francia gasztronómia Olimpia 2024 francia
A Cassoulet gazdag ízvilágával téged is biztosan levesz majd a lábadról. Ez a francia egytálétel egy igazi klasszikus, amely tökéletes választás egy kiadós ebédhez, vagy vacsorához.

A párizsi olimpia napjai tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy otthon a konyhádban is teremts egy kis francia hangulatot. A francia egytálétel, a Cassoulet Languedoc régióban egy szerény paraszti ételként indult szárított babból, amelyet különféle kolbásszal és tartósított húsokkal főztek. Mára azonban egy teljes kultúrháború alakult az étel körül.

Francia egytálétel
A francia egytálétel, amelyet úgy terveztek, hogy mindennel megérjen, ami éppen elérhető volt, ezért is létezik sokféle változatban. 
Forrás: Fannx magazin archív

A francia egytálétel, amelyet három francia város is magának akar

Három város:

  • Toulouse,
  • Castelnaudary 
  • és Carcassonne 

egyaránt igényt tart erre az ételre. Mindegyik város azt állítja magáról, hogy a „One True Cassoulet” ötletgazdája. Ha azt gondolnád, hogy a sportrajongók szenvedélyesek, érdemes lehet elbeszélgetned valamelyik fent említett város séfjével a Cassoulet-ről. A sportrajongósággal való összehasonlítás nem is olyan vad, mint amilyennek hangzik: az Académie Universelle du Cassoulet tagjai élénk színű egyenruhát viselnek, érmeket osztanak ki és transzparenseket lobogtatnak, mint az olimpiai szurkolók a stadionban. A toulouse-i szakácsok ragaszkodnak a birkahúshoz, a Castelnaudaryban élők a kacsa-konfitot hirdetik, míg a carcassonne-i lakosok a libát és a fogolyt kedvelik. Azonban a Cassoulet nem csak egyféleképpen készülhet. Ez egy középkori paraszti étel, amelyet úgy terveztek, hogy mindennel megérjen, ami éppen elérhető volt, ezért is létezik sokféle változatban. Languedocban például szárított bab, tartósított kacsa és tartósított sertéshús volt, tehát abból készült, a mi recept verziónk is ehhez hasonlít leginkább.

Így készül a Cassoulet, a francia egytálétel

Elkészítési idő: 90 perc + áztatási idő 

Recept hozzávalók (kb. 6 személyre): 

350 g fehérbab 

4-6 db (személyenként 1 db) kacsacomb 

300 g tetszőleges sertéshús (pl. comb, lapocka)

só 

4 evőkanál kacsa- vagy libazsír 

300 g sütni való kolbász 

300 g sárgarépa 

4 fej salottahagyma 

8 gerezd fokhagyma 

100 ml passata (passzírozott paradicsom) 

100 ml száraz fehérbor 

1 teáskanál morzsolt rozmaring 

1 teáskanál morzsolt kakukkfű 

őrölt fekete bors 

4 db babérlevél 

Elkészítés:

1. A babot egy éjszakára áztassuk be, másnap szűrjük le, majd bő vízben főzzük félpuhára.

2. A kacsacombokat tisztítsuk meg, a sertéshúst vágjuk darabokra, mindkettőt sózzuk meg. Egy serpenyőben olvasszuk meg a zsírt, majd először pirítsuk aranyszínűre rajta a combokat. Vegyük ki, tegyük félre, majd járjunk el hasonlóan a sertéshússal. Ezután pirítsuk 1-2 percet a karikára vágott kolbászt és a megpucolt, vastagabbra karikázott répát is.

3. A serpenyőben visszamaradt zsiradékot öntsük egy nagy sütőtálba. Rendezzük el benne az előpirított húsokat és zöldséget, a babot, a megpucolt, félbevágott salottahagymát és az egészben hagyott fokhagymagerezdeket.

4. A passatát keverjük össze a fehérborral, a zöldfűszerekkel, kevés sóval és borssal, majd öntsük a sütőtálba. Végül tegyük bele a a babérleveleket is, majd fedjük le alufóliával. Süssük 160-170 °C-os sütőben addig, amíg a bab majdnem teljesen megpuhul (ha szükséges, még öntsünk alá kevés vizet), ekkor vegyük le az alufóliát, és ízlés szerint pirítsuk meg a húsokat. Tálalás előtt távolítsuk el a babérleveleket.

5. Tálaljuk a cassoulet-t felcsíkozott újhagymazölddel vagy petrezselyemmel megszórva, salátával, kenyérfélével köríthetjük. 

Tipp: Füstölt húst is tehetünk a cassoulet-ba. 

Főételként próbáld ki a szintén remek francia fogás, a Coq au vin - kakas vörösborban receptünket. A franciák ínycsiklandó desszertjéhez, a Mille feuille süteményhez is könnyedén elkészítheted otthon!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.