Ha ezt észreveszed a szemeden, azonnal menj orvoshoz!

szem, szemek, szemvizsgálat, látás, szemüveg, optikus, szemész, szemorvos
Shutterstock - DuxX
alzheimer demencia memória
Nem árt olykor átvizsgálni a testünket, hiszen számos betegség tüneteit észrevehetjük. A korai felfedezés pedig akár életet is menthet.

Egy tanulmányban arra jutottak a kutatók, hogy a látásunk akár 12 évvel a diagnózis felállítása előtt jelezheti a demenciát. Úgy tűnik, hogy a szemproblémák a kognitív hanyatlás egyik legkorábbi jelei lehetnek. Mi több, a látásteszteken előbb lehet érzékelni a betegséget, mint a memóriateszteken.

A szem sokat elárulhat agyunk egészségéről
A szem sokat elárulhat agyunk egészségéről

A kutatásba 8623 egészséges embert vontak be Angliában, akiket éveken át nyomon követtek - írja a sciencealert.com. A vizsgálat végére 537 résztvevőnél alakult ki demencia, így kiderült, milyen tényezők előzték meg magát a diagnózist. A vizsgálat elején megkérték a résztvevőket, hogy végezzenek látásérzékenységi tesztet. A teszthez egy gombot kellett megnyomniuk, amint megláttak egy háromszöget, amely a mozgó pontok mezőjében alakul ki. Azok, akiknél demencia alakult ki, sokkal lassabban látták ezt a háromszöget a képernyőn, mint azok, akiket elkerült a demencia. 

Mint kiderült, a látásproblémák a kognitív hanyatlás korai jelzői lehetnek, mivel az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó toxikus amiloid plakkok először az agy látással kapcsolatos területeit érinthetik, az agy memóriával kapcsolatos részei a betegség előrehaladtával károsodnak. 

Az első figyelmeztető jel az lehet, ha tárgyak körvonalainak meglátásával, vagy bizonyos színek megkülönböztetésével (főleg a kék-zöld) gyűlik meg a bajunk. Ezek anélkül is befolyásolhatják az emberek életét, hogy ezt azonnal észrevennék. További árulkodó jel, ha például vezetés közben nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a zavaró ingereket, ahogy az arcfelismerési nehézségek is a demencia korai tünetei közé tartoznak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.