Magyarországon az édesvízi halak iránti kereslet nagyon szezonális, hiszen csak nyáron és karácsony környékén mérhető. Az emberek többsége szálkásnak, nehezen elkészíthetőnek vagy éppen pocsolyaízűnek tartja a hazai halakat, nem beszélve a haltisztítással járó maceráról. Egy átlagos magyaros étterem kínálatában pedig többnyire halászlét, pisztrángot vagy esetleg harcsapaprikást találunk.
Ennek valószínűleg az is oka, hogy a magyar ember általában nagyon kevés halat eszik. Ha a tengeri halakat is beleszámoljuk, akkor is alig érjük el az évi átlag 5 kg/főt. Bár az is tény, hogy itthon a tengeri halak még így is népszerűbbek, mint édesvízi társaik.
Az embereknek sokszor fenntartásaik vannak azzal szemben, amit nem ismernek, arról nem is beszélve, hogy a hazai hal drága, ráadásul, ha az elkészítési módja nem megfelelő, még csak nem is hozza a kívánt ízvilágot. Pedig a hazai hal igen is tud kellemes gasztronómiai meglepetésekkel szolgálni.
Szabolcs barátom hitvallása, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást, megismertesse az emberekkel az édesvízi halakat, és megmutassa, hogy ezekből mennyire különleges, szálkamentes ételek készíthetők, amennyiben friss alapanyagból, szakszerűen vannak elkészítve. Szerintem már az óvodában is a pecabot volt a jele, hiszen szenvedélye a horgászat és az édesvízi halakkal való kísérletezés. Nem mondom, a lelkesedése engem is megfertőzött, így ellátogattam hozzá egy gourmet halvacsorára nemrég megnyitott fishbárjába, hogy megmutassa, hogy a hazai halakban mennyivel több lehetőség van.
El kell ismerni, hogy igaza lett. Gyakorlatilag, amit a magyar konyha képes elkészíteni sertésből vagy csirkéből, az – kis túlzással persze – de megsüthető, megfőzhető magyar halból is. Amit pedig kóstoltam magáért beszél: halkolbász, halbrassói, harcsagirosz, süllőpofa, halhamburger és rántott ponty.
Ez utóbbi kifejezetten meglepett, hiszen úgy irdalták – 2 mm-ként vékonyan bevagdosták –, hogy gyakorlatilag szálkamentes lett. Kedvet is kaptam ahhoz, hogy ezt otthon a családomnak is elkészítsem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.