Így tesztelheted, mennyire öregszik a tested: csak a lábadra lesz szükséged hozzá

egyensúly, teszt, öregedés
Shutterstock/Inside Creative House -
egészségi állapot egyensúly öregedés teszt
Egy új kutatás szerint egy egyszerű teszt megmutathatja, mennyire öregszik a tested. Otthon is elvégezhető, és semmi másra nem lesz szükséged, csak a lábadra.

Bár azt lehetetlen megjósolni, meddig élünk, és hogyan fogunk kinézni idősebb korunkban, vannak jelek, amelyek arra utalhatnak, mennyire tudunk egészségesek maradni az öregedés során. Egészségünk megőrzése rendszeres testmozgással, helyes táplálkozással mind fontos tényezők, amelyek kedvezőbb jövőt biztosíthatnak számunkra. Tudósok azt állítják, hogy egyszerű, otthon is elvégezhető teszettel megállapíthatjuk, mennyire leszünk fittek idősebb korodban.

egyensúly, teszt, öregedés
Otthoni teszt, mely megmutatja, hogyan öregszel: csak egylábon kell állnod
Forrás: Shutterstock/Hero Images Inc

A tudósok szerint ez a teszt felülmúlja a hagyományos méréseket

A kutatás, amely a PLOS ONE folyóiratban jelent meg, arra jutott, hogy az egylábon való egyensúlyozás képessége lehet a legmegbízhatóbb mutatója az életkorral összefüggő hanyatlásnak. A tudósok szerint ez a teszt felülmúlja a hagyományos méréseket, mint például a gyaloglás sebességénke mértéke vagy a két lábon való egyensúlyozás tesztje.

A kutatás részeként 40 egészséges felnőtt mozgásanalízisét végezték el. A résztvevőket egyenlően osztották el 65 év alattiakra és 65 év felettiekre. Számos tesztet végeztek rajtuk, amelyek a test erejét, egyensúlyát és gyaloglási mintáit mérték, hogy megértsék, hogyan változnak ezek a képességek az öregedés során. Míg a gyaloglási minták viszonylag stabilak maradtak a korcsoportok között, más mérések jelentős korral összefüggő romlást mutattak.

A kutatócsoport megállapította, hogy az emberek egy lábon való egyensúlyozásának időtartama a nem domináns lábon évtizedenként körülbelül 2,2 másodperccel, míg a domináns lábon 1,7 másodperccel csökkent.

„Ez a tanulmány hangsúlyozza az egylábon állás tesztjének jelentőségét az idős emberek közösségi monitorozásában, függetlenül a nemtől. Az az időintervallum, ameddig egy egyén képes egy lábon megőrizni az egyensúlyát, a legmegbízhatóbb mutatója az öregedésnek, felülmúlva az erő, a járás és más egyensúlyi paraméterek méréseit." Ez különösen fontos, mivel sok más méréssel ellentétben ez nem igényel speciális felszerelést vagy orvosi szakértelmet, és otthon is elvégezhető.

Ahogy öregszünk, egyre kevésbé tudjuk fenntartani az egyensúlyunkat. Bár az összes résztvevő képes volt egylábon állni a szükséges 30 másodpercig, az idősebb felnőttek jobban ingadoztak, különösen, amikor becsukták a szemüket, ami igazolja, hogy a látás mennyire fontos szerepet játszik az egyensúly fenntartásában az öregedés során.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.