Bizonyos ételek és italok befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását a szervezetben. Lorrie Pool diplomás ápoló a houstoni CLS Health TikTok-oldalán 5 olyan ételt és gyógyszert sorolt fel, amelyekre érdemes odafigyelni, mert mert nem szerencsés őket együtt fogyasztani.
Egyes ételek és italok képesek növelni vagy csökkenteni a gyógyszerek hatóanyagának a vérben való koncentrációját, ami alapvetően megváltoztathatja a gyógyszer hatását. Például, bizonyos gyümölcslevek képesek befolyásolni azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a gyógyszerek metabolizmusáért felelősek. Ezért is alapvető fontosságú, hogy gondosan megválogassuk, mit eszünk és iszunk, különösen akkor, ha gyógyszereket szedünk.
A nővér szerint a leveles zöldek befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatását.
A K-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a zöld leveles zöldségek (spenót, saláta, káposzta), a csicseriborsó, a máj, a tojássárgája, az érett sajtok, az avokádó és az olívaolaj befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatását.
Ahelyett, hogy ezeket az élelmiszereket kiiktatnánk az étrendünkből, próbáljuk meg egyenletesen elosztva és folyamatosan fogyasztani ezeket az élelmiszereket, hogy a K-vitamin szintünk a vérben stabil maradjon.
Egyes antibiotikumokat nem ajánlott magas kalciumtartalmú tejtermékekkel bevenni.
Az orvosok szerint az olyan tejtermékek, mint a tej, joghurt, vagy a kalciummal dúsított ételek és italok akadályozhatják bizonyos antibiotikumok - például a ciprofloxacin és a fluorokinolonok - felszívódását.
A fluorokinolon tartalmú gyógyszereket legalább 1-2 órával a tejtermékek fogyasztása előtt vagy 4 órával azután vegyük be.
A grépfrútban található egy vegyület, ami befolyásolja a sztatinok, vagyis a magas koleszterinre adott gyógyszerek hatását.
A furanokumarin gátolja a szervezet gyógyszereket és más vegyi anyagok lebontó képességét vagyis a máj nem tudja lebontani és sokkal nagyobb dózisban is bekerülhetnek egyes hatóanyagok a véráramba.
Valamint a gyümölcsben található naringin nevű polifenol jelentősen befolyásolja sok más gyógyszer hatásmechanizmusát is.
Azok, akik inzulint vagy más cukorbetegség elleni gyógyszert, például szulfonilureákat használnak, hajlamosabbak a hipoglikémiára, más néven alacsony vércukorszintre.
Az alkohol súlyosbíthatja ezt a problémát azáltal, hogy akadályozza a szervezet azon képességét, hogy a leeső vércukorszintből visszatérjen a rendes szintre.
Akármilyen cukorproblémánk van, mindig kérdezzük meg a diabeteológusunkat, hogy mennyi alkoholt fogyaszthatunk egyszerre és milyen feltételekkel.
Sokan szedünk mindenféle fájdalomra – legyen az menstruációs görcs, bokasérülés vagy fejfájás – ibuprofen vagy paracetamol tartalmú gyógyszert. Érdemes kihagyni a koktélozást, ha bármiféle gyógyszert szedünk, mert könnyen gyomorbántalmaink lehetnek.
Fontos, hogy ha bármilyen mellékhatás jelentkezik a szedett gyógyszerünknél, keressük fel a kezelőorvosunkat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.