A gyümölcs hatékony lehet a depresszió ellen?

gyümölcsök
Shutterstock - Josep Suria
egészség gyümölcsfogyasztás táplálkozás
Köztudott, hogy a gyümölcsfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár: emeli az antioxidánsok szintjét a szervezetben, növeli a rostbevitelt, ami segíti az emésztést, valamint rendkívül kedvező hatással van az immunrendszerünkre is. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azok, akik több gyümölcsöt esznek, kevésbé hajlamosak a depresszió kialakulására.

Egy szingapúri vizsgálat során a kutatók közel 14 ezer résztvevőt figyeltek meg, több mint 20 éven keresztül. Az eredmények alapján azok, akik a legtöbb gyümölcsöt fogyasztották (naponta minimum 3 adagot), 21%-kal kevesebb hajlamot mutattak az életkorral összefüggő depresszió kialakulására.

gyümölcs, depresszió
Egy szingapúri tanulmány szerint azok, akik több gyümölcsöt esznek, kevésbé hajlamosak a depresszió kialakulására
Forrás: Shutterstock

Hogyan hatnak a gyümölcsök a mentális egészségünkre?

Egy 1993 és 1998 közötti szingapúri tanulmányban 13 738 középkorú felnőttet kértek fel arra, hogy válaszoljanak a teszt kérdéseire a gyümölcs- és zöldségfogyasztásukkal kapcsolatban. Több mint két évtizeddel később, egy 2014-2016-os nyomon követési interjú során, amikor a résztvevők életkora már 70 felett volt, egy olyan klinikai szűrőeszköz segítségével értékelték őket, amelyet sok országban használnak az idősebb korú felnőttek depressziójának azonosítására.

A kutatás eredménye meglepő volt: az alanyok minél több gyümölcsöt fogyasztottak az évek során, annál kisebb volt a valószínűsége annak, hogy 20 évvel később depressziós tüneteket mutassanak.

Azok a személyek, akik legalább napi 3 adag gyümölcsöt elfogyasztottak, 21%-kal csökkentették az öregedés okozta depresszió kialakulásának valószínűségét. A kutatásban résztvevők főleg narancsot, mandarint, papayát, banánt és görögdinnyét fogyasztottak – ezekről a gyümölcsökről a tudósok azt állítják, hogy kifejezetten csökkenthetik a depresszió kialakulásának esélyét. Az nem bizonyított, hogy ezek az állítások mennyire minősülnek igaznak más populációk esetében. Egyrészt, a különböző országokban közkedvelt gyümölcsök eltérhetnek a tanulmányban vizsgált szingapúri gyümölcsöktől. Másrészt, a kísérletben kizárólag kínai származású szingapúri felnőttek vettek részt, és a tudósok szerint a különböző genetikai fenotípusok, valamint a környezet, ahol élünk, nagyban befolyásolják az egészségünket.

 

Világszerte végzett tanulmányok becslése szerint a késői depressziós tünetek előfordulásának gyakorisága 17,1% és 34,4% között van, és az enyhe tünetekkel rendelkezők 8-10%-a fordulhat át súlyos depresszióba minden évben.

- mondja Woon Puay Koh, MBBS, PhD, a tanulmány vezető szerzője.

banán
A kutatásban résztvevők főként narancsot, mandarint, papayát, banánt és görögdinnyét fogyasztottak
Forrás: Shutterstock

A tanulmány vezetője szerint nem egészen világos, hogy a gyümölcsfogyasztás pontosan hogyan lehet kedvező hatással a mentális egészségre idősebb korban, de véleménye szerint több tényező is szerepet játszhat.

A gyümölcsök általában nagy mennyiségű antioxidánst és gyulladáscsökkentő mikrotápanyagot tartalmaznak, például C-vitamint, karotinoidokat és flavonoidokat, és ezek a tápanyagok bizonyítottan csökkentik az oxidatív stresszt és gátolják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat.

Koh szerint ez lehet a legvalószínűbb magyarázat a tanulmány eredményeire.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.