Tipp! Cuki fotók a híres műsorvezető kisfiáról! Kattints a galériáért! |
Az Ázsiából származó rebarbara azon kevés zöldségfélék egyike, melyekből sós finomságok helyett édességeket, lekvárokat, szószokat vagy süteményt készítenek. Vigyázz azonban arra, hogy a rebarbarának csak a zöldes-lilás-pirosas, húsos szára ehető: a brokkolihoz hasonló termését nem fogyasztjuk, a levele pedig mérgező!
Egészséges, gyógyít és karcsúsít
A rebarbaraszár víztartalma nagyon magas, kalóriatartalma azonban alacsony, 100 grammban mindössze 16 kcal van. A zöldség kiváló ásványianyag- és vitaminforrás, foszfort, kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, A-, B-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz. A rebarbarát a kínai népi gyógyászat évezredek óta hatásos hashajtóként, valamint máj- és epebajok természetes ellenszereként tartja számon, magas rosttartalmának köszönhetően pedig serkenti az anyagcserét és fogyaszt is.
Így vásárolj
Ha rebarbarát veszel, mindig figyelj oda a frissességre és a minőségre is. A rebarbaraszár fajtájától függően lehet zöld, piros vagy lilás, a piros húsúak a legkevésbé savanykásak, míg a zöldeknek a legintenzívebb az íze. Amikor válogatsz a zöldségesnél, csak hibátlan, fényes, kemény húsú, minél vastagabb rebarbaraszárakat vegyél, a friss rebarbara vágás közben kevés levet ereszt. Ha lehet, még a vásárlás napján használd fel a finomságot, vagy tedd a hűtőszekrénybe. Néhány napnál tovább semmiképpen se tárold a hűtőben. Ha hosszú távra tervezel vele, hámozd meg, darabold fel, és fagyaszd le.
Így főzd
A rebarbarát először hámozd meg, majd vágd apró darabokra. Tedd fel vízben főzni, 1 kg rebarbarára - recepttől függően - körülbelül 100 g cukrot számolj. Kiss fokozaton mintegy 20 perc alatt puhára fő. Ezután használhatod süteményekhez, krémhez, turmixhoz, kompóthoz, fagylalthoz.
Isteni kombináció
A rebarbaraszezon áprilistól júliusig tart, szinte egybeesik az eperidénnyel. Ez a két finomság remekül összeillik, számtalan receptben szerepelnek együtt, hiszen az eper édes íze tökéletesen harmonizál a rebarbara savanykás aromájával.Túródesszert rebarbara-kompóttal
Hozzávalók:
- 1 kg rebarbara
- 1 narancs
- 15 cl tejszín
- 240 g túró
- 100 g barnacukor
- 1 csipet őrölt gyömbér
Mosd meg, tisztítsd le és hámozd meg a rebarbaraszárakat, vágd 2-3 cm-es darabokra, és lobogó, forró vízben párold puhára 2 perc alatt. Szűrd le, és hagyd lecsöpögni. Facsard ki a narancs levét, majd a rebarbarát cukorral és gyömbérrel ebben főzd 15 percig, majd hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, keverd hozzá a villával összetört túrót, a tejszínt, majd poharakba vagy kelyhekbe szedve tálalásig tedd a hűtőbe.
Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért! |
Rebarbarás, epres, kókuszos morzsás süti
Hozzávalók:
- 750 g rebarbara
- 250 g eper
- 1 narancs
- 1 db 2 cm-es gyömbér
- 150 g cukor
- 120 g + egy diónyi vaj
- 100 g liszt
- 60 g kókuszreszelék
Melegítsd elő a sütőt 210 °C-ra, közben a rebarbaraszárakat hámozd meg és vágd kétcentis darabokra. Vajazz ki egy tortaformát vagy tepsit, és ebbe fektesd a rebarbarát. Mosd és tisztítsd meg az epret, csepegtesd le alaposan, egyenletesen szórd a rebarbara tetejére, végül szórj rá 50 g cukrot. Reszeld le a narancs héját, nyomd ki a levét, hámozd meg a gyömbért és reszeld le, ezután ezeket - a gyömbérreszeléket, a narancshéjat és a narancslevet - öntsd a tepsibe, a cukros eperre és rebarbarára. Egy nagy tálban keverd el a lisztet és a maradék cukrot, add hozzá a vajat, gyúrd morzsolható tésztává. A tésztát szórd az epres rebarbarára - nem kell, hogy egyenletes és sima legyen. A tepsit tedd az előmelegített sütőbe, majd közepes fokozaton süsd 30 percig, amíg a tetején a morzsa szép aranybarna nem lesz. Langyosan vagy hidegen is isteni, szeletekre vagy kockákra vágva tálald.
Rebarbara-tiramisu
Hozzávalók:
- 4 szár rebarbara
- 12 babapiskóta
- 120 g cukor
- 15 cl édes tejszín
- 250 g mascarpone
- 2 dl víz
Hámozd meg a rebarbarát, darabold fel, majd 2 dl vízben 50 gramm cukorral alacsony fokozaton puhítsd 20 percig. Akkor elég puha a rebarbara, ha villával könnyedén szét tudod vágni, a leve pedig enyhén szirupos lesz. A mascarponét és a maradék cukrot egy tálban keverd krémesre, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Közben egy másik edényt tegyél a hűtőbe, majd ebben a hideg tálban verd kemény habbá a szintén hideg tejszínt, ezután keverd a mascarponéhoz, de óvatosan, nehogy összetörjön a tejszínhab. Egy nagy tálba fektesd le a babapiskótákat, erre szedd a rebarbara-kompótot lével együtt, végül egyenletesen kend rá a tejszínes krémet is. Tálalás előtt tedd legalább 1 órára a hűtőbe a tiramisut, hogy az ízek összeérjenek.
Az RTL Klub sztárja mindent megmutatott! Kattints a galériáért! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.