Hérics Máté, interjú a tortaszobrásszal – „Szinte mindent bevállalok, amit kérnek”

Hérics Máté -
édes élet tortadesign kézműves
Lángos, halászlé, hamburger. Hérics Máté cukrász számára nincs olyan tortaforma, amit ne tudna elkészíteni

2003-ban, a Gundel Károly vendéglátóipari iskolában kezdődött minden. Egy félresikerült, de annál inspirálóbb tortakészítési élmény indította el Hérics Máté útját a cukrászat világában. Azóta a tortakészítés varázslatos világának mestere lett, és saját design tortaműhelye, a Hérics Cake Shop, Magyarország egyik legkülönlegesebb tortaszobrász műhelyévé vált. Az első tortától a saját üzletéig vezető hosszú út, kreatív kihívások, művészi ambíciók - ismerd meg Máté történetét.

Hérics Máté
Hérics Máté kezében ez bizony nem egy lángos, hanem egy édes torta csoda. Forrás: Hérics Máté

Hérics Máté interjú

"Magaménak éreztem a konyha világát, mintha erre születtem volna"

Mikor és miért kezdtél el egyedi tortákat gyártani?

2003-ban jelentkeztem cukrásznak a Gundel Károly vendéglátóipari iskolába és akkor készítettem életem első tortáját ami, nos valljuk be, nem épp úgy sikerült ahogy terveztem, de ettől függetlenül is imádtam elkészíteni. Ahogy az alapanyagok illatát éreztem az orromban, ahogy a habverőt a kezembe vettem, magával ragadott az egész alkotási folyamat. 

Forrás: Hérics Máté

Nem voltam jó tanuló soha, de akkor éreztem először, hogy ebben a szakmában viszont jó lehetek és el is kezdtem komolyabban beleásni magam. Persze az iskola itt is döcögősen ment, viszont a gyakorlati munkahelyemet (Remiz étterem) imádtam. Mintha haza jártam volna. Egyik héten suli, másik héten munka volt. A munka részét mindig nagyon vártam, mert nagyon jó társaság vett körbe, és sokat tanítottak. Szerencsére a feladataim túl mutattak azon, hogy csak tojásokat válasszak szét és hűtőket takarítsak naphosszat. Volt lehetőségem alkotni, gyakorolni. Alázatra tanítottak és fegyelemre. Szinte az első perctől kezdve készíthettem kenyereket, pogácsát, süteményeket és tortákat is. Akkor döntöttem el, hogy ez lesz én pályám és apait anyait beleadtam. Később ennek az étteremnek lettem a cukrász vezetője. Az baromi ösztönző érzés volt. Még nagyobb ambícióm lett. A későbbi évek során végig vezető beosztásban dolgoztam éttermekben, cukrászdákban és szállodákban. Egyenes volt az út a cél.

Forrás: Hérics Máté

„A kézügyesség öröklődött generációkon át.”

Felmenőim szinte kivétel nélkül mind mester emberek voltak. A kézügyesség öröklődött generációkon át. Édesapám lett a példaképem aki egy Munkácsy Mihály díjas grafikus, festő és szobrász művész. Akárhányszor beléptem a műtermébe csak ájuldoztam az alkotásain. Főleg a szobrászata volt ami közel állt hozzám. Innen jött, hogy én bizony torta szobrász akarok lenni. Sok időt töltöttem nála. Figyeltem a kézmozzanatait és a higgadtságát, zseniális volt nézni. (sajnos ő agyvérzést kapott azóta). Persze ő más eszközökkel, festékekkel, anyagokkal dolgozott mint én, de a technika mégis hasonló volt.

„2010-ben jött az ötlet, hogy torta szobrász legyek.”

Elkezdtem képezni magamat ebbe az irányba. Sok időt töltöttem azzal, hogy a szakma csínját-bínját megtanuljam. Majd 2016-ban elhatároztam, hogy megnyitom saját vállalkozásomat. Emlékszem, hogy abban az időben 5 helyen is dolgoztam, hogy össze tudjam gyűjteni a pénzt a saját üzletemre. 2018-ban pedig elérkeztem a célomhoz és megnyitottam Hérics Cake Shop-ot, a Design torták műhelyét.

 

Volt-e olyan felkérés, amire nemet mondtál?

Rengetegféle felkérést kapok tortákra. Azt kell mondjam, hogy a magyar emberek igen kreatívak ötletekben. Egyedülállónak mondhatom magam az országban, hogy én szinte mindent bevállalok amit kérnek az emberek. Sokan jönnek ezért is hozzám, mert tudják, hogy a Máté bevállalja.

„Nagyon szeretem a kicsit polgárpukkasztó, furcsa, szürreális, extrém tortákat.”

Például a horror témakör vagy az étel formájú torták is közel állnak hozzám. Persze vannak olyan kérések amiket nem teljesítek. Ilyenek például a politikai és az aberrált témakörű, gusztustalan elképzelések. Azért van egy határ amit nem lépek át. 

Honnan meríted az inspirációt a különleges formájú tortáidhoz?

A technikákban rendszeresen képzem magam, hiszen ez a szakma is folyamatos tanulást igényel, hiszen mindig jönnek újabb és újabb trendek, amivel nem árt képben lenni. Sok videót nézek az interneten és rengeteget agyalgatok a kivitelezésekben.

Forrás: Hérics Máté

„A díszítésben határ a csillagos ég.”

Milyen anyagokat/technikákat használsz a torták elkészítéséhez?

Mindenféle alapanyaggal, járulékos anyaggal dolgozok nap mint nap. Keresem folyamatosan az újabb technikákat, eszközöket. Fondanttal, krémekkel burkolom általában a tortákat és a díszítésben határ a csillagos ég. Sokat fantáziálgatok, mit hogyan lehetne elkészíteni. Kicsit néha olyan, mint ha polihisztor szakmám lenne, mert a vázakhoz, állványokhoz sokat fogok a kezemben kalapácsot, viaszpisztolyt, hajszárítót vagy épp fúrógépet. Van, hogy sokszor csak percekig, órákig nézek egy tárgyat és próbálom kitalálni, hogy hogyan tudom a legrealisztikusabban lemásolni torta formájában. Apám mindig azt mondta, hogy minden munkát el lehet készíteni csak meg kell találni rá a megfelelő eszközt, amit persze használni is tudni kell és egy magas fokú vizuális képesség is szükséges hozzá. 

Melyik volt a legemlékezetesebb torta, amit valaha készítettél?

Amikor egyszer kaptam egy felkérést, hogy készítsek el egy tyúk alakú tortát, akkor napokig nézegettem a videókat, képeket ebben a témakörben, hogy meglássam a legapróbb részleteket is. Próbálok maximalista lenni a munkámban, így volt, hogy amíg el nem készült a torta, tyúkokkal is álmodtam. Megéri, mert a végeredmény szerintem igazán jó lett:

Forrás: Hérics Máté

"Magyarország még egy kicsit talán gyerek cipőbe jár a design torták terén, de én azt gondolom,  jó az irány.”

Milyen trendeket látsz jelenleg a torták világában?

Nagyon beindult az utóbbi években a design torta témakör. Sok zseniálisan tehetséges ember van, aki olyan alkotásokat készít, hogy az agyam eldobom. Ami viszont nekem nem tetszik, hogy nagyon sok olyan videót látok, ahol már gépek rakják össze a design tortákat és nem emberek. Ők csak megtervezik és gombnyomásra elkészülnek a kreációk. Így elveszik a belerakott munka és az alkotás igazi öröme. Illetve az AI torták (mesterséges intelligencia) lettek felkapottak a különböző platformokon. Pedig ezek csak képek amiért mégis meg vannak őrülve. Ebben az a rossz, hogy sok ilyen felkérést kapok és nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy ezek kivitelezhetetlenek, mert nem valósághű tortákról beszélünk.

„Abban bízom, hogy a kézműves torták sokáig fent fognak maradni és lesz rá kereslet a későbbiekben is.”

Remélem nem a teljesen műanyag és mesterséges világ felé haladunk. Szeretném, ha ez szakma, ahogy eddig is sokáig fent maradna.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.