Habár a hűtés általában meghosszabbítja a gyümölcsök és zöldségek frissességét, néhány gyümölcs hűtőben való tárolása etilén gáz felhalmozódásához vezethet, károsítva ezzel más élelmiszereket. Ezt az hatást a legkönnyebben akkor figyelheted meg, ha érett banánt hagysz a gyümölcsös tálban, amelynek hatására a többi gyümölcs is gyorsabban érik. A kertészek évek óta kihasználják ezt a jelenséget, hogy pirosítsák a zöld paradicsomokat és felgyorsítsák az érési folyamatot.
Az alma, körte, szőlő és passion fruit is nagy mennyiségben bocsát ki etilén gázt az érésük során, ezért nem ajánlott őket zöldségekkel együtt tárolni. Nem minden zöldséget érint egyformán ez a folyamat. A paradicsomot, banánt, avokádot és almát hideg helyen érdemes tárolni, de nem ajánlott a hűtőbe tenni, mert az etilén felhalmozódásuk megzavarná a többi élelmiszert. Frissességük megőrzése érdekében érdemes lapos felületre helyezni őket.
A Kaliforniai Egyetem San Diegói Közösségi Egészség Központja összeállított egy listát, melyen szerepelnek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek a legnagyobb mennyiségben bocsátanak ki etilén gázt, ezek a következők:
Ezen kívül számos gyümölcs és zöldség érzékeny erre a gázra, gyakran alkalmazzák élelmiszeripari felhasználásra, hogy mesterségesen érlelje a termést, mielőtt a termék piacra kerülne.
Leginkább érzékenyek az etilén gázra:
A hűtő teljes takarítását évente körülbelül négyszer érdemes elvégezni, és nem kimondottan azért, mert a koszos belső tér nem szép látvány. Persze az sem utolsó, hogy tiszta térbe tegyük az ételeinket, de ennél sokkal fontosabb az, hogy különböző baktériumok szaporodhatnak el, amelyek megfertőzhetnek bennünket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.