Nem is tudtad, de a te kamrádban is ott van az egészséges élet elixírje: igazi csodaszer

A savanyú káposzta nem mindenkinek a kedvence, de az tény, hogy már az ókor óta fontos természetes gyógymódként tartják számon. Ha rendszeresen fogyasztjuk, vagy savanyúkáposzta-levet iszunk, rengeteg jótékony hatását élvezhetjük ennek az ősi alapanyagnak. Íme 4 érv, amiért érdemes minden nap savanyúkáposzta-levet inni.
Nemcsak C-vitaminban gazdag, amely serkenti az anyagcserét, hanem antioxidáns hatással is bír, és erősíti a test saját immunrendszerét.
A fermentált fehér káposzta emellett K-vitaminban is bővelkedik, amely fontos a véralvadásban. A K-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének fenntartásához is. Az idegrendszer egészségéért a benne található B12-vitamin felel, a folsav pedig segíti a vér- és sejtképződést. A savanyú káposzta emellett gazdag béta-karotinban, amely fontos a bőr egészségéhez, valamint jótékony hatással van a szemekre és a csontokra, és erősíti az immunrendszert is.
A savanyú káposzta nemcsak rengeteg vitamint, hanem bőséges ásványi anyagot is tartalmaz. Ilyenek a nátrium, kálium, magnézium és kalcium. A káposzta tehát jótékony hatással van a szívre, vérnyomásra, idegekre, izmokra és csontokra.
A fehér káposzta tejsavbaktériumok segítségével fermentálódik savanyú káposztává. A bélben ezek a baktériumok természetes probiotikumként működnek, amelyek tisztítják a bélflórát.
Ha a bélflóra megerősödik, a kórokozóknak nehezebb dolguk van a letelepedésben. Ennek eredményeként javul a emésztés és erősödik az immunrendszer.
A mindentudó savanyú káposzta a székrekedés kezelésében is segíthet, mivel serkenti az emésztést, és így enyhe hashajtóként működik. Természetesen a mennyiségre is oda kell figyelni, mivel a túl sok savanyú káposzta hasmenést okozhat.
Bár roppant egészséges, érdemes mértékkel inni: naponta egy kis pohárnál többet ne fogyasszunk. Akik érzékenyek a hisztaminra, azoknak szintén óvatosnak kell lenniük, és jobb, ha a savanyú káposztát elkerülik. Minden erjesztett ételben, így a savanyú káposztában is, megtalálható a hisztamin. Hisztamin-intolerancia esetén a betegek gyakran hasmenéssel, hányingerrel és fejfájással reagálnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.