A téli vitaminbombák közé sok gyümölcs és zöldség tartozik, de ezek közül is kiemelkedik a fekete retek.
Megpucolva eheted épp úgy, ahogy a piros változatát felvágottak, sajtok mellé. Elkészítheted salátaként - fokhagymával, tejföllel/ joghurttal, kevés sóval húsokhoz tökéletes választás -, leveszöldségként is kiváló, főként a téli időszakban, teheted akár túrókrémbe is.
Magában: A retket hámozd meg, majd reszeld le. Ezután préseld ki a levét, és tedd hűtőbe 1-2 órára, hogy erős csípősségét elveszítse. Napi 1-2 evőkanál segít a fogyásban, a puffadásban és az immunerősítésben is.
Teaként: A lereszelt retekből tegyél egy kávéskanálnyit a meleg, de nem túl forró teába, épp úgy, ahogy a gyömbérrel tennéd. Bő 10 perc után le is szűrheted, de a legjobb, ha együtt iszod a teával.
Köhögés ellen: Vágd félbe a fekete retket, kapard ki a közepét, csurgass bele mézet és tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap edd meg a mézes fekete retket, és meglátod, hamar elmúlik a köhögés.
A fekete retekhez kiválóan illik a cékla, a póréhagyma, a kömény és a méz, ezekkel érdemes kombinálni.
Amennyiben felcsigáztalak, és kedvet kaptál hozzá, feltétlenül próbáld ki a következő receptet!
Fekete retek krémleves
Hozzávalók:
Elkészítés
A meghámozott fekete retket vágd vékony szeletekre, és sózd meg. Hagyd állni, míg levet ereszt, ezt nyomkodd ki belőle. Utána az olajat és a margarint tedd egy edénybe, forrósítsd fel, majd a vékony csíkokra vágott hagymát futtasd át rajta. Mehet bele a retek, a só és bors, valamint a rozmaring. Folyamatos kevergetés mellett párold puhára, ezt követően szórd meg a liszttel – alaposan forgasd át vele -, és öntsd rá a tejet. Lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett forrald körülbelül 5 percig, majd turmixgépben vagy botmixerrel pépesítsd.
Forrón tálald!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.