Három ütős recept a karácsonyi asztalra, amivel garantáltan sikered lesz szenteste

Forrás: Shutterstock/Joerg Beuge -
menüsor recept karácsonyi fogás magazin karácsonyi ételek karácsonyi menü gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi menü minden évben fejtörést jelenthet a családnak. Ragaszkodjunk a jól bevált ételekhez, vagy pedig próbáljunk ki valami újat?

A karácsonyi menüsort nem egyszerű összeállítani, hiszen nem könnyű mindenki kedvében járni. De mindig vannak olyan ételek, amelyek feldobják a menüsort, éppen ezért most mutatunk néhány olyan receptet, amelyekkel biztosan nem lehet mellélőni.

Halászlé recept

Halászlé Forrás: Shutterstock/Joerg Beuge

Hozzávalók:

  • 2 kg ponty
  • 1 kg törpeharcsa
  • 2 nagy db vöröshagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 db paprika (nagy méretű)
  • 1 nagy db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • 2 kk csípős fűszerpaprika
  • 8 db halászlékocka
  • 4 l víz

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, lepikkelyezzük, a húsát felkockázzuk. A fej- és farokrészt meghagyjuk. Ezután a hagymát, paradicsomot és a paprikát kockázzuk.

Az alaplé elkészítése:

A hagymát egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a paprikát, paradicsomot, és a hozzávalókat tovább pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a halfej- és farok részeket, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Tegyünk mellé halászlékockákat, és közepes lángon, úgy, hogy éppen csak felforraljuk, kb. 40-45 perc alatt főzzük puhára az alapanyagokat.

Halászlé

A főtt halrészekről szedjük le a húst, majd a zöldségekkel és egy kevés lével passzírozzuk át az egészet. Ne maradjon benne szálka; a halászléből kb. 3 liternyire lesz szükségünk, ezért mindenképpen adjunk hozzá vizet, ha kell. Öntsük az alaplevet a bográcsba, majd tegyük hozzá a filézett darabolt halat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kb. fél óra alatt főzzük puhára a halat. Közben állítsuk be a leves ízét, majd adjunk hozzá halászlékockákat, és ha szeretjük a csípőset, akkor csípős paprikát is.

A halászlevet forrón tálaljuk, majd adjunk mellé vastagon szelt friss fehér kenyeret és karikára vágott zöld, csípős hegyes paprikát.

Kacsacomb birsalmával

Kacsacomb birsalmával Forrás: Shutterstock/Zebratomato

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db kacsacomb
  • 4 db birsalma
  • 4 dl fehérbor
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Először tisztítsuk meg a combokat, majd alaposan sózzuk és borsozzuk meg. A tálba tegyük a negyedelt birsalmákat, majd fektessük rá a combokat - fontos, hogy a combokat kicsit távolabb helyezzük el egymástól, hogy ne érjenek össze.

Aláöntjük a bort. A 170 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, majd fedő nélkül 2,5-3 órán keresztül sütjük.

Karácsonyi mákos kalács, babka

Karácsonyi mákos kalács Forrás: Shutterstock/Arieh

Hozzávalók 12 adaghoz

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás
  • 1 tasak porélesztő
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 40 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl baracklekvár
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A lisztet a sóval együtt összekeverjük. A tejet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk az élesztőt, valamint a cukrot. A lisztet a tojásokkal és az élesztős, cukros tejjel addig keverjük, amíg össze nem áll. A vajat megolvasztjuk, és folyamatos gyúrás közben, három részletben a tésztához adagoljuk. Majd addig dagasztjuk, amíg a tésztánk sima felületű nem lesz. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk a kétszeresére kelni kb. 45 perc alatt.

A töltelékhez a cukrot összeforraljuk a vízzel és elkeverjük a mákkal, majd a lekvárt is hozzáadjuk. Ezután hagyjuk kihűlni. Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, két kalács lesz belőlük, majd a tölteléket is két részre osztjuk. A tésztákat téglalap alakúra és fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és hosszában kettévágjuk. Ezeket a féltekercseket egymás köré csavarjuk, majd egy tepsibe és hosszúkás sütőformába tesszük. Letakarjuk őket és további fél órát hagyjuk kelni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd miután felmelegedett, betesszük a kalácsokat, amik körülbelül 35-40 perc alatt megsülnek. Amikor már jók, a tejet felmelegítjük, belekeverjük a vaníliás cukrot és meglocsoljuk vele a kész kalácsokat. Ezt követően még további öt percig sütjük.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.