A Life.hu most összegyűjtötte a különböző farsangi fánk recepteket. Egyiket sem érdemes kihagyni: megédesítik a farsangi programokat.
Most akkor osztrák vagy francia? Sokan felteszik az előbbi kérdést, ugyanis több történet létezik az ínycsiklandó édesség eredetére. Az egyik szerint a fánk osztrák eredetű, egy Bécsben élő pékasszonyhoz kötődik. Egy híres pékségben sorok álltak a kenyérért, ám elfogyott és a vásárlók elégedetlenkedni kezdtek. A legenda szerint az asszony ekkor a kenyértésztát eldobta, az véletlenül a forró zsírba esett és pillanatok alatt megsült az első fánk, amit a bécsiek a mai napig Krapfenként ismernek.
A másik sztori szerint a franciáktól ered a fánk. A beignet nevű süteményt tekintik az ősének, ami Marie Antoinette és XVI. Lajos kedvence volt. A királyné a farsangi karneválban egyszer megéhezett és vett egy sütit a mézeskalácsostól. A fánk készítőjét a palotába hívatták nem sokkal később, annyira ízlett Marie Antoinette-nek az édesség. Innentől a királyi lakomák kedvenc sütijévé vált.
Egyszerű, de mégis mennyei farsangi fánk
Hozzávalók:
Elkészítés:
A farsangi fánk tésztájához az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral, a rummal, a citromhéjjal, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk.
Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk.
Amikor elfogyott a tészta, még egy negyedórát kelesztjük a nyers fánkokat.
Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, de fedő nélkül sütjük tovább - így lesz szép szalagos. Porcukorral és lekvárral kínáljuk!
Hagyományos csörögefánk - Nagymama is így készítené
Hozzávalók:
A csörögefánkhoz:
A tálaláshoz:
Elkészítés:
A csörögefánk elkészítéséhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a tejföllel, a porcukorral, a tojássárgájával és a sóval. Ezután becsomagoljuk a tésztát, és 10-15 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra, és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csöröge- vagy derelyevágóval négyszögekre vágjuk, és a közepükön hosszanti bemetszést ejtünk.
Felforrósítjuk az olajat, és kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak. A kész fánkokat még melegen porcukorba forgatjuk, és baracklekvárral kínáljuk.
Egy trendi recept se hiányozhat - Mogyorós fánk karamellöntettel
Hozzávalók:
A karamellöntethez:
Elkészítés:
Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk. Ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is.
Az olajat, vizet, csipet sót, cukrot egy lábasban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet.
Addig hevítjük ezt a masszát, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így egy nagyon sűrű burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk. Vigyázat, ha nagyok a tojások, 3 db is elegendő.
Ezt a tésztát csillagcsővel habzsákból nyomjuk a forró olajba, amiben szép pirosra sütjük a fánkokat. A tolófánkunk sokkal formásabb, esztétikusabb lesz, ha zsírpapírra formázzuk a tésztát, és így tesszük az olajba.
A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, mogyoróba, díszítő szórócukorba mártjuk. Így az egyszerű tésztából is hangulatos, ünnepi süteményt varázsolhatunk. Különlegessé tehetjük süteményünket azzal is, ha karamellöntettel tálaljuk. A kristálycukrot aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve kevés vízzel öntetsűrűségűre felfőzzük.
További mennyei fánk recepteket a Mindmegette oldalán találsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.