4 testrész, amely gyorsabban öregszik, mint gondolnád

testrész, emberi test, testrészek, öregedés, öregedés jelei
Shutterstock/Dragana Gordic -
bőr testrész ráncok
Az öregedés természetes folyamat, amely mindannyiunk életének része. De tudtad, hogy bizonyos testrészeken hamarabb jelentkeznek az öregedés jelei? Ismerd meg, hogy melyek ezek.

Nincs mit szépíteni, az öregedés sajnos elkerülhetetlen. Ahogy öregszünk, bőrünk vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válik, ami ráncokat vagy megereszkedett bőrt eredményezhet. Új kutatások szerint van két életszakasz, amikor az emberi test egészében, így a bőrükben is jelentős változások következnek be: ilyen a 40-es éveink közepe és a 60-as éveink eleje. Ám néhány testrészünk bizony ennél jóval hamarabb is elkezdhet öregedni.

testrész, emberi test, testrészek, öregedés, öregedés jelei
A kéz egy olyan testrész, ami akár már a 20-as éveinkben elkezdhet öregedni.
Forrás: Shutterstock/

Van néhány olyan testrész, amelyen gyorsabban mutatkoznak az öregedés jelei, mint az arcunkon

Hogyan hathat a stressz a bőrre?

Bizonyos életmódbeli szokások hozzájárulhatnak az öregedés folyamatának felgyorsulásához. Ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Ám az UV-sugárzás is kifejezetten káros, így a túlságosan sok napozás úgyszintén öregítheti a bőrt. Emellett a stressz is számos módon hathat a bőrre, és sajnos egyik sem kedvező. Először is, a stresszhormonok fokozzák a gyulladást, ami pattanások, kiütések kialakulásához és a bőr érzékenyebbé válásához vezethet. Emellett a stressz miatt a bőr kiszáradhat, elveszítheti rugalmasságát, és hamarabb jelenhetnek meg rajta finom vonalak, ráncok, táskák a szemeink alatt. Nem csoda, hogy stresszes időszakokban fakóbbnak, fáradtabbnak érezhetjük az arcbőrünket. De van néhány olyan testrész, amelyen gyorsabban mutatkoznak az öregedés jelei, mint az arcunkon.

1. Kezek

Tudtad, hogy a kezeink már a 20-as éveinkben elkezdhetnek öregedni? Mivel nap mint nap számos feladathoz használjuk őket, folyamatosan ki vannak téve olyan hatásoknak, amelyek hosszú távon kiszáradást és ráncosodást okozhatnak. A gyakori kézmosás sem mindig előnyös, hiszen megfoszthatja a bőrt a nedvességtől és a természetes olajoktól, míg a napsugárzás napfoltokat és korai ráncokat idézhet elő. 

A száraz, repedezett kezek ellen a legjobb védekezés, ha mindennap hidratáló és fényvédő krémet használunk, hogy bőrünk puha, rugalmas maradjon, és megvédjük a káros UV-sugaraktól az idő előtti öregedés megelőzése érdekében.

2. Mellkas és nyak

A nyak bőre különbözik az arc bőrétől, és ezért a kettő eltérő ütemben változik, ahogy öregszik. A nyak bőre általában az egyik első testrész, amelyen az öregedés jelei mutatkoznak, mivel vékonyabb és finomabb, mint a test többi részének bőre. A nyakunknak eltérő az érrendszeri és idegi eloszlása, és általában kevésbé védett, mint az arc, emellett kevesebb zsírmirigye van, és a mögöttes izmok kevésbé támasztják alá, ami hozzájárulhat a gyorsabb megereszkedéséhez. Nyakunk gyakran jobban ki van téve a napsugárzásnak és a környezeti ártalmaknak, ami felgyorsítja az öregedést. Az archoz hasonlóan a nyakon és a mellkason is kialakulhatnak finom vonalak és ráncok. Ezért ezek a testrészek is legalább annyi figyelmet igényelnek, mint amennyit az arcunknak szentelünk.

3. Könyök

A testrészek közül a könyökünk bőre hajlamos gyorsabban öregedni, mint testünk más részei, mert ez a terület különösen sok mechanikai hatásnak van kitéve. 

Folyamatosan mozognak és hajlanak, ami kinyújtja a könyökön lévő bőrt, ami ennek hatására leereszkedik. Az állandó hajlítás, nyújtás és a súrlódás miatt a könyök bőre vastagabbá válhat, könnyebben kiszárad. Mivel a könyökök többnyire csontból állnak, nincs sok izom vagy zsír, amely felpörgethetné ezt a területet. Emellett a könyökön kevesebb faggyúmirigy található, ami azt jelenti, hogy a bőr itt kevésbé hidratált, ami hozzájárul a korai ráncosodáshoz és a bőr megkeményedéséhez. Ha fiatalos, puha bőrt szeretnél, érdemes rendszeresen hidratálni ezt a területet is.

4. Térdek 

A könyökökhöz hasonlóan a térd is elengedhetetlen a napi mozgáshoz, ami azt jelenti, hogy gyakran túlterheltek. 

A térdre nehezedő nyomás hozzájárulhat a bőr megnyúlásához és az esetleges ráncok kialakulásához. A térdek is veszítenek kollagénből és rugalmasságukból az életkor előrehaladtával, ezért hidratáld a térdedet is legalább annyira, mint a könyöködet!

Ami az öregedést illeti, nincs mód annak megállítására, de egy egészséges bőrápoló rutinnal késleltethetőek az öregedés jelei, és megőrizhető a bőr egészséges megjelenése. Minél korábban alakítunk ki egy napi szépség és bőrápolási rutint, annál kedvezőbb lesz a helyzet, és ez a jövőbeli jó öregedés jele lehet. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.