Vörösáfonyás fánk, ribizli öntettel és menta habbal

Forrás: Roberto konyhája -
finomság menta recept áfonya fánk ribizli édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Isteni finom vörösáfonyás fánkot készíthettek odahaza ti magatok is. Megmutatom, hogyan!

Hozzávalók 10 db fánkhoz:

• 15 dkg szárított vörös áfonya
• 1 dl hideg fekete tea
• 1 ek rum
• 26 dkg finomliszt
• 10 dkg rétes liszt
• 1 csomag sütőpor
• 10 dkg puha vaj
• 8 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja
• 2 db tojás felverve
• 1 dl tej
• 2,5 dl tejszín
Ribizli öntet:
• 20 dkg ribizli
• 2 ek cukor
• 20 db mentalevél

Forrás: Roberto konyhája

Fánk:

Főzzük meg a feketeteát, hűtsük langyosra és a rummal együtt rakjuk bele az szárított áfonyát. Áztassuk 2 órát, majd szűrőn csöpögtessük le.
Szitáljuk át a finomlisztet, keverjük hozzá a sütőport és a rétes lisztet. Keverjük gépi habverővel habosra a vajat a cukorral. Váltsunk lassú fokozatra és adjuk hozzá a felvert tojásokat, majd fokozatosan a tejet. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és kézzel gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Dolgozzuk hozzá a lecsöpögtetett áfonyát és műanyag fóliába csomagolva rakjuk éjszakára hűtőbe.
Másnap béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő 210C°-ra.
Vékonyan meglisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát 2 cm vastagra. Egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és egymástól távolabb rakjuk őket a sütőlapra. Kenjük meg egy kevés tejszínnel a tetejüket és az előmelegített sütőben 18 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.

Mentás ribizli öntet:

Forró serpenyőben karamellizáljunk 2 ek cukrot és adjuk hozzá a leszemezett ribizli háromnegyed részét. Forraljuk 6-8 perc alatt lassú tűzön sűrűre, amikor kihűlt, adjuk hozzá a megmaradt ribizlit és a menteleveleket. Keverjük alaposan össze és tálalásig rakjuk hűtőbe.

Tálalás:

Verjük kemény habbá a tejszínt és töltsük habzsákba, vágjuk ketté a fánkokat, rakjunk az aljára egy kanál mentás ribizli öntetet és egy nagy nyomás tejszínhabot. Helyezzük rá a fánk tetejét és készen is vagyunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.