A héten kezdődött a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, ahol ilyenkor felvonul a sztárvilág krémje. Olyan hírességek teszik tiszteletüket az eseményen, mint Jane Fonda, Juliette Binoche, Heidi Klum, Chris Hemsworth, Francis Ford Coppola, Emma Stone vagy az idén tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal kitüntetett Meryl Streep és George Lucas. A cannes-i filmfesztiválra a világ minden tájáról érkeznek vendégek, nem csoda tehát, hogy a szervezők a legapróbb részletekre is odafigyelnek, hogy minden tökéletesen sikerüljön.
India is képviselteti magát a nemzetközi filmfesztiválon, sőt, az ország idén kiemelt szerepet kapott. A Cannes-i Filmfesztiválhoz kapcsolódóan ugyanis idén először a Bharat Parv esemény is megrendezésre kerül, amely India kultúráját hivatott bemutatni. A városban ünnepélyesen megnyitott Bharat Pavilon az indiai filmiparnak biztosít platformot és az indiai filmeket népszerűsíti, mindamellett, hogy a nemzetközi filmesek együttműködését is elősegíti.
Ennek köszönhetően Cannes-ban idén az indiai gasztronómia is kiemelt szerepet kapott: a filmfesztivál nyitórendezvényén kedvelt indiai ételekből kaphattak kóstolót az illusztris vendégek. A menüt az elismert indiai séf, Varun Totlani állította össze a nemzetközi ízlésnek megfelelően. Az előételek között szerepelt indiai lepénykenyér lencsés töltelékkel, fűszeres garnélarák és egy jellegzetes indiai keksz is. A főételek között pedig olyan finomságokat kóstolhattak a vendégek, mint a vajon sült spárga, a hal curry kókusztejjel, a bárányhús joghurtos gravy szósszal, vagy a gőzölt gombóc, a momo, amit kókusszal és passiógyümölccsel tálaltak. A főételekhez természetesen indiai rizst kínáltak köretként, a fűszerezésben pedig felfedezhetők voltak olyan jellegzetes ízek, mint a szegfűszeg, kardamom, édeskömény vagy a kurkuma.
Ha te is odavagy az indiai gasztronómiáért, akkor ezzel a recepttel besöpörheted az elismeréseket.
Hozzávalók:
A páchoz:
25 dkg natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma (zúzott)
2 cm gyömbér (aprított)
1/4 teáskanál pirospaprika
1/8 tk őrölt koriander
1/4 tk őrölt római kömény
1/4 tk garam masala
1 csipet só
1 ek limelé
A csirkéhez:
2 ek földimogyorú
50 dkg csirkemell
10 dkg vaj
só
bors
1/2 tk fűszerpaprika
1/2 teáskanál garam masala
1 doboz paradicsomkonzerv (2-3 dl)
1/2 dl kókusztej
Elkészítés:
A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a feldarabolt csirkemellet, majd 1-2 órát állni hagyjuk. Ezután felhevített olajban készre sütjük a bepácolt csirkét, majd kivesszük az edényből és félretesszük. Ugyanabban az edényben (amiben a csirke sült) felolvasztjuk a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és garam masalával. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, beletesszük a csirkét, és meglocsoljuk kókusztejjel. Összeforraljuk, néhány percig főzzük, majd rizzsel tálaljuk.
Nézd meg az elkészítést lépésről lépésre az alábbi videóban:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.