Ha egy dolgot kéne választanom, azt mondanám, hogy a bejgli. Mi az év 365 napján sütünk, de az ünnep közeledtével sokkal nagyobb rohamra kell számítanunk. Rengeteg karácsonyi megrendelés jön, főleg a klasszikusok iránt érdeklődnek az emberek. Ez gyermekkoromban is így volt.
Szentese nincs desszert. Az édesapám évekkel ezelőtt például készített olyan különlegességeket, amelyeket év közben nem sűrűn ettünk. Ilyen volt például a máglyarakás is. A karácsonyi menü mindig is fontos volt számunkra. Édesanyám halászléje legendás, sosem marad le az asztalról. A kaszinótojás nálunk még nagy sláger, mondhatni hagyomány, hogy elkészítjük. Persze az ünnepi pulyka sem maradhat el.
Ebben az évben klasszikus finomságokkal készülünk. A karácsonyi készülődéssel minden jön magával, ilyenkor feltorlódnak a teendők. Az ételeket mindig együtt készítjük a családdal, emellett megoszlanak a feladatok.
A karácsonyi készülődés egyik elengedhetetlen része a bejgliről való gondoskodás, akár vesszük, akár sütjük. Ennek apropóján megkértük Ádámot, hogy küldjön nekünk egy isteni receptet, amelyet te is elkészíthetsz karácsonykor. Íme, a legfinomabb bejgli!
Hozzávalók
Egy rúd bejgli tésztájához kell:
13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej
A diós töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rum
A mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
Elkészítés:
A töltelékkel kezdj. Forrald fel a tejet a cukorral, majd keverd bele a többi alapanyagot is, és hagyd kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapj.
1. A tészta készítésénél előbb a vajat morzsold el a liszttel, majd gyúrd össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kapsz.
2-3. A tészta kinyújtásánál ne használj lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsd.
4. A hideg tölteléket a kezeddel simítsd rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagyj a szélén.
5-6. A széleket hajtsd be, és tekerd fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végeztél, tedd hidegre pihenni pár órára.
7. Kend be a tojásokkal, szurkáld meg, és süsd 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyd kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.