Öt étel, amit soha ne készíts air fryerben: veszélyes lehet

A,Sleek,Black,Air,Fryer,Sits,On,A,Modern,Kitchen
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Shining symbols/Shutterstock. No use without permission. - Shining symbols
légsütő fritőz sütés-főzés tippek
A légsütő zseniális találmány. A sütés egészségesebb alternatívájaként elhíresült air fryer a sütőnél kevesebb energiát használ, ráadásul a sütéstől a főzésig mindenre használható. Ám mindent azért nem tud elkészíteni.

Zseniális, modern, divatos és benne sütni egészséges, mi az? Bizony, az air fryer. Azonban, mielőtt még elkezded abban a hiú reményben ringatni magadat, hogy a légsütő mindenre jó és alkalmas, ki kell, hogy ábrándítsunk. Van néhány dolog, amit soha nem szabad a légsütőbe tenni, mert helyrehozhatatlan károkat okozhat a készülékben. Mutatjuk, melyik 5 étellel ne kísérletezz.

bolognai spagettit ne főzz air fryerben
A bolognai spagetti sem való az air fryerbe
Forrás: Shutterstock

1. A bolognai spagetti és a chilis bab nem való air fryerbe

Mindent, amihez bőséges szósz tartozik, például a bolognai spagetti vagy a chili con carne, főzz a tűzhelyen, és ne az air fryeredben. A folyadékot ugyanis a forró levegő szanaszét fröcskölheti, ami veszélyes a gépre, és levakarhatatlan ételmaradékokat képez a felületén. Air fryer helyett az ilyen típusú ételeket inkább a tűzhelyen, lassú tűzön készítsd.

2. A folyékony tésztákban rántott ételek sem az air fryerbe valók

Azokat a rántott ételeket, amelyeknek a tésztája folyékony és nedves, a fentiekhez hasonló okokból szintén nem jó ötlet air fryerben sütni. Mivel a kosárban nincs forró olaj, a tészta mindenhová csöpög és fröcsköl, és ez a tésztatócsa kárt okozhat a fritőzben. Ha mégis ragaszkodsz a légsütőhöz, és ropogós hatást szeretnél elérni, akkor próbálkozz liszttel és fűszerekkel készült száraz tésztával, amely szépen ropogósra sül az air fryerben. 

3. Popcorn

Ha otthon filmestet tartasz, és popcornt akarsz sütni, gondolhatod, hogy nincs is erre alkalmasabb eszköz, mint az air fryer, de tévedsz. A legtöbb légsütő nem melegszik fel eléggé ahhoz, hogy kipukkadjanak a kukoricaszemek, ráadásul a szemek bele is ragadhatnak a gépbe, ami rövidzárlatot okozhat, és tűzveszélyes is lehet. 

4. Brokkoli

A brokkoli is laposra sül a légsütőben, mivel a készülék kiszárítja, így kemény és keserű lesz. Ha finom köretet szeretnél, próbáld inkább sütőben sütni a brokkolit, hogy ropogós és ízletes legyen.

5. Tészta és rizs 

A tészta és a rizs szintén nem lesz olyan a légsütőben, mint ahogy azt elképzelted, mivel mindkettőt elő kell főzni, ahhoz, hogy az air fryerben is elkészíthető legyen. Ha azonban olyan tésztás süteményt készítettél, mint például a vargabéles, akkor azt egy sütésálló edényben beeheted a fritőz belsejébe, hogy ropogósra süsd a tetejét, vagy mikrohullámú sütő használata nélkül újra felmelegítsd.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.