Beteges barátság – Az érzelmi függőség hálójában

Sad,Woman,Hugging,Her,Husband
Shutterstock - altanaka
beteges érzelmi kapcsolat barátság
Az érzelmi függőség olyan pszichológiai állapot, amely a személyes kapcsolatokban játszik komoly szerepet, legyen szó családtagról, szerelmi partnerről vagy barátról. Sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla, hogy őket is érinti ez a beteges barátság, vagy viszony.

Az érzelmi függőség sokunk számára ismerős lehet, hiszen mindannyian vágyunk szeretetre és biztonságra a kapcsolatainkban. Azonban előfordulhat, hogy észrevétlenül túlzottan támaszkodunk másokra érzelmi jólétünk érdekében, ami hosszú távon kimerítő és romboló lehet. Olyan is lehet, amikor fordított helyzet áll fenn és egy olyan embert sodor az utunkba az élet, aki a túlzott ragaszkodásával szinte megfolyt bennünket. Honnan tudjuk, hogy egy beteges barátság alanyai vagyunk? Kiderítjük!

Beteges barátság – Az érzelmi függőség hálójában
Beteges barátság – Az érzelmi függőség hálójában
Forrás: Andrey_Popov/Shutterstock

Beteges barátság

  • Milyen jelei vannak?
    Az érzelmileg függő ember nagyfokú önkontroll hiánnyal küzd, és kellemetlenséget, szorongást érez, ha nincs annak a személynek a közelében, akivel függőségi kapcsolatban áll. Az érzés, hogy vele akar lenni, leküzdhetetlen, nem tud szabadulni tőle.
  • Majd elmúlik?
    Bár előfordulhatnak átmeneti érzelmi függőségi esetek, de a legtöbb esetben, ha valaki iránt el is múlik a függősége, szinte azonnal kialakul egy másik ember iránt, legyen az a szerelme, egy családtagja vagy egy barátja.
  • Mi lesz így?
    Az érzelmi függőség pszichológiai következményei sokfélék, és hatása a függőség mértékétől és az illető alaptermészetétől függ. Sok esetben az érzelmileg függő ember domináns, birtokló és tekintélyelvű személyt keres, következésképpen egy mérgező uralkodási kapcsolatot táplál. Előfordul, hogy az érzelmi függőségben szenvedő még akkor sem képes kilépni egy kapcsolatból, ha lekicsinylik, kihasználják őt vagy rosszul bánnak vele. Ennek eredményeképpen az érzelmi egészséget befolyásolják ezek a toxikus kapcsolatok.

Az érzelmi függőség jelei

Upset,Woman,Frustrated,By,Problem,With,Work,Or,Relationships,,Sitting
Jellemző, hogy nem bírja elviselni az egyedüllétet, szinte azonnal jelentkeznek nála a stressz és a szorongás tünetei.
Forrás: Shutterstock

- Jellemző, hogy nem bírja elviselni az egyedüllétet, és a partnerétől való fizikai vagy érzelmi távolságtartást, szinte azonnal jelentkeznek nála a stressz és a szorongás tünetei.
- Az egyedülléttől való félelem miatt nem képes kilépni a kapcsolatból, akkor sem, ha pontosan tudja, hogy rossz neki, szenved benne, boldogtalan.  
- Maximálisan alárendeli magát az adott személynek, akivel függőségi viszonyban áll, nem képes kifejezni a véleményét, és kerüli a vitát - mindezt azért, hogy ne bosszantsa fel a másikat és nehogy elveszítse őt.
- Gyakran érzi magát másoknál alacsonyabb rendűnek, és úgy gondolja, hogy nem elég jó senki számára. 
- Betegesen féltékeny, akkor is, ha barátságról van szó. Megszállottá válik a gondolattól, hogy megcsalják őket vagy mást jobban szeretnek.
- Idealizálja az adott személyt és a kapcsolatukat is.
- Úgy érzi, hogy semmi értelme az életének a másik ember nélkül. 
- Állandóan retteg az elutasítástól. 
- Folyamatos megerősítésre van szükségük.

  • Mit lehet tenni?
    A legtöbb érzelmi függőségben szenvedő ember nem tudja, hogy ez a betegség fennáll, és még az is előfordulhat, hogy nem hajlandó elfogadni, ha valaki, aki közel áll hozzá, az észreveszi és jelzi számára. Az érzelmi függőség olyan, mint bármely más mentális zavar, tehát láthatatlan betegség, amelyet a fizikai tünetek hiánya miatt nehéz felismerni, elfogadni a létezését. Általában az érzelmi függőségben szenvedő, aki pszichológiai segítséget kér, nem a függősége miatt keres fel szakembert, hanem a depresszió, a szorongás vagy a stressz tünetei miatt, anélkül, hogy tudná, hogy ezeknek a gyökere a függőségében rejlik. A szakember különböző pszichológiai vizsgálatok alapján könnyen felállíthatja a diagnózist. 
  • Hogyan alakul ki?
    Az érzelmi függőségben szenvedő általában alacsony önértékeléssel, sok bizonytalansággal és kevés önbizalommal rendelkező ember. Emellett hozzájárulnak a kapcsolati tapasztalatai és az élete során szerzett rossz élmények, csalódások is. Idővel ráadásul ez egy ördögi körré válik.

Van kiút!
Az érzelmi függőségtől meg lehet szabadulni, méghozzá egy hozzáértő szakember segítségével, aki különböző pszichoterápiák segítségével, akár hipnózissal, segít a felismerni a problémát, elhagyni a mérgező kapcsolatot, amelyben él az illető. A terápia fontos része, hogy közösen feltárják az érzelmi függőség kiváltó okait, és annak kezelésével lehet elkerülni ugyanannak a mintának az ismétlődését.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.