A kálium az ásványi anyagok között kifejezetten elfeledett és elhanyagolt helyen szerepel. A legtöbb ember nem tudja, hogy miért fontos és nem is fordít kellő figyelmet a megfelelő bevitelre, pedig az alapvető lenne az egészség fenntartásához. A kálium elengedhetetlen a sejtek egészséges működéséhez, a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez is. De még a testünk vízháztartására is hatással van.
Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe. Persze, nagyon egyszerű különböző vitaminkészítmények segítségével beállítani a megfelelő káliumszintet. De a mindennapi táplálkozásunk által is hozzájuthatunk, hiszen az, hogy az ételeinkkel elegendő káliumot vigyünk be a szervezetünkbe, nem nagy kihívás. Rengeteg finom és tápláló eledel létezik, amelyek segíthetnek optimalizálni a napi szükségletet. Nézzük, hogy miért fontos a szervezet számára a kálium és milyen betegségeket okozhat a hiánya. És olyan élelmiszereket is mutatunk, amelyek gazdag káliumforrásként szolgálhatnak és könnyen beépíthetjük ezeket a táplálkozási rutinunkba is.
A megfelelő bevitel férfiaknál napi 3400 mg, nőknél 2600 mg. A várandós nőknek naponta 2900 mg kálium bevitelére kell törekedniük, azoknak az anyukáknak pedig, akik szoptatnak ~2800 mg-ra van szükségük naponta.
Egy, az amerikai lakosság körében végzett kutatás szerint sajnos, a legtöbben nem érik el a napi 3400 mg beviteli szintet: átlagosan csupán napi 2496 mg kálium kerül a szervezetükbe. Probléma az is, hogy ha valaki sok feldolgozott, cukros, zsíros ételt fogyaszt, azzal sem visz be elegendő káliumot, így pedig könnyen hiánybetegség alakulhatnak ki. A káliumban gazdag, teljes értékű élelmiszerek – zöldségek, gyümölcsök és a sovány húsok – fogyasztása elengedhetetlen.
Ha egészséges vagy és normális a veseműködésed, nem adagolható túl a kálium, mivel a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. A szakértők nem határozták meg a kálium bevitelének felső határát, ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszereinkből származó kálium túladagolható.
Akinek vesebántalmai vannak, azok szervezetéből nem tud megfelelően kiürülni a vizelettel a felesleges kálium. Ez azért lehet problémás, mert így a kálium felhalmozódhat a vérben és szabálytalan szívritmust, szélsőséges esetben pedig szívleállást is okozhat. Ilyenkor javasolt konzultálni a káliumbevitelről a szakorvossal.
Gyakran fogyasztott húsfajta, a diétás és egészséges táplálkozás egyik alapvető tápláléka a csirke. Tudtad, hogy magas kálium-tartalommal rendelkezik? Azonban ez még csak egy javaslat, hiszen nem csak ez a fehérjében gazdag és szuperegészséges eledel járulhat hozzá a napi káliumbevitelhez.
A lazac amellett, hogy az egyik legízletesebb halfajta, az egyik legtáplálóbb eledel is a Földön. És azért szerepel a lista kiemelt helyén, mert egyben remek káliumforrás is. Ahogyan fentebb írtuk, a kálium hozzájárul az idegrendszer optimális működéséhez és az egészséges izomzat fenntartásához – a lazac ezáltal az egyik legjobb támogatónk ebben. Emellett tele van B-vitaminokkal és Omega-3 zsírsavakkal is. Ez utóbbiak az az agyunk és a szívünk egészséges működése szempontjából is fontos zsírok, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak is.
Tudjuk, hogy a friss lazac nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, de remek alternatíva lehet a fagyasztott vagy konzerv lazac is, amely sokkal olcsóbb és ugyanolyan jó hatása van a szervezetre. Használhatod salátákban, szendvicsekben vagy tésztákhoz is – rendkívül finom és tápláló – káliumban gazdag – eledelt kapsz.
A marhahús amellett, hogy ízletes és sokoldalú fehérjeforrás, tartalmaz még olyan alapvető tápanyagokat is, mint a vas, a cink és B12-vitamin. Ezek mindegyike fontos az optimális vörösvérsejt-szám fenntartásához, az immunrendszer működésének támogatásához és az agy megfelelő működéséhez.
A marhahús vásárlásakor válaszd a sovány részeket – ilyen a hátszín – és készítsd el egészséges főzési módszerrel. Párold, esetleg grillezd, vagy kíméletesen süsd annak érdekében, hogy a hús megőrizze a tápanyagtartalmát, miközben a megfelelő kalóriabevitelt is biztosítja.
Ha van rá lehetőséged, tegyél a reggeli zabkására sárgabarackot, aszalt szilvát vagy egy kevés mazsolát. A datolya azért is remek alternatíva, mert már pár szem is rengeteg energiát ad és ezt extrán meghálálja majd a szervezeted.
Nem olyan bonyolult, csupán tartsd észben, hogy változatos táplálkozással a tápanyagok széles skáláját be tudod építeni az étrendbe – írja a greatist.com.
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek általános irányelvek. A te igényeid az életkortól, aktivitási szinttől és általános egészségi állapottól függően változhatnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.