Toroskáposzta
1 kg oldalas
2 kg savanyú káposzta
bors
só
1/4 kg zsír
Elkészítés:
Egy lábasba beleteszem a zsírt, a sót, majd felteszem az oldalast két dl vízzel a tűzre, és pirosra sütöm.
Leöblítem a káposztát, kicsavarom, ráteszem a húsra. Öntök alá kb fél dl vizet, megszórom borssal, sóval, összekeverem, lefedem és hagyom, hogy összesüljön. Néha megkavarom, hogy ne égjen oda.
Kenyérrel vagy bodaggal tálalom (lásd a következő oldalon).
Ízlés szerint tejföllel is fogyasztható.
|
Pogácsa - bodag
"Magyarország más területein bodagnak nevezik, de Nagyecseden pogácsa, roma nyelven bokoli a neve. Régen a kenyeret helyettesítette, ugyanis a romáknak nem volt kemencéjük. A sparhelt tetején sütötték, később, amikor már jobb tűzhelyük volt, tepsibe rakták. A kislányok 10-11 éves korukra már önállóan meggyúrták a pogácsát. Én még a mai napig is előszeretettel sütök a családnak. Legfőképp gyermek keresztelésénél tesszük az ünnepi asztalra" - mondja Margó.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 kanál zsír
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
só, víz
Elkészítés:
A lisztet beleöntöm a tálba, hozzáadom a sót, a szódabikarbónát, a sütőport. Annyi vizet adok hozzá, hogy közepes állagú tésztát kapjak. Jól kigyúrom.
Megfogom a tésztát, kifordítom, megkenem egy kanál zsírral, majd visszafordítom, újra összegyúrom. Ezt a műveletet újra megismétlem. Jól összegyúrom, kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezem és kézzel a tepsi formájára alakítom, hogy teljesen kitöltse. Késsel négyzeteket vágok a nyers tésztába, mert így könnyebb lesz a megsült tésztát darabokra tördelni.
180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütöm, majd konyharuhába burkolva teszem az asztalra, hogy puha maradjon.
Ebből a tésztából zsírban sült pogácsát is lehet sütni: amikor gyúródeszkán van a tészta, ököl nagyságú darabokra osztom. A darabokat, mint egy lángost széthúzogatom és bő, forró zsírban mindkét oldalát megsütöm.
|
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.