A citromfű hatásos lehet a rák ellen? Eláruljuk!

egészség immunrendszer antioxidánsok gyógynövény
A citromfű a népi gyógyászat egyik legkedveltebb gyógynövénye. Szárított formában és illóolajként is kapható és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek. De vajon a citromfű rendszeres fogyasztása segíthet a rák ellen is?

A citromfű, tudományos nevén Cymbopogon citratus, egy citromillatú, évelő gyógynövény. Eredetileg Srí Lankáról származik, de ma már termesztik Észak- és Dél-Amerika, Európa, Észak-Afrika, India és Ausztrália trópusi és szubtrópusi területein. A népi gyógyászatban a citromfüvet főként az emésztési problémák kezelésére, a láz és a magas vérnyomás orvoslására, a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére használták, de felfedezték, hogy hatásos lehet a rovarcsípések ellen és segíti a sebek gyógyulását is. Egyes kutatások szerint még a rák ellen is hasznos lehet.

citromfű a rák ellen
A citromfű rendszeres fogyasztása segíthet a rák ellen
Forrás: Shutterstock

Hogyan segíthet a citromfű a rák elleni küzdelemben?

1. Antioxidáns tulajdonságok

A szabad gyökök károsíthatják a sejteket és ezáltal hozzájárulnak a rák kialakulásához. A citromfű rendkívül gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek segítik a szervezetet a szabad gyökök semlegesítésében – így hatékony lehet a rák elleni küzdelemben is. Az antioxidánsok ráadásul védik a sejteket az oxidatív stressztől – ezáltal hatékonyan erősítik az immunrendszert.

2. Gyulladáscsökkentő hatás

A kutatások szerint a krónikus gyulladás összefüggésbe hozható a rák kialakulásával – így a szervezetben található gyulladások kezelésével csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. A citromfű gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal hozzájárul a rákos megbetegedések megelőzéséhez és kezelési folyamatokhoz.

3. Antimikrobiális hatás

Egy 2021-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a citromfű egyik összetevője, a citrál antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az adott anyag képes felvenni a harcot a mikroorganizmusok, például a baktériumok, a vírusok és a gombák növekedésével és szaporodásával szemben, sőt, akár el is pusztíthatja azokat.

A citromfű antimikrobiális tulajdonságai segíthetnek a rák kialakulásával összefüggésbe hozható fertőzések legyőzésében.

4. Immunerősítő tulajdonságok

A citromfű rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez, így csökkentik a különböző betegségek – köztük a rák – kialakulásának kockázatát.

citromfű, rák ellen
A citromfű serkenti a bélmozgást, ezáltal elősegíti a gyorsabb emésztést és a tápanyagok felszívódását
Forrás: Shutterstock

A citromfű hatása a szervezetre

1. Segíthet a korpásodás ellen

A kutatások szerint a napi 5-15 %-os citromfű olajat tartalmazó hajápoló szerek használata jelentősen csökkentheti a korpásodás okozta kellemetlen tüneteket.

2. Segít a szájhigiénia megőrzésében

A citral hatékonyan gátolja a baktériumok – többek között a Streptococcus mutans – szaporodását, amely a fogszuvasodásért felelős baktérium.

3. Ízületi gyulladások kezelése

A citromfűben található bioaktív vegyületek csökkentik a gyulladásos folyamatokat, ezáltal enyhíti az ízületi gyulladás következtében kialakuló fájdalmat.

4. Emésztési problémák kezelése

A citromfű serkenti a bélmozgást, ezáltal elősegíti a gyorsabb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Enyhíti a puffadást, a gyomorégést, csillapítja a hányingert és támogatja a bélflóra egészséges egyensúlyát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.