A nyaralás nem úri huncutság: az egészségnek is jót tesz

Summer,Travel,Vacation,Concept,,Happy,Traveler,Asian,Woman,With,Hat
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Peera_stockfoto/Shutterstock. No use without permission. - Peera_stockfoto
nyaralás pihenés kikapcsolódás
A legtöbben ilyenkor veszik ki a szabadságukat, hogy elutazzanak egy kicsit, megismerkedjenek más városokkal, kiránduljanak vagy csobbanjanak. Szórakozásnak is kitűnő, de emellett a nyaralás egészséges is, csak profitálhat belőle a szervezetünk!

Vannak, akik egyáltalán nem szoktak nyaralni menni, pedig érdemes; és nemcsak a kikapcsolódás miatt, arra kevesen gondolnak, hogy a nyaralás egészséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már többször felhívta a figyelmet a kiégés veszélyeire, amely számos fizikai és mentális tünetet is okozhat: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi panaszok, migrén, fáradtság, reményvesztettség érzése, alacsony önértékelés, munkakedv és életkedv hanyatlása. Ezért nagyon fontos néha kiszakadni a mókuskerékből és alkalmat találni a pihenésre.

Kevesen gondolnak arra, hogy a nyaralás egészséges!
A nyaralás egészséges, kár lenne kihagyni!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 maxbelchenko/Shutterstock.

1. Csökkenti a stresszt

A Wisconsin Medical Journalban közölt egyik tanulmány szerint azok az emberek, akik gyakran járnak nyaralni, ritkábban szenvednek depressziótól, fáradtságtól, és kevésbé feszültek. Azok viszont, akik ritkán vagy egyáltalán nem nyaralnak, hajlamosabbak az alvási zavarokra, feszültebbek és stresszesebbek. Persze, a jól megérdemelt utazás nem feltétlenül oldja meg a problémákat, de a stresszcsökkentés garantált. 

2. Elősegíti a mentális jóllétet 

A mentális egészség egyre nagyobb szerepet kap a hétköznapokban, és ennek a része az is, hogy ki tudjunk időnként kapcsolni. Akár az aktív városnézést, akár a passzív, tengerparton napozást választjuk, a felhőtlen nyaralás, a stresszmentes környezet és a monoton tevékenységek csökkentése lehetővé teszi. hogy ellazuljunk, és csökkenjen a stressz-szintünk; amely létfontosságú a testi és lelki egészségünk szempontjából.

3. Jót tesz az alvásnak

A hétköznapokban sokan nem alszanak eleget, pedig ez hosszú távon fizikai és szellemi kimerültséghez és a teljesítőképesség romlásához vezethet. A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás nem csupán „kiszellőzteti a fejünket” de az alvás minőségét is javítja, ami hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez. Éppen ezért attól is lesz a nyaralás egészséges, ha egy részét aktívan töltjük: túrázunk, sétálunk, kerékpározunk, várost nézünk.

4. Növeli a kreativitást

A teljesítmény és a pihenés kéz a kézben járnak, így a nyaralás nem csupán a mindennapi rutin szüneteltetését jelenti, hanem alapvető szükségletünk, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Új helyek felfedezése, új ízek kipróbálása és a különböző kultúrákkal való találkozás bővíti látókörünket és segít abban, hogy más szemszögből lássuk a világot. Ez nem csak szórakoztató, hanem fejleszti az empátiánkat, a kreativitásukat és a problémamegoldó képességünket.

5. A nyaralás egészséges, és boldoggá tesz 

Az otthoni stresszforrásoktól való eltávolodás, a szeretteinkkel töltött minőségi idő, valamint az önmagunkra fordított figyelem nagyban hozzájárulhat a mentális egészségünk javulásához. A kutatások szerint már a nyaralás megtervezése is növeli a boldogságérzetünket, ráadásul utazás során olyan élményekkel gazdagodunk, amelyek miatt garantált a feltöltődés, örömet okoznak, és amiből a későbbiekben erőt meríthetünk a hétköznapokhoz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.