Kardiológusok szerint ez a népszerű gyógyszer lehet a kulcs az öregedés elleni küzdelemben

A,Woman,Injecting,Herself,With,Obesity,Medication
ozempic, szemaglutid
Shutterstock/Copyright (c) 2024 bigshot01/Shutterstock. No use without permission. - bigshot01
cukorbetegség öregedés fiatalság Ozempic
Miközben az eredetileg cukorbetegeknek készült szemaglutid-tartalmú gyógyszert influenszerek és hírességek fogyasztószerként használják, a tudósok rájöttek, hogy javítja az általános egészségi állapotot is. Az Ozempic segít a gyógyszerrel nem kezelhető magas vérnyomáson, de más betegségnél is.

Az Európai Kardiológiai Társaság londoni kongresszusán a szemaglutid számos egészségügyi előnye is téma volt. Az Ozempic néven kapható gyógyszert több tízezer embernek írták már fel cukorbetegségre vagy a fogyásuk érdekében, de a tudósok szerint a szemaglutid-tartalmú gyógyszerek, amelyek hamarosan már tabletta formájában is kaphatóak lesznek, egészségfejlesztő szerként és számos szív-és érrendszeri betegségben is alkalmazhatóak lennének.

Two,Drugs,Injection,Ozempic,For,Weight,Loss,With,A,Measuring
Az Ozempic és más szemaglutid tartalmú készítmények nemcsak a cukorbetegségben segíthetnek
Forrás: Shutterstock

Az Ozempic lenne a fiatalság forrásának kulcsa?

Harlan Krumholz professzor, a Yale Egyetem orvosi karának munkatársa szerint a gyógyszerekkel nem kezelhető magas vérnyomásra, a Covid-19 halálozás csökkentése, a vesebetegség visszafordítására, valamint a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére is alkalmas lehetnek a szemaglutid-hatóanyagú készítmények

„Ez lenne a fiatalság forrása? Ha valakinek a kardiometabolikus egészségét jelentősen javítja, azzal lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig és jobban éljen. Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy valóban lassítja az öregedést” hangzott el a professzor előadásán.

Az edinburgh-i és a torontói egyetem 18 000 betegen végzett vizsgálata kimutatta, hogy a szemaglutid férfiaknál 21 százalékkal, nőknél 16 százalékkal csökkentette a szívroham és a stroke kockázatát. A nők 11,1 százalékot, a férfiak 7,5 százalékot fogytak.

A dublini Trinity College tanulmánya kimutatta, hogy a veszélyesen magas vérnyomásban szenvedő emberek 36 százalékánál, akiknél más kezelések nem vezettek eredményre, a kéthetente beadott injekcióval sikeresen kezelték az állapotot.

Az elhízással összefüggő szívproblémákkal küzdő betegek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szemaglutid csökkentette a súlyos betegséghez kapcsolódó gyulladást. A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyulladás a súlycsökkenéstől függetlenül csökkent. A szemaglutid egy olyan hormont utánoz, amely az étkezések után teltségérzetet okoz. 

A gyógyszert használó sztárok közé tartozik Elon Musk és Sharon Osborne is. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.