Fűszernövények a teraszon – Így lesz illatos, buja kiskerted

Fűszernövények a balkonon
Shutterstock - Franz Peter Rudolf
bazsalikom koriander petrezselyem
Hazaviszed a boltból a bazsalikomot, de pár nap múlva elpusztul? Pedig a fűszernövények gondozása pofonegyszerű, mutatunk néhány trükköt, amivel a teraszod rövid idő alatt buja fűszerkertté változik.

A boltban vásárolható fűszernövények legtöbbje magról ültethető, de még a kertészek is bevallják, hogy érdemes megvenni a bolti, cserepes verziót, kis gondozással szép eredményt lehet elérni, ha illatos fűszerkertre vágysz. 

Fűszernövények
Fűszernövények Forrás: Shutterstock

Fűszernövények: A bazsalikom a sztár

A bazsalikom friss levelei kiválóan illenek salátákhoz, tésztákhoz és pizzákhoz. Sőt, az epernek és a dinnyének is különleges aromát ad. A bazsalikomból , ha a boltban veszel egy cseréppel, érdemes azonnal átültetni. Sőt, ha a nagy leveleket leszedted egy salátához, ne dobd ki, mert a levélnyél tövében napok alatt új hajtás fejlődik, tehát rövid idő alatt újra szüretelhető a növény. 

Tipp: Bazsalikomból létezik zöld és lila levelű, sőt citrom és fahéj illatú is. Próbáld ki, isteni finomak. 

Kakukkfű

Az apró levelű fűszernövény  jól tűri a szárazságot és könnyen szaporítható. Sültek és levesek kedvelt fűszere, az ételekbe a növény aromás levelei kerülnek. A kakukkfű szereti az árnyékot, ha leszeded a leveleit, könnyen újra kihajt, hasonlóan a bazsalikomhoz. 

Rozmaring

Vegyél egy cserép rozmaringot, nemsokára hatalmas bokorrá fejlődik! A rozmaring alapvetően fás szárú, ha átülteted a boltban vásárolt növényt, olyan helyre tedd, hogy legyen helye növekedni. Bazsalikommal isteni pesto készíthető belőle, és a leveleiből áradó illat segít a szúnyogokat távol tartani a teraszodról. 

Petrezselyem

Érdemes az illatos növényből a fodros levelűt választani. Aromája levesekhez, sültekhez, salátákhoz egyaránt illik. Érdemes több cseréppel venni, mert bár a levelek eltávolítása után újra kihajt, az átlagosnál több fogy belőle

Koriander

A magot keresd az élelmiszerboltok fűszerpolcán. Pofonegyszerű a nevelése, ha rendszeresen locsolod, dús levélzettel ajándékoz meg. Ha elvirágzik, a magjait elültetve újabb növények nőnek, gyakorlatilag csak egyszer kell magot venned. 

Metélőhagyma

A metélőhagyma szintén szereti, ha a bolti cserépből átültetik. Ha rendszeresen vágod, lelkesen növeszti újabb és újabb leveleit, így bőven lesz utánpótlás belőle. Tegyél belőle házi pestoba, meglátod, milyen finommá teszi. 

 A fűszernövények gondozása viszonylag egyszerű, és a teraszon nevelésükhöz néhány alapvető lépést érdemes követni:

Fény és hőmérséklet: A legtöbb fűszernövény napos helyet igényel. A teraszon ültetve olyan helyet válassz, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri őket naponta. A hőmérsékletre is figyelj: a legtöbb fűszernövény melegkedvelő, de a hidegebb időszakokban vigyázz, hogy ne fagyjanak meg.

Talaj és cserép: Használj jó vízelvezetésű talajt, amely nem áll meg a vízben. A cserép méretét válaszd úgy, hogy a növény gyökerei kényelmesen elférjenek benne.

Öntözés: Az öntözés mértéke függ a növénytől és a környezeti feltételektől. Általában tartsd nedvesen a talajt, de ne áztasd túl. Nyáron gyakrabban, télen ritkábban öntözd.

Trágyázást: Időnként trágyázd meg a növényeket, hogy megőrizd a tápanyag ellátásukat. Használj fűszernövényekhez alkalmas műtrágyát.

Metszés: A növényeket rendszeresen metszd vissza, hogy szép formájuk legyen, és serkentsd az új hajtások növekedését.

Betegségek és kártevők: Figyeld a növényeket, és ha valamilyen problémát észlelsz (pl. levéltetvek, gombabetegségek stb.), kezeld megfelelő módon.

  • Trükkök fűszernövények neveléséhez

Szüretelés: A fűszernövényeket rendszeresen szüreteld, hogy serkentsd az új hajtások növekedését. Ne várj, amíg túl nagyra nőnek, mert akkor elveszíthetik ízüket és aromájukat.

Csoportosítás: Ültesd össze azokat a fűszernövényeket, amelyek hasonló igényekkel rendelkeznek. Például a bazsalikom és a paradicsom jól kiegészíti egymást, mivel a bazsalikom védi a paradicsomot a kártevőktől. Egy tő koktélparadicsom akár két méter magasra is megnő és rengeteg terméssel ajándékoz meg. 

Illatos növények: Ültess olyan fűszernövényeket, amelyek illatosak, például a levendulát vagy a citromfüvet. Ezek nemcsak finomak, hanem kellemes illatot is árasztanak a teraszon.

Vízpermet: A forró nyári napokon permetezd meg a növényeket vízzel, hogy megelőzd a túlzott kiszáradást.

Az alábbi videóban mutatunk egy isteni receptet, amihez zöldfűszereket használhatsz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.