Ne tárold hűtőben ezeket a gyümölcsöket: felgyorsíthatják más élelmiszerek érési folyamatát

hűtő, zöldség, gyümölcs, hűtőszekrény
Shutterstock -
gyümölcsök hűtő tárolás zöldségek
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos gyümölcsök az érésük során egy olyan gázt bocsátanak ki, melyet etilénnek hívnak, és ez képes tönkre tenni más élelmiszereket. Most eláruljuk, melyek azok a gyümölcsök, amelyeket jobb nem hűtőben tárolni.

Habár a hűtés általában meghosszabbítja a gyümölcsök és zöldségek frissességét, néhány gyümölcs hűtőben való tárolása etilén gáz felhalmozódásához vezethet, károsítva ezzel más élelmiszereket. Ezt az hatást a legkönnyebben akkor figyelheted meg, ha érett banánt hagysz a gyümölcsös tálban, amelynek hatására a többi gyümölcs is gyorsabban érik. A kertészek évek óta kihasználják ezt a jelenséget, hogy pirosítsák a zöld paradicsomokat és felgyorsítsák az érési folyamatot.  

gyümölcsök
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos gyümölcsök az érésük során egy olyan gázt bocsátanak ki, melyet etilénnek hívnak
Forrás: Shutterstock

Gyümölcsök, amelyek nem ajánlott más élelmiszerekkel együtt tárolni

Az alma, körte, szőlő és passion fruit is nagy mennyiségben bocsát ki etilén gázt az érésük során, ezért nem ajánlott őket zöldségekkel együtt tárolni. Nem minden zöldséget érint egyformán ez a folyamat. A paradicsomot, banánt, avokádot és almát hideg helyen érdemes tárolni, de nem ajánlott a hűtőbe tenni, mert az etilén felhalmozódásuk megzavarná a többi élelmiszert. Frissességük megőrzése érdekében érdemes lapos felületre helyezni őket.

A Kaliforniai Egyetem San Diegói Közösségi Egészség Központja összeállított egy listát, melyen szerepelnek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek a legnagyobb mennyiségben bocsátanak ki etilén gázt, ezek a következők:

  • alma 
  • avokádó
  • banán 
  • szőlő 
  • sárgadinnye
  • passion fruit 
  • kivi 
  • őszibarack 
  • körte 
  • paprika 
  • paradicsom

Ezen kívül számos gyümölcs és zöldség érzékeny erre a gázra, gyakran alkalmazzák élelmiszeripari felhasználásra, hogy mesterségesen érlelje a termést, mielőtt a termék piacra kerülne.

Leginkább érzékenyek az etilén gázra:

  • alma 
  • spárga 
  • avokádó 
  • banán 
  • brokkoli 
  • káposzta 
  • karfiol 
  • kelkáposzta 
  • uborka 
  • padlizsán 
  • szőlő
  • kivi
  • citrom
  • lime
  • mangó
  • hagyma
  • körte
  • paprika
  • édesburgonya 

Nem mindegy, hogyan takarítod a hűtődet! Mutatjuk, mi a legjobb módja

A hűtő teljes takarítását évente körülbelül négyszer érdemes elvégezni, és nem kimondottan azért, mert a koszos belső tér nem szép látvány. Persze az sem utolsó, hogy tiszta térbe tegyük az ételeinket, de ennél sokkal fontosabb az, hogy különböző baktériumok szaporodhatnak el, amelyek megfertőzhetnek bennünket.

  • Pakoljuk ki a hűtőt, a takarítás elengedhetetlen lépése, hogy először minden terméket vegyünk ki a hűtőből, majd kapcsoljuk le a belsejében található tekerővel. Az ételeket tegyük hűtőtáskába - természetesen csak azokat, amiknek nem járt le a szavatossága. A gép takarítása jó alkalmat kínál arra is, hogy átnézzük a tartalmát.
  • Vegyük ki a polcokat, és hagyjuk, hogy átvegyék a szoba hőmérsékletét. A hirtelen forró vizes mosás megrepsztheti a polcokat. Forrón se tegyük vissza őket.
  • A belső tér takarításához sokféle tisztítószert használhatunk, de a legjobb, ha nem erős vegyszereket alkalmazunk azon a területen, ahol ételeket tárolunk. Egy szórófejes flakont töltsünk meg félig 10 százalékos ecettel, majd tegyünk hozzá ugyanennyi vizet. Felülről lefelé fújjuk be a hűtő belsejét, töröljük át szivaccsal, majd törüljük papírtörlővel szárazra.
     

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.