Lepd meg magad az elhanyagolt, ám megdöbbentően csodás fekete retekkel - Recept

Forrás: Shutterstock -
immunerősítés vitamin fekete retek recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az apró piros és a jégcsap retket előszeretettel fogyasztjuk, ám a fekete rokonukat sajnálatos módon egy ideje már mellőzzük a konyhából, pedig az íze ugyanolyan csalogató, a jótékony hatásai pedig lenyűgözőek.

A téli vitaminbombák közé sok gyümölcs és zöldség tartozik, de ezek közül is kiemelkedik a fekete retek.

Nézzük, miért is kellene többet fogyasztani belőle:

  • szinte dúskál a C-vitaminban, amivel erősíti az immunrendszert
  • magas rosttartalma könnyíti az emésztést
  • segít a fogyásban – nagyon alacsony a kalóriatartalma, vízhajtó hatású, valamint olyan vitaminok és élelmi rostok is találhatóak benne bőven, amik előremozdítják az áhított súlyvesztést
  • a méregtelenítésben is partner, segít kilökni a szervezetedben felhalmozódott nem kívánatos anyagokat antioxidáns tartalmának köszönhetően
  • a hajnövekedés serkentésében is hasznodra lesz, hiszen a benne lévő magnézium és szelén serkenti a fejbőr vérkeringését
  • antibakteriális hatásával a nyálkahártya megtisztításában, a megfázás távoltartásában, valamint a torokfájdalom és az orrdugulás orvoslásában is hatalmas segítség
  • az epekőre, a májra és a pajzsmirigyre is jótékonyan hat
A fekete retek segít a fogyásban, nagyon alacsony a kalóriatartalma és vízhajtó hatása is van Forrás: Shutterstock

Miként fogyasszuk a fekete retket?

Megpucolva eheted épp úgy, ahogy a piros változatát felvágottak, sajtok mellé. Elkészítheted salátaként - fokhagymával, tejföllel/ joghurttal, kevés sóval húsokhoz tökéletes választás -, leveszöldségként is kiváló, főként a téli időszakban, teheted akár túrókrémbe is.

Magában: A retket hámozd meg, majd reszeld le. Ezután préseld ki a levét, és tedd hűtőbe 1-2 órára, hogy erős csípősségét elveszítse. Napi 1-2 evőkanál segít a fogyásban, a puffadásban és az immunerősítésben is.

Teaként: A lereszelt retekből tegyél egy kávéskanálnyit a meleg, de nem túl forró teába, épp úgy, ahogy a gyömbérrel tennéd. Bő 10 perc után le is szűrheted, de a legjobb, ha együtt iszod a teával.

Köhögés ellen: Vágd félbe a fekete retket, kapard ki a közepét, csurgass bele mézet és tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap edd meg a mézes fekete retket, és meglátod, hamar elmúlik a köhögés.

A fekete retekhez kiválóan illik a cékla, a póréhagyma, a kömény és a méz, ezekkel érdemes kombinálni.

Amennyiben felcsigáztalak, és kedvet kaptál hozzá, feltétlenül próbáld ki a következő receptet!

Fekete retek krémleves

Fekete retek krémleves Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 50 dkg fekete retek meghámozva
  • egy kisebb fej vöröshagyma
  • 2 dkg margarin
  • 2 evőkanál olaj
  • 7-8 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • egy csipet finomra őrölt rozmaring
  • csipet só
  • egy kevés őrölt fehér bors

Elkészítés

A meghámozott fekete retket vágd vékony szeletekre, és sózd meg. Hagyd állni, míg levet ereszt, ezt nyomkodd ki belőle. Utána az olajat és a margarint tedd egy edénybe, forrósítsd fel, majd a vékony csíkokra vágott hagymát futtasd át rajta. Mehet bele a retek, a só és bors, valamint a rozmaring. Folyamatos kevergetés mellett párold puhára, ezt követően szórd meg a liszttel – alaposan forgasd át vele -, és öntsd rá a tejet. Lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett forrald körülbelül 5 percig, majd turmixgépben vagy botmixerrel pépesítsd.

Forrón tálald!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.