Nincs is jobb érzés annál, amikor egy hideg téli estén otthon bekuckózol a kanapéra, előveszed a kedvenc könyvedet és gyógyteák aromáját élvezve relaxálhatsz. Ezek az italok nem csak elképesztően finomak, de nagyon egészségesek is.
A népi gyógyászat számos betegségre használja. Rossz közérzet, idegesség, gyomor- és bélpanaszok, epe- és májbántalmak, megfázás esetén, továbbá a menstruáció alatt segíthet a fogyasztása. A növény illóolaja baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír.
Adagolása: Ha nyugtalanság ellen szeretnéd használni, akkor 250 ml forró vízbe tegyél 2 tk citromfűlevelet, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Naponta 2-3 csészényit fogyassz belőle kúraszerűen, 4 héten át.
A legtöbben ősszel és télen kortyolgatják nátha, megfázás vagy orrdugulás esetén, hiszen erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatással bír.
Adagolása: Önts le 1 tk szárított virágzatot 250 ml forró vízzel. Naponta igyál meg belőle 2 csészével.
Vízhajtó és vértisztító hatású, ezért mindig jól jön, ha egy kicsit szeretné méregteleníteni a szervezetét. Ha pár hétig kúraszerűen fogyasztjuk, a májat, az epét, a gyomrot, a lépet és a húgyutakat is átmoshatjuk vele.
Adagolása: Forraljunk fel 250 ml vizet, majd öntsünk le vele 1 púpozott tk szárított csalánlevelet. Hagyjuk állni 15 percig, mielőtt leszűrnénk. Reggel fogyasszuk, éhgyomorra, édesítés nélkül!
Nincs olyan háztartás, ahonnan hiányozna ez az univerzális gyógynövény. A kamillás gőzölés a köhögés és a nátha bevált ellenszere, teaként fogyasztva pedig enyhíti a gyomorpanaszokat és a rosszullétet.
Adagolása: Öntsünk le 250 ml forrásban lévő vízzel 1-2 ek szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le.
A vadrózsából készített főzet jót tesz, ha megfáztunk, hiszen vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő.
Adagolása: Éjszakára áztassuk a csipkebogyóhúst hideg vízbe, majd másnap szűrjük le, és langyosítsuk meg. Nagy mennyiségben, rendszeresen érdemes fogyasztani.
Premenstruációs szindróma, fájdalmas havivérzés, menstruációs zavarok: bármelyiktől szenvedj is, bátran próbáld ki ezt a hatékony gyógyteát!
Adagolása: Forrázz le 250 ml vízzel 1 púpozott tk cickafarkfüvet, kis ideig hagyhatod állni, majd szűrd le.
Illóolaj- és keserűanyag-tartalma, fájdalomcsillapító hatású összetevői teszik különösen értékessé ezt a csípős, kesernyés herbát. Magas vérnyomással küzdők csak óvatosan fogyasszák!
Adagolása: Önts 250 ml forró, nem lobogó vizet 1 púpozott tk levélzetre, áztasd 15 percig, majd szűrd le.
Túlhajszolt, fáradt vagy, a lábad és a kézfejed pedig néha olyan hideg, mint a jégcsap? Akkor neked pont a gyömbér hatóanyagaira van szükséged, amelyek átmelegítik a tested, így visszatér az erőd!
Adagolása: Öntsük le 250 ml meleg vízzel ½ tk frissen lereszelt gyömbért. Naponta 2-3 csészével igyunk meg belőle.
Egyszerű az elkészítésük
A legtöbb gyógynövény hatóanyaga forrázással oldódik ki. A szárított herbára önts forró, de nem lobogó vizet, majd takard le, és hagyd állni az előírt ideig, mielőtt leszűrnéd. Lehetőleg frissen fogyaszd! Egyes növények, mint például a majoránna vagy a gyömbér, nem szeretik a forrázást. Ezeket meleg vízzel kell leönteni. A gyógyteákat száraz, sötét helyen tárold. Erre a legalkalmasabb egy jól záródó doboz.
Változatos ízekben és bármikor fogyaszthatók, nem csoda, hogy a különböző gyümölcsteák ideális szomjoltók!
A gyümölcsteák valójában nem tartalmaznak tealeveleket. Szárított, kandírozott gyümölcsökből, virágszirmokból, növényi részekből és egyes gyógynövények változatos összetételű keverékéből állnak.
Egészségvédő hatásuk a bennük lévő gyümölcsökben rejlik. Gyakran használt összetevőjük például a vörös és a fekete áfonya – mivel mindkettő tele van sejtvédő hatású antioxidánsokkal, így hatékony gyógyírnak számítanak húgyúti panaszok, gyulladások és reuma esetén. Az eperben gazdag tea méregtelenítésre alkalmas, míg ha az összetevők között cseresznyét és csipkebogyót talál, biztos lehet abban, hogy immunerősítő hatású, magas C-vitamin-tartalmú itallal kényezteti magát.
Mivel a gyümölcsteák nem tartalmaznak keserű anyagokat és koffeint, ezért az elkészítésük közben nem kell annyira odafigyelni az ajánlott áztatási időre, és attól sem kell félni, hogy túlságosan felpörgetnek majd. Pont ezért télen és nyáron, hidegen és melegen fogyasztva egyaránt ideális szomjoltók!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.