A fűszerek nem csak ízletesebbé teszik kedvenc ételeinket; a legtöbb közülük még az egészségünkre is jó hatással van. Egyes fűszerek a fertőzések legyőzésében segítik a szervezetet, míg mások nyugtató hatással vannak ránk; néhány fűszer pedig még az emésztési problémák enyhítésében is segítségünkre lehet. Ezek az emésztést segítő fűszerek bárhol könnyedén beszerezhetőek, sőt, nagy részük valószínűleg már most is ott lapul a polcunkon.
A kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér elősegíti az emésztést és fokozza az anyagcserét. A gyömbér rendszeres fogyasztása a szakemberek szerint javíthatja az anyagcsere egészségét azáltal, hogy csökkenti az étvágyat, fokozza a hőtermelést és gátolja a zsír felszívódását az emésztőrendszerben. Ha például egy fél teáskanálnyi gyömbérport meleg vízzel elkeverünk és étkezés közben kortyolgatjuk, akkor segíthetünk szervezetünknek a kalóriák elégetésében. A gyömbér elősegíti a teltségérzetet és megnyugtatja az emésztőrendszert. Ételek és italok alapanyagaként is kiválóan alkalmazható.
A fahéj felpörgeti az anyagcserét, javítja az emésztést és segít a vércukorszint szabályozásában. Számos egészségvédő vegyületet tartalmaz, köztük fahéjaldehidet, amely a fahéjban található koncentrált illóolaj és igen jó hatással van az anyagcserére. A fahéjaldehid növeli a szervezet kalóriafelhasználását és a termogenezist, amely folyamat során a glükóz és a zsírsavak lebomlanak – a megfelelő testhőmérséklet fenntartása érdekében. A különböző fahéj étrendkiegészítőkről kimutatták, hogy csökkentik a vér lipidszintjét és elősegítik az egészséges vércukorszint szabályozását, ami segíthet az anyagcsere egészségének javításában és megvédi a szervezetet a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásától. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak, akik legalább 12 héten keresztül szedtek fahéj étrendkiegészítőket, jelentősen csökkent a zsírtömegük és a derékbőségük.
Az élénksárga színű kurkuma évszázadok óta használatos fűszer. Az indiai konyha népszerű összetevője és aktív komponense gyulladáscsökkentő hatással bír. A kutatók szerint rendkívül jó hatással van az anyagcserére, és segíthet az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.
A kapszaicin a chilipaprikában és a cayenne-ben található fő alkaloid vegyület, amely a paprika csípős ízéért felelős és a testhő stimulálásával segít növelni a szervezet zsír- és kalóriaégető képességét, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A chilipaprika nagy mennyiségben tartalmaz erős fitokemikáliákat, amelyek sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
A kömény az indiai, afrikai, mexikói és magyar konyhában is gyakran használt fűszer. Bár a hatásmechanizmusára vonatkozó kutatások korlátozottak, egyes tanulmányok szerint a kömény fokozhatja a zsírégetést és csökkentheti az étvágyat. Évszázadok óta használják a hasmenés kezelésére, és a köménymagból kivont olaj rendkívül hatásos fertőtlenítőszer – még a legmakacsabb baktériumokat is képes elpusztítani.
Fontos tudni, hogy önmagukban a fűszerek nem képesek arra, hogy helyreállítsák az anyagcserét, de az egészséges életmód és az emésztést segítő ételek kiváló kiegészítői lehetnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.