BUDAY PÉTER KONYHÁJÁBÓL |
Elkészítése:
Először a csirkemellfilét töltöm meg. A julienne-re vágott zöldségeket - zeller, sárgarépa, póréhagyma - beleteszem egy keverőtábla. Megsózom, kevés vágott mentával és egy kevés bazsalikommal fűszerezem, végül összekeverem.
Előkészítem a csirkét. A csirkemell belső oldaláról leveszem a nyelvét/szívét. Egyetemes késsel vagy csontozókéssel először hosszában, a csirkemell vastagságának kétharmadáig bevágom. Ezután a hosszanti vágást oldalirányban kinyitom, így kialakul egy nagyobb "zseb".
Megsózom és ebbe a zsebbe helyezem be az ízesített zöldséget. Rögzítem fogpiszkálóval. Egy serpenyőben kevés zsiradékon, közepes hőfokon a töltött oldalán kezdem sütni. 2-3 percnyi sütés után átfordítom, kihúzom belőle a fogpiszkálót - így sütés közben kinyílik a hús. Lefedem és takarékra visszaveszem a lángot. 7-8 percnyi sütés után elkészül a csirke. Kiveszem a serpenyőből a csirkemellet - és ha maradt az edényben, akkor a kicsit odasült zöldségdarabokat is.
Velouté mártás: Világos vajas rántást készítek a serpenyőben. Vajat olvasztok, majd lisztet szórok bele. Fakanállal folyamatosan keverem, hogy ne égjen oda. 1-1,5 perc után beleöntök annyi alaplevet, hogy mártás sűrűségűvé váljon. Forralás és folyamatos keverés közben csomómentesre forralom.
Ennél az ételnél a sülő zsiradékhoz, amikor már kivettem a megsült csirkemellet, adok még vajat, abból készül el a rántás, és csirkehúsalaplével öntöm fel. Tálaláskor a töltött csirkemellet a tányérra teszem. A mártást úgy adagolom, hogy belefolyjon a csirke belsejében levő zöldséghez. Köretként burgonyapürét kínálok.
KISMAMÁKNAK |
Sajtos cukkinifőzelék
Tápanyagtartalma: energia: 288,8 kcal; fehérje:18,6 g; zsír: 10,2 g; szénhidrát: 30,2 g
Hozzávalók 1 főre:
• 25 dkg cukkini
• 3 dkg sovány sajt
• 1,5 dl tej (1,5%-os)
• 1 csapott kiskanál olívaolaj
• 1 közepes evőkanál Graham-liszt
• só
• szerecsendió
• friss bazsalikom
• oregánó
Elkészítése:
A cukkinit alaposan megmossuk és héjával együtt kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. Teflonbevonatú edényben a kevés olajon hirtelen átpirítjuk. Fedővel lefedve pár percig pároljuk a saját levében. Közben ízesítjük oregánóval, sóval, szerecsendióval. Ezt követően a liszttel meghintjük, újra átpirítjuk, és hideg tejjel felöntve csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, amivel még egyszer lazán átkeverjük. Friss bazsalikommal díszítve tálaljuk.
MENEDZSEREKNEK |
Tavaszi színes csirkés egytál
Tápanyagtartalma: energia: 524 kcal; fehérje: 39,9 g; zsír: 18,2 g; szénhidrát: 53 g
Hozzávalók 1 főre:
• 12 dkg csirkemell
• 6 dkg bulgur
• 3 dkg piros kaliforniai paprika
• 3 dkg padlizsán
• 2 dkg póréhagyma
• 0,5 dl főzőtejszín (15% zsírtartalmú)
• 2 csapott kiskanál olaj
• só
• friss rozmaring
• fehérbors
• petrezselyemzöld
Elkészítése:
A bulgurt (magas rosttartalmú búzatöret, mely a barnarizsnek egy ízletesebb, könnyebben elkészíthető alternatívája lehet) megmossuk, lecsepegtetjük, az olaj felén átpirítjuk, majd a bulgur mennyiségének megfelelő, kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük, ízesítjük sóval és a megmosott, felaprított petrezselyemzöld felével. Fedő alatt kis lángon, vagy forró sütőben pároljuk. Az olajon megpirítjuk a felcsíkozott csirkemellet, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, ízesítjük sóval, fehérborssal, rozmaringgal, majd fedő alatt készre pároljuk, ekkor hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk, majd hozzákeverjük a bulgurhoz. A friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
A fejünkbe vettük, hogy lefogyasztjuk az országot! Te hány kilótól szeretnél megszabadulni 3 hónap alatt? Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!
|
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.