A trükkös háziasszony ilyenkor igyekszik okos praktikákkal felhasználni a megmaradt finomságokat, ami – valljuk be őszintén – bejgli esetében nem éppen könnyű feladat. Ehhez adunk most néhány tippet.
1. TIPP: Új nap, új süti: készíts belőle bejgli felfújtat
Ez a sütemény igazi különlegesség - a savanykás reszelt alma és a baracklekváros sült hab a bejgli tetején igazán különlegessé teszi a megszokott ízeket.
Hozzávalók:
diós vagy mákos bejgli (vegyesen még jobb)
1 liter tej
4 tojás
5 dkg vaj vagy margarin
1 rúd vanília
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2 alma
ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
1. Forralj fel 4 dl tejet a felhasított vaníliarúddal. Amíg a tej melegszik, vajazz ki egy tűzálló tálat és a felszeletelt bejglit rendezd el benne, két rétegben.
2. A felforrt tejet öntsd a bejglire, és hagyd egy kicsit állni, hogy jól beszívja a tejet.
3. A maradék tejet a 4 tojással keverd el, és öntsd ezt is a bejglire. A maradék vajat vagdosd a tetejére, szórd meg fahéjjal, és reszeld rá az almákat. Lefedve kb. 40 percig süsd.
4. Amikor már csak pár perc van hátra, a tojások fehérjét verd kemény habbá a baracklekvárral. Vedd ki az edényt a sütőből és halmozd a bejgli tetejére a habot. Fedő nélkül további 15 percig süsd.
2. TIPP: ha nincs időd brillírozni: 5 perces süti
Tényleg 5 perc alatt elkészítheted ezt a finomságot, nem kell hozzá más, csak egy kis puding. A legjobb hozzá a vaníliás, de készítheted bármilyen ízűvel.
Hozzávalók:
maradék bejgli
1 csomag vaníliapuding
0,5 liter tej
asztalt gyümölcs vagy befőtt
Elkészítés:
1. Tedd a bejglit egy hőálló tálba.
2. A pudingporon található leírás szerint készítsd el a pudingot.
3. Öntsd forrón a pudingot a bejlire és szórd rá az aszalt gyümölcsöket vagy a befőttet.
3.TIPP: mindenki kedvence - a mákos guba
A karácsonyról maradt nem éppen friss bejgliket áztasd be egy kis vaníliás tejbe, és készülhet is a mákos vagy diós guba. Ugye, milyen egyszerű?!
Plusz egy tipp:
Erdélyi Mónika adventi tippje december 8-ra:
A türelemre tanító lista
"Most egy nagyon hasznos gyakorlatot ajánlok! Minden hétvégén írjátok össze, hogy a héten mi bosszantott fel benneteket, min mérgelődtetek, mitől féltetek. Pár hét múlva aztán nézzétek végig a listát, és figyeljétek magatokat, mi az, ami még mindig bánt vagy felháborít, és mi az, aminek már nincs jelentősége számotokra. Ilyenkor néha döbbenten látja az ember, hogy milyen jelentéktelen dolgokon izgatta fel magát. Olyasmiken, amiknek napok, hetek elmúltával már semmi jelentősége sincs. Ilyenkor jövünk csak rá, hogy mik az igazán fontos dolgok."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.