Van, aki nem szereti az ízét, állagát, mások egészségtelennek tartják, és még millió oka lehet annak, ha a vegetáriánus táplálkozást választja az ember. Ám a vegánok többsége állat- és bolygóvédelmi okok miatt nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, tehát nemcsak a húsokat száműzik az étrendjükből, hanem minden olyan élelmiszert, melynek állatokhoz van köze, például a tojást és a tejtermékeket is. Ám ez nem jelenti azt, hogy ők nem szeretik a rántott hús ízét, a sült hús illatát, vagy mondjuk húsvét táján a sonka vagy a töltött káposzta zamatát.
Mivel egyre többen választják a vegetáriánus vagy vegán életmódot, szinte elkerülhetetlen, hogy ünnepekkor ne érkezzen hozzánk olyan rokon, barát, aki a hagyományos húsvéti ételekből köszöni, de nem kér. Ha neki is kedvezni akarunk, akkor kevés pluszmunkával, sőt anélkül készíthetünk neki olyan ételeket, melyek hústól vagy állati eredetű alapanyagoktól mentesek, mégis visszaadják a húsvét ízeit.
Akinek nincsen húsvét sonka nélkül, de nem eszik húst, nekiállhat a saját húsmentes sonka előállításának: vannak receptek magyar és külföldi oldalakon is, de nem biztos, hogy érdemes annyi munkát, időt és energiát beletenni, mikor most már sok helyen árulnak kész vega és vegán sonkát.
Évente két alkalommal biztosan felkerül az ünnepi asztalra: karácsonykor és húsvétkor. A hagyományos verzióba darált hús kerül, ebbe pedig a következő hozzávalókat kell töltelékké gyúrni és formázni:
Aki vegán, az a tojást helyettesítse chia maggal: 1 evőkanál chia magot 3 evőkanál vízbe kell áztatni, így pár perc alatt tojásállagú "kötőanyagot" kap, ezzel gyúrja össze a tölteléket.
Ha a gombát, hüvelyeseket nem bírja a gyomrod, a húst helyettesítheted jackfruittal is. A jackfruit egy trópusi óriásgyümölcs, a jákafa termése, ázsiai boltokban, nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban kapható konzerv formában. Ha ezt a verziót választod, akkor a gyümölcsöt daráld le, a répát, gombát és vörös lencsét hagyd el.
Most gondolhatod, hogy mit nem ehet meg egy vega vagy vegán a kalácsban, hiszen abban nincs is hús, és igazad van, hús az tényleg nincs, viszont van benne tej, tojás és vaj, amit viszont nem minden vega és egyetlen vegán sem fogyaszt.
Többféle kalácsrecept kering a neten, mindegyik a legfinomabbként, legomlósabbként hirdeti magát, és nem mi fogunk most igazságot tenni vagy rangsort állítani közöttük. Ami biztos, hogy a vajat növényi vajjal vagy margarinnal bármikor helyettesítheted, a tojást kihagyhatod és megkenheted a kalácsodat kurkumás forró növényi tejjel, hogy meglegyen a szép sárgás színe a kisült kalácsnak, a tejet az élesztő felfuttatásához pedig bármilyen növényi tejjel helyettesítheted.
Az arányokat tekintve, egy fél kilós kalácshoz szükséged lesz
Az instant élesztőnek ugyan nincs szüksége tejre a felfutáshoz, ennek ellenére a növényi italt nyugodtan belegyúrhatod a kalácsodba. Szükséged lesz még
Ha szereted, mehet bele mazsola, a tetejére pedig mandula.
Akadnak tippek arra is, hogyan készítsünk főtt tojásnak látszó nem tojást, de ha nem szeretsz túl sok energiát fordítani az "olyan, mintha" ételek előállítására, inkább válaszd a tojássalátát vagy krémet, mely gyorsan elkészül, és az egyik alkotóelemének hála, tényleg tojásíze van.
A tojást helyettesítheted kemény natúr tofuval vagy avokádóval (semleges íze miatt krémnek kiváló).
Két adag tojássalátához szükséged lesz
Az elkészítés roppant egyszerű: az előzőleg papírtörlőn leitatott tofukockákat egy tálban összemorzsolod, hozzáadsz minden mást - és amit még az ízesítéskor szeretnél -, összekevered és már tálalhatod is.
A tojéskrémhez az érett avokádót villával pépesítsd, fűszerezd a fentiek szerint, külön odafigyelve a fekete sóra, ami - ahogy feljebb írtuk - a tojásízt kölcsönzi majd a krémednek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.