Cukorbetegként sem kell lemondanod az édes élvezetekről – csak a megfelelő alapanyagokat és arányokat kell megtalálnod. A természetes cukrok, a magas rosttartalmú szénhidrátok és a fehérjével kombinált édességek segítenek a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Most mutatunk 3 diabéteszbarát desszertet, amelyeket dietetikus szakértő is jóváhagyott!
A cukorbetegség sokak számára egyet jelent a szigorú diétával és a finomságok elhagyásával, pedig valójában nem kell teljesen száműznöd az édességeket az étrendedből. A kulcs az, hogy olyan desszerteket válassz, amelyek természetes cukrokat tartalmaznak, rostban gazdagok, és segítenek a vércukorszinted stabilizálásában. Ha figyelsz az adagokra és a megfelelő tápanyag-kombinációkra, akkor bátran élvezheted az édes ízeket anélkül, hogy egészséged kockáztatnád. Az alábbi 3 recept nemcsak finom, hanem táplálkozási szakértő által ellenőrzött is – így biztos lehetsz benne, hogy cukorbetegként is biztonsággal fogyaszthatod őket!
A cukorbetegség sokak számára egyet jelent a szigorú diétával és a finomságok elhagyásával, pedig valójában nem kell teljesen száműznöd az édességeket az étrendedből Forrás: Shutterstock
3 ínycsiklandó desszert, amelyet cukorbetegek is fogyaszthatnak
Tedd a chia magot és a tejet egy fedeles üvegbe, majd alaposan keverd össze. Hagyd állni kb. 3 percig, majd keverd át újra, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha mézet is szeretnél használni, akkor add hozzá és keverd el.
Fedd le az üveget, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyod állni.
Hidegen tálald, friss gyümölcsökkel a tetején.
A chiapuding hűtőben akár 1 hétig is eláll.
Sült banán fahéjjal és mézzel
Sült banán fahéjjal és mézzel Forrás: Shutterstock
Hozzávalók
2 nagy, érett banán
2 teáskanál méz
Só ízlés szerint
Fahéj ízlés szerint
Elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Hámozd meg a banánokat, majd vágd őket hosszában félbe. Helyezd a banándarabokat vágott felükkel felfelé a tepsire.
Kend meg a banánokat mézzel, majd szórd meg egy csipet sóval.
Süsd puhára kb. 15-20 perc alatt.
Tálalás előtt szórd meg fahéjjal, és élvezd az ínycsiklandó, természetes édességet!
Áfonyás répatorta
Áfonyás répatorta Forrás: Shutterstock
Hozzávalók
180 g zabpehelyliszt
60 g mandulaliszt
30 g nyílgyökérliszt vagy tápiókaliszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
100 g nádcukor
1 tojás
240 ml növényi tej
80 g vaníliás görög joghurt vagy növényi joghurt
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál fahéj
2 evőkanál olvasztott kókuszolaj vagy vaj
100-150 g reszelt sárgarépa
100-150 g friss áfonya (+ extra a tetejére)
Opcionális feltét: 120 ml vegán kesudiókrém vagy kókuszkrém, 40 g gluténmentes granola
Elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és bélelj ki egy 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral, majd tedd félre.
Egy nagy tálban szitáld össze a liszteket, majd keverd hozzá a sót, a sütőport és a cukrot.
Egy másik tálban keverd össze a vaníliakivonatot, a joghurtot, a tojást és a növényi tejet. Öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a fahéjat és az olvasztott kókuszolajat, és alaposan dolgozd össze.
Forgasd bele a reszelt répát és az áfonyát, majd öntsd a masszát az előkészített tepsibe.
Süsd 30-35 percig, ellenőrizd tűpróbával, hogy jól átsült-e.
Hagyd 10 percig hűlni a tepsiben, majd helyezd egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Ha szeretnéd, kend meg a répatortát vegán kókuszkrémmel vagy kesudiókrémmel, majd szórd meg extra áfonyával és granolával.
Fontos figyelmeztetés
Bár ezek a desszertek cukorbetegbarát alternatívák, a bevitt szénhidrátmennyiségre mindig ügyelni kell. Egyéni szükségletektől és a vércukorszint szabályozásától függően az adagok módosítása szükséges lehet. Ha bizonytalan vagy abban, hogy ezek a receptek megfelelnek-e az étrendednek, mindenképp konzultálj orvosoddal vagy dietetikussal!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.