiváltó tényezőinek tekintik. Ezek a tényezők azonban önmagukban nem magyarázzák meg teljes mértékben a súlyos szívesemények előfordulását”magyarázta el a kutatás eredményét, amelyet aggasztónak nevezett, és amelyek azt mutatták, hogy a székrekedésben szenvedő emberek több mint kétszer akkora valószínűséggel szenvedtek el súlyos szíveseményt, mint azok, akiknek nem volt székrekedésük.

„Mivel a székrekedés a becslések szerint a világ népességének 14 százalékát érinti, különösen az idősebb felnőtteket és a nőket, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a népesség jelentős része a bélműködése miatt fokozottan ki van téve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának” — mondta.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.