Az olimpia után még a WC-keféket is újrahasznosítják – Öt innovatív megoldás Párizsban

The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri -
Olimpia 2024 párizsi olimpia környezetvédelem fenntarthatóság
A párizsi olimpia 2024 nemcsak a sport iránti szenvedélyünket, hanem a bolygónk iránti felelősségünket is tükrözi. Az idei olimpiai játékok alatt kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy zöldebb és fenntarthatóbb eseményt hozzanak létre.

A párizsi olimpia 2024 szervezői ambiciózus tervekkel készülnek, hogy a világ egyik legnagyobb sporteseménye zöldebb és környezetbarátabb legyen, mint valaha. Már évek óta azon dolgoznak, hogy az idei olimpiai játékok a valaha volt legfenntarthatóbb olimpia legyen. A nagyszabású erőfeszítések közé tartozik többek között, hogy a helyszínek 100%-át hálózatra kötött és megújuló energiával lássák el. Mutatjuk azt az 5 kiemelkedő törekvést, amivel Párizs zöldül a világverseny idejére.

olimpiai játékok
Az olimpiai játékok érmei Párizs legikonikusabb szimbólumának, az Eiffel-toronynak egy darabját tartalmazzák.  Forrás: Shutterstock/kovop

5 innovatív módszer, amivel az olimpiai játékok zöldre váltanak

A következő hetekben a világ figyelme Párizsra összpontosul. A környezetbarát megoldások alkalmazásával az olimpia igyekszik példát mutatni, hogy a globális sportesemények is lehetnek környezettudatosak, és hozzájárulhatnak a bolygónk védelméhez. Ismerd meg, hogy melyek azok az innovációk, amiket alkalmaznak:

1. Az Eiffel-torony vasdarabjaiból készült érmek

Az érmek az olimpiai játékok legáhítottabb tárgyai minden sportoló számára, és mindegyik érem Párizs legikonikusabb szimbólumának, az Eiffel-toronynak egy részét tartalmazza. Minden egyes érembe 18 gramm eredeti vasat helyeznek el az Eiffel-toronyból, amely az érem közepén helyezkedik el, hogy kiemelje a körforgásos gazdaság üzenetét. A fémeket a korábbi felújítások során eltávolították és megőrizték, most pedig az Eiffel-torony üzemeltetője lehetőséget adott arra, hogy ezek a történelmi darabok második dicsőséget nyerjenek. Az érmekhez felhasznált arany és ezüst egyaránt 100%-ban újrahasznosított, és a Felelős Ékszeripari Tanács (Responsible Jewellery Council) tanúsította őket. A bronzérmek réz, ón és cink ötvözetéből készültek, amelyet a Monnaie de Paris, a francia állami pénzverde más gyártási folyamatokból származó fémhulladékok újrafelhasználásából származik.

2. Bútorok újrahasznosított anyagokból

Az olimpiai falu a játékok szimbóluma és a sportolók és a delegációk központi élettere az esemény ideje alatt. Ezáltal kiváló helyszín a Párizs 2024 környezetvédelmi és szociális törekvéseinek bemutatására. A sportolók ikonikus, öko-dizájnú bútorokat találnak majd az olimpiai faluban berendezett helységekben. Például kávézóasztalokat, amelyek újrahasznosított tollaslabda-ütőkből készültek, babzsákokat ejtőernyőszövetből, vagy éppen székeket, amelyek újrahasznosított üvegkupakok felhasználásával készültek.

3. Új élet 7000 wc kefének

A játékok helyszíneinek berendezéséhez, valamint a sportolók, önkéntesek és a személyzet megfelelő körülmények közötti elhelyezéséhez rengeteg tárgyra van szükség.  A példa kedvéért  a tárgyak sora: 180 000 ruhafogast, 16 000 ágyat és éjjeliszekrényt, 6000 wc-papír tartót, 1400 mikrohullámú sütőt, 7000 WC-kefét és 2200 napernyőt foglal magában. Párizs elkötelezte magát amellett, hogy a helyszíneken használt berendezéseket és bútorokat 100%-ban újrahasznosítják. Ez történhet visszavétel, újrahasznosítás vagy adományozás formájában. Például az olimpiai faluban található 16 000 matracot és párnát eladományozzák olyan kedvezményezetteknek, mint például a Párizsi Opera Balettiskolája.

4. Zöld bóják a vitorlásversenyen

A párizsi olimpia vitorlásversenyeinek egy része a marseille-i Calanques Nemzeti Park közelében zajlik majd, ahol a védett Posidonia oceanica tengeri fű található. Ezt a tengeri füvet „a Földközi-tenger tüdejének” is nevezik, mivel ez a 2,5 hektárnyi tengeri fű annyi szén-dioxidot képes elnyelni, mint 37 hektárnyi esőerdő. Mivel az olimpiai vitorlásversenyek ezen az értékes élőhelyen is zajlanak, ezért a játékok szervezői azt tervezik, hogy a versenyek során geopozicionált bójákat használnak majd, hogy korlátozzák a horgonyzást ezeken a területeken. A hagyományos bójáknál a horgony a tengerfenékre ereszkedik, hogy a bóját a helyén tartsa. Ez a művelet károsíthatja és elpusztíthatja a tengeri füvet és így szén-dioxid szabadulhat fel a környezetbe. A „drónszerű” bójákat már sikeresen tesztelték a 2023 júliusi marseille-i vitorlás tesztversenyen.

5. Elektromos csónakok a megnyitó ünnepségre

Az olimpia nyitóünnepsége nem stadionban, hanem a Szajna folyón zajlik majd, ami a legújabb fenntarthatósági jelentés szerint „példátlan az Olimpiák történetében”. Az ünnepség során a mintegy harminc felvonuló hajó elektromos meghajtású lesz, és 78 töltőpontot biztosítanak majd a kikötők számára. Amellett, hogy az ünnepség befogadóbbá válik, ez egyedülálló lehetőséget kínál a folyón közlekedő hajók energiaátalakításának felgyorsítására.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.