Köztudott, hogy a cukor dopamint termel az agyban. Ennek köszönhetően egy-egy édesség elfogyasztása olyan mértékű boldogsághoz juttathat minket, hogy észrevétlenül és igen könnyen hozzászokhatunk ahhoz, hogy szinte minden étkezést valami édes harapnivalóval zárjunk. A cukor rendkívül addiktív és ha nem figyelünk oda a mértékre, akkor fogyasztása jelentős egészségkárosodáshoz vezethet. A szakértők szerint a magas cukortartalmú étrend gátolja az immunrendszer megfelelő működését, a gyenge immunrendszer pedig nem képes felvenni a harcot a különböző betegségekkel szemben.
A szánkban lévő baktériumok szeretnek egyszerű cukrokkal táplálkozni. Ha azt tapasztalod, hogy gyakrabban szuvasodik a fogad, vagy fogorvosod valamilyen ínybetegséget diagnosztizál nálad, akkor érdemes fontolóra venni, hogy talán túl sok cukrot fogyasztasz, ugyanis ezeknek a hátterében könnyen állhat a túlzott cukorfogyasztás.
A sok hozzáadott cukrot tartalmazó étrend könnyen inzulinrezisztenciához vezethet. Egy tanulmány szerint az inzulinrezisztencia összefüggésben áll a pattanások kialakulásának fokozott kockázatával. Amikor cukrot fogyasztunk, akkor megemelkedik az inzulinszint és egy bizonyos IGF-1 hormon a vérben, amely serkenti a faggyúmirigyeket és gyulladás kialakulásához, illetve a pórusok eltömődéséhez vezethet. Ha sok a pattanásod, akkor érdemes átgondolni, hogy mennyi cukrot fogyasztasz.
Ha gyomorfájdalmad, hasmenésed, vagy hasi görcseid vannak, az szintén lehet a túlzott cukorfogyasztás eredménye. A túl sok cukor ugyanis bélirritáló hatással bír, így érdemes a hozzáadott cukrokat tartalmazó édességeket gyümölcsökkel helyettesíteni.
Ha frusztrációt, szorongást, ingerlékenységet tapasztalsz magadon, akkor az könnyen a túl sok cukorfogyasztás egyik jele lehet. Ha megeszel egy olyan desszertet, ami tele van cukorral, akkor a vércukorszinted gyorsan megugrik és a szervezeted siet, hogy gyorsan feldolgozzon mindent; ennek következtében az energiaszint összeomlik és lomhának, fáradtnak érezheted magad. A vércukorszint magasra emelkedése inzulin felszabadulást okoz, de gyakran történik meg az, hogy az emelkedés után a vércukorszint nem a normális szintre esik vissza, hanem a normál szint alá – és ez sóvárgáshoz vezethet, ami ingerlékenységet, hangulatingadozást idézhet elő a szervezetben. Egy tanulmány szerint a túl sok hozzáadott cukor fogyasztása elősegítheti a gyulladást, ronthatja a hangulatot és depressziós tüneteket eredményezhet.
A kutatások azt mutatják, hogy a cukorral édesített ételek és italok fogyasztása nagy mértékben összefügg a magas vérnyomás kialakulásával. A magas glükózszint károsíthatja az ereink nyálkahártyáját, így az erek falához könnyebben hozzátapadnak a lipidek, mint például a koleszterin. Ennek következtében az erek megkeményednek és a vérnyomás megemelkedik.
Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor egészséged érdekében fontold meg, hogy érdemes lenne korlátoznod a cukorfogyasztásodat. Ha hozzá vagy szokva, hogy sok cukrot eszel, fokozatosan csökkentsd a cukorbevitelt, így elkerülheted a cukor elvonási tüneteinek kellemetlenségeit és a sóvárgást. Válassz egészségesebb alternatívákat, mint a nádcukor, a méz, a datolyaszirup, vagy a rizsszirup. Ne feledd: ezeknél is fontos a mértékletesség. Az édesítőszerekkel is érdemes vigyázni, mert ezek rossz hatással lehetnek a bélflórára, ráadásul növelhetik a cukor és az édes íz iránti vágyat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.