Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fatörzs kifli Hozzávalók 10 db-hoz Fehér tészta: 25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL55) 12 g élesztő 0,5 dl tej 80 g 30%-os habtejszín 5 dkg (50 g) kristálycukor 1 ek (kb 10 g) olaj 1 db tojássárgája 1 csipet só Kakaós tészta: 24 dkg (240 g) búzafinomliszt (BL55) 1 ek (10 g) holland kakaópor (nem jó az instant) 12 g élesztő 0,5 dl tej 80 g 30%-os habtejszín 5 dkg (50 g) kristálycukor 1 ek (kb 10 g) olaj 1 db tojássárgája 1 csipet só 1 tojásfehérje a kenéshez Fatörzs kifliForrás: Kálcimiddleon22402800 Elkészítés A fehér tészta hozzávalóival dolgozva csak a lisztet mérjük ki, tegyünk bele egy csipet sót, készítsünk aközepébe mélyedést és morzsoljuk bele az élesztőt. A tejet a tejszínnel keverjük össze, langyosítsuk meg, majd oldjuk fel benne a cukrot. Ezután a cukros tejet öntsük az élesztőre, majd rakjuk bele a tojássárgáját és az olajat. Dagasszuk homogénné. Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is. Mindkettőt letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. Osszuk 10-10 egyenlő részre a tésztákat, és egyesével formázzunk belőle golyókat. Egy fehér golyóra egy kakaósat rakunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra. Feltekerjük úgy, hogy a világos legyen kívül. A szélénél óvatosan összecsipkedjük a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Sütőpapíros tepsire pakolva duplájára (kb. fél órát) kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra alul-felül sütésen. Lekenjük a tojás fehérjével a kifliket és éles pengével bevágjuk kb a feléig. 15-20 perc alatt szép barnára sütjük őket. Jó étvágyat!