A túlzott cukorfogyasztás csecsemőkorban a későbbi egészségünkre is hatással van

táplálás csecsemő cukor egészség
A legújabb kutatások szerint nagyon nem mindegy, hogy mennyi cukrot adunk a gyerekünknek a születése után. A cukorfogyasztás csecsemőkorban döntő szerepet játszik abban, hogy lesznek-e később anyagcsere-problémáink.

Egyes becslések szerint ha csecsemőkorunkban kevesebb cukros ételt kapunk, az akár több évvel is késleltetheti vagy teljesen meg is előzheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulását. A szakemberek szerint a túlzott cukorfogyasztás csecsemőkorban a későbbi egészségünkre is káros lehet. 

A túlzott cukorfogyasztás csecsemőkorban későbbi egészségi gondokhoz vezethet
A túlzott cukorfogyasztás csecsemőkorban későbbi egészségi gondokhoz vezethet
Forrás: Shutterstock

A túlzott cukorfogyasztás csecsemőkorban a legkárosabb 

A legújabb kutatások szerint a cukorfogyasztás csecsemőkorban meghatározza, hogy később milyen lesz az egészségi állapotunk. Ezért a cukorbevitel minimalizálása már a megszületésünktől nagyon fontos, sőt, a túlzott cukorfogyasztás különösen ártalmas a fejlődés korai szakaszában. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a csecsemőkorban túl sok cukornak kitett gyerekek nagyobb eséllyel szembesülnek későbbi életük során anyagcsere-problémákkal, mint például az inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség. A kutatás szerint az anya túlzott cukorfogyasztása a terhesség és a szoptatás alatt befolyásolja a gyermek anyagcseréjét és inzulinszintjét.

Hogyan hat az anya túlzott cukorfogyasztása a magzatra?

Egy közelmúltbeli felmérés a második világháború alatt az Egyesült Királyságban élő embereket vizsgálta, amikor szigorú élelmiszer-adagolási rendszer volt érvényben. Ebben az időszakban, ahogy mindenki, úgy a várandós és szoptató anyák is csak minimális cukorhoz jutottak. A kutatás szerint az ebben az időszakban született embereknél jóval kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulási aránya. Az eredmények arra utalnak, hogy a cukorbevitel csökkentése már a várandósság alatt nagyon fontos, a kevesebb cukorfogyasztás 20-35 százalékkal csökkentheti a későbbi anyagcsere-betegségek kockázatát.

terhesség, cukor
A cukorbevitel csökkentése már a várandósság alatt nagyon fontos
Forrás: Shutterstock

A túlzott cukorfogyasztás tünetei gyerekeknél

A csecsemők és kisgyermekek esetében a túlzott cukorfogyasztás jelei sokszor már korán észrevehetőek. A túl sok cukor a csecsemők és kisgyermekek vércukorszintjét gyorsan megemeli, amely gyakran ideiglenes hiperaktivitáshoz, ingerlékenységhez és energiaszint-ingadozásokhoz vezet, ezek tulajdonképpen a úgynevezett cukorsokk tünetei. A gyakori magas cukorbevitelnek hosszú távon elhízás a következménye, amely gyermekkorban fokozott kockázatot jelent a későbbi 2-es típusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia kialakulására. A túlsúlyos vagy elhízott gyerekeknél gyakoribbak az anyagcsere-betegségek és a kardiovaszkuláris problémák, amelyek felnőttkorban súlyosabb egészségi következményekhez vezethetnek. A gyermekek fejlődő idegrendszere is érzékenyen reagál a túlzott cukorfogyasztásra. A túl sok cukor befolyásolhatja a koncentrációképességet és a memóriát is, ezek pedig kedvezőtlen hatással lehetnek a gyerekek iskolai teljesítményére és társas kapcsolataira.

Hogyan csökkenthetjük a csecsemők cukorbevitelét?

A csecsemők és kisgyermekek cukorbevitelének csökkentése a szülők tudatosságán és a megfelelő táplálási szokások kialakításán múlik. Íme néhány tipp, mit tehetünk, hogy a babánk már a legkorábbi életszakaszában is egészséges, alacsony cukortartalmú ételeket kapjon. 

Egy felmérés szerint a gyerekeknek például nem is szabadna 2 éves korukig hozzáadott cukrot tartalmazó ételt adni. 

  • Szoptatás és anyatej biztosítása

 Az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemők számára, mivel természetes tápanyagokat és immunerősítő összetevőket tartalmaz, hozzáadott cukrot pedig nem. A szoptatással a baba hozzájuthat minden szükséges tápanyaghoz anélkül, hogy mesterségesen hozzáadott cukorral kellene találkoznia. Ha az édesanyának nincs teje, válasszunk cukormentes tápszert a babának.

  • A hozzátáplálás megtervezése

Amikor a baba készen áll a szilárd ételek bevezetésére (általában hat hónapos kortól), érdemes az alacsony cukortartalmú ételekre fókuszálni. Az édesített gyümölcsös bébiételek helyett inkább friss, párolt zöldségekkel, például sárgarépával, tökkel vagy édesburgonyával kezdjük a hozzátáplálást. 

  • Cukros italok és desszertek kerülése

A babák és kisgyermekek számára készült italok és ételek között is sokszor megtalálhatóak a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek. Az édesített üdítőket, gyümölcsleveket és desszerteket érdemes kerülni, és a szomjoltásra vizet vagy hígított, cukormentes gyümölcslevet kínálni. Fontos, hogy a gyereket ne cukros édességgel jutalmazzuk: ha ezt tesszük, jó eséllyel felnőttként ő maga is ezt teszi majd. 

Tudtad? 

Az első évek meghatározzák a gyermek ízlését és étkezési szokásait. Ha ebben az időszakban a legkevésbé édes ételeket kínáljuk nekik, az segít megelőzni, hogy a gyermekek túlzottan hozzászokjanak az édes ízekhez. Ameddig csak lehet, késleltessük az édes ízek bevezetését, később pedig inkább természetes édességeket, például gyümölcsöket adjunk a gyereknek. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.