• 30 dkg lencse
• 1 szál debreceni kolbász
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 1 csokor petrezselyem
• 4 szem közepes burgonya
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 ek. liszt
• 4 ek. olaj
• 2 tk. őrölt pirospaprika
Áztassuk be a lencsét hideg vízbe egy éjszakára, majd felhasználás előtt szűrjük, és öblítsük le alaposan. Rakjuk fel 1,5 liter hideg vízben főni, és forrástól számítva főzzük közepes lángon 30 percet a lencsét. A felforrt lencse tetején hab keletkezik majd, ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el.
Miközben fő a lencse, tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel a répát és a gyökeret. A burgonyát vágjuk kockákra, a kolbászt pedig karikára, a fokhagymát szeljük vékony szeletekre. Adjunk mindent a forrásban levő lencséhez, sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön főzzük puhára az egészet. Nagyon jót tesz a levesnek pár húsleveskocka is!
Befejezésül rántással sűrítsük a levest. Pirítsuk zsemleszínűre a lisztet az olajon, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a paprikát. Adjuk a leveshez, és folyamatosan kevergetve forraljuk még 1-2 percig. Húzzuk le a tűzről, és friss petrezselyemmel szórjuk meg. Azonnal tálalhatjuk.
Egy kis extra
Én szeretem a levesbe a paradicsomot vagy paprikát, csak megmosom és belefőzöm. Finomabb, gazdagabb ízt kölcsönöz majd az amúgy is tartalmas levesünknek.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.